Stärk ditt minne genom att ta hand om dina känslor

Stärk ditt minne genom att ta hand om dina känslor

Senaste uppdateringen: 13 mars, 2019

Vårt minne och våra känslor är intimt sammankopplade. De är så sammanvävda att faktorer såsom stress avsevärt kan påverka funktionen hos hjärnstrukturer såsom hippocampus. Hippocampus är en region i hjärnan som förenar vårt känslomässiga minne.

Vare sig vi tror det eller ej har god skötsel av balansen mellan ångest, motivation, lugn och positiva känslor en otroligt stor påverkan på vårt minne. Vidare kan vi under dagen göra vissa uppgifter som också påverkar kvaliteten på vårt minne.

Nedan ska vi förklara mer om kopplingen mellan minnet och känslor.

Se efter dina känslor för att ta hand om din hälsa

Hjärnan kommer ofta ihåg väldigt känslomässiga händelser väldigt bra. Det kan vara positiva eller negativa livshändelser. Men det mänskliga minnet fungerar inte på samma sätt som en maskin, till exempel en dator.

Våra minnen är aldrig helt exakta. Vi glömmer till exempel ofta bort eller lägger till och med till detaljer i minnen så att de inte blir en sann reflektion av vad som hände. Dessvärre vet vi alla att våra minnen blir sämre ju äldre vi blir. Även om det är oundvikligt kan vi använda diverse tekniker för att sakta ner försämringen av minnet.

Ett sätt att göra det på är med positiva känslor. Nedan ska vi förklara hur du kan göra en intressant övning som kan förbättra ditt minne och din livskvalitet.

Man hämtar minne

Vårt minne “rostar” på grund av rutin, vilket stänger av våra känslor

Det finns vissa rutiner som påverkar kvaliteten på vårt minne. Att till exempel vakna samma tid varje dag, ta samma väg till jobbet och göra samma sysslor i hemmet är saker som påverkar vårt minne. Ett annat exempel på sådana handlingar är att ägna fritid åt aktiviteter som inte stimulerar hjärnan och som inte ens roar eller underhåller oss.

  • Om du gör några av ovan nämnda aktiviteter och inser att du är en slav till din rutin, men inte planerar att ta dig ur det, så kommer din hjärna att lida för det.
  • En hjärna som konstant utsätts för rutin försätts i flygplansläge. 
  • När hjärnan befinner sig i flygplansläge börjar våra nervkopplingar förlora sin kvalitet. Med andra ord faller vi gradvis ner i en tröghet som direkt påverkar vårt minne.

Det får vår hjärna att förlora sin spänst och hastighet. Innan vi vet ordet av så glömmer vi många saker.

  • Rutin är våra känslors fiende, vilket du säkert märkt av. Det får oss att verka “avslagna”.

Ett sätt att sätta igång oss själva igen och fly från rutinen är att göra något nytt. Även små saker kan hjälpa.

Vi vet att man inte helt kan fly från rutinen eftersom man behöver arbeta, hålla huset rent och se efter sina  tillhörigheter.

Kvinna går barfota

Men det är viktigt att hänge mellan en och tre timmar åt dig själv. Under denna tid ska du göra olika saker. Du kan till exempel dricka kaffe på en plats du aldrig varit tidigare, köpa en ny bok eller träffa en vän. Gör något nytt och intressant varje dag.

Lär dig att leva i nuet för att stärka ditt minne

  • Ditt minne behöver framförallt fokusera på vad som är “här och nu”. När våra känslor fokuserar på gårdagens sorg eller morgondagens ångest blir nuet suddigt, vilket påverkar kvaliteten på minnet.

Vi kan till exempel glömma fakta, ord, uppgifter vi redan slutfört samt konversationer vi haft.

Vi ska ge ett exempel. Låt oss säga att du tänker på en person du bryr dig om, och sedan tänker du på vad du ska säga till honom eller henne. Du tänker också på saker som personen gjort mot dig eller orden som sagts. Det gör att du blir så insjunken i dina tankar att du glömmer dina bilnycklar.

Din hjärna är frisk och fungerar bra – problemet ligger i din känslomässiga värld. Lär dig att fokusera på nuet för att lyfta bort den känslomässiga bördan. Fly från det som plågar dig och gör alltid nuet nöjsamt. Det är bara då vårt minne kan börja fungera som det ska igen.

Vilande kvinna

Rätten och förpliktelsen att ta hand om din inre frid

Ibland känns det som om vi inte har kontroll över våra liv. Eller så känner vi att våra förpliktelser, rutiner eller familjer kontrollerar oss så starkt att vi inte kan andas. Det påverkar vår inre frid. Någon som inte är fokuserad på sin självkänsla, sin identitet och inte tar kontroll över sitt liv har även problem med att komma ihåg saker.

  • Därför är det viktigt att du fokuserar på dig själv. Du måste också hitta den subtila och perfekta punkt där du är lycklig med allt som omger dig. Men samtidigt måste du njuta i ditt personliga utrymme, med människorna du älskar.

Ett lyckligt sinne ger upphov till ett starkt minne.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.