Livets stege: Förbättra dig själv dagligen med 5 steg

Du behöver inte tävla mot någon annan än dig själv. Lär dig att förbättra ditt välmående och skydda dig själv mot externa attacker för att bli en bättre person.
Livets stege: Förbättra dig själv dagligen med 5 steg

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

För att förbättra dig själv på livets stege behöver du bara en sak: beslutsamhet. Det kan vara så att du i nuläget upplever några ovanliga känslorKanske känner du dig utmattad i ditt sinne och din kropp. Du ser världen som om den rör sig i en riktning och du i en annan. Du har intrycket att du är den sista personen som tillfrågas när andra tar beslut, och på något sätt blir du lämnad bakom alla andra.

Livets stege till förbättring

Alla dessa personliga dimensioner kan fånga dig vid en fixerad punkt. Allt du upplever om situationen du är i relateras till omgivningen runt omkring dig. Dessa saker motverkar därför utan tvekan att du går framåt och klättrar på livets stege.

Utöver de metaforiska aspekterna finns det dock något som står väldigt klart: du måste förbättra dig själv för att kunna vara lycklig. Vi kommer därför att dela med oss av fem tips för att främja din personliga utveckling.

Det första steget i livets stege till att förbättra dig själv: sluta vara känslig

Om du blir väldigt påverkad av kritik så är du känslig. När du blir meddragen av det andra säger till dig eller föreslår utan att tänka på din egen åsikt först så är du känslig. Om du även är en typ av person som blir överväldigad av negativiteten hos dem runt omkring dig, av deras giftiga och begränsade idéer, så är du också känslig.

trappa i dimmig höstskog

Emotionell och personlig känslighet är något som karaktäriserar oss alla till en viss grad.

 • För att få ett slut på detta bör du börja med att visualisera en vägg.
 • Därefter internaliserar du ett väldigt enkelt koncept: ingen kommer att få gå igenom denna vägg. Där finns din värdighet och också din självkänsla, och ingen kan gå förbi denna gräns.
 • För att slutligen skydda denna gräns, lär dig att säga “NEJ”.

Det andra steget: hantera det som sårar dig

Det andra steget för att förbättra dig själv och klättra på livets stege är att lösa det som sårar dig. Du känner dig besviken p.g.a. lögner genom livet och du känner att du inte har uppnått något.

 • Du måste hela dessa sår och sluta dra dem runt bakom dig. Besvikelser gör ont, men du kan komma över dem genom att vara medveten om att hela världen och alla dess människor inte kan vara precis som du vill.
 • Du måste anta att folk gör fel och att du även kommer att göra fel ibland. Förstå att detta blir en del av ditt förgångna. Det blir en sak från gårdagen och det finns därför inget som har hänt som du kan förändra.
 • Du kan förändra dig själv. Så klättra upp på stegen igen när du har helat dessa sår.

Det tredje steget: att inte streta emot

Om du vill gå framåt måste du börja praktisera metoden “att inte streta emot”.

Kvinna vid havet
 • Slit dig loss från dina kedjor och ta det första steget. Klättra uppför livets stege och därefter utanför din komfortzon. Allt du vill ha och drömmer om finns bakom denna psykologiska barriär.
 • Rädslan är det som har störst kraft att hålla dig kvar.
 • Rädslan för att misslyckas, rädslan att du inte är vad andra önskar sig av dig, eller den rastlöshet som kommer från att söka efter dina drömmar, kan föra med sig besvikelser som är vanliga hos mänskligheten.
 • Denna metod kan appliceras på olika sätt. Ett sätt är att acceptera andra som de är. Förvänta dig inte att du ska kunna förändra dem.

En annan användbar strategi är att praktisera självkunskap. Om du vet vem du är och vad du vill ha, måste du som resultat slita dig fri från det som håller dig tillbaka och det som håller dig kvar i lidande eller ledsamhet.

Det fjärde steget: personlig frihet

Med personlig frihet menar vi inte att man släpper allt och försvinner – absolut inte. Frihet kräver ansvar.

trappa i blommigt område

Du har rätten att vara fri och välja vad du vill göra och inte göra i ditt liv. Att välja vem du vill ha och inte vill ha vid din sida. Men d u förtjänar att gå uppför livets stege för att kämpa för dina drömmar och det du förtjänar.

Det fjärde steget innebär att man är modig. Det är därför dags att du lämnar vissa saker bakom dig och tar beslut.

Det femte steget: omfamna kärleken

Att omfamna kärleken innebär att man kämpar för det som är värt besväret och att man också vet hur man behåller den. Toppen på livets stege innebär att man kan hålla fast vid det som gör en lycklig.

 • Det råder ingen tvekan om att det finns personer vid din sida som du älskar: uppskatta dem därför.
 • Vid detta slutliga mål på stegen finns din personliga fullkomlighet. Det är här din egen kärlek skiner och där du glöder med lugnet att du förstår hur du känner dig.
 • Att komma till denna nivå är inte enkelt. Som vi har sagt i början behöver du vara bestämd. Men du kommer alltid att ha personer vid din sida som för dig framåt och ger dig vind under vingarna.

De är magiska varelser som lindrar din själ och blir till en del av din personliga färd.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Deci, E. L., & Ryan, R. M. (2010). Self‐determination. The Corsini encyclopedia of psychology, 1-2.
 • Legault, L., & Inzlicht, M. (2013). Self-determination, self-regulation, and the brain: Autonomy improves performance by enhancing neuroaffective responsiveness to self-regulation failure. Journal of personality and social psychology, 105(1), 123.
 • Zheng, C., Gaumer Erickson, A., Kingston, N. M., & Noonan, P. M. (2014). The relationship among self-determination, self-concept, and academic achievement for students with learning disabilities. Journal of Learning Disabilities, 47(5), 462-474.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.