Lär dig att leva i nuet, inte det förflutna

Även om det förflutna kan vara svårt att acceptera och lämna bakom sig måste du göra det för att gå vidare mot en ljusare framtid med fler möjligheter.
Lär dig att leva i nuet, inte det förflutna
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 23 januari, 2023

Även om vi ibland tror det så är vi inte samma människor somvi var igår. Det förflutna har lärt oss, med sin glädje och sina sorger, att vara klokare. Det förflutna kan inte ändras. Ingen kan ändra ett jota av vad som har gjorts, sagts eller hänt. Men det som hänt oss förut definierar vilka vi är nu. Det finns vissa som inte kan komma till rätta med sitt eget förflutna och som inte lever i nuet.

Det beror på att de fortfarande har öppna sår från misstagen de har begått och misslyckandena de har upplevt. Det hindrar dem från att kunna njuta av nuet.

Även om det är bra att acceptera det förflutna måste vi också förstå att ett av våra värsta misstag är att förstöra vårt nuvarande liv genom att komma ihåg ett förflutet som inte har någon framtid. Lägg det förflutna åt sidan och acceptera varje misstag samt allt och alla som vi har förlorat i våra liv. Det är inte lätt, men det kan göras.

Vi föreslår att du funderar på det.

Det förflutna har inget nytt att erbjuda dig

Ibland kommer det förflutna tillbaka för att hemsöka oss. Det kan ske i form av människor som försöker skada oss genom att be oss återgå till att vara de vi var igår. Idag är du en ny och förbättrad person så du borde inte gå tillbaka till den du en gång var. Varje gång det förflutna knackar på din dörr måste du förstå att det inte har något att erbjuda dig. Sann lycka finns i nuet.

Det är dags att gå vidare

Att leva är att kunna gå vidare genom att frigöra sig från saker och människor. Du har lämnat vänner som visade sig vara falska och familjemedlemmar som inte uppskattar dig. Du har lämnat platser, jobb, seder och saker för att gå vidare på nya vägar fulla av möjligheter och lycka.

  • Det är dags att börja på nytt och stänga dörrarna som hindrar din tillväxt. Att göra det är bitterljuvt. Men när du “stänger dörrar” ska du inte hysa hat eller frustration.
  • Förstå att den som verkligen vill övervinna sitt förflutna ska göra det utan bagage. Hat är, utan tvekan, den tyngsta bördan och gör oss till slavar under dem som sårade oss, de som innerst inne inte älskade oss.
  • Kliv framåt mot en framtid fri från bitterhet och de negativa känslor som undergräver din möjlighet att vara lycklig.
Balanserande kvinna


Älska nuet och integrera ditt förflutna

Du är en komplett person. Var och en av dina tidigare och nuvarande erfarenheter definierar dig. Det är personen du bör älska, förstå och respektera.

  • Enligt gestaltterapi påminner detta förhållningssätt till mänsklig psykologi oss om att vi ska vara medvetna om vårt här och nu, samtidigt som vi kombinerar det förflutna och nuet.
  • Den som bara minns sitt förflutna och längtar efter det glömmer sitt “nutida jag”. Vi tenderar att koppla bort oss från verkligheten och våra egna behov.
  • Tro det eller ej; det kan göra oss sjuka. Mycket ofta härstammar depression från en hopplös fixering vid en period i det förflutna. Det är på grund av denna svaghet som vi inte kan leva fullt ut i nuet.

Vi borde kunna älska oss själva för de vi är, inklusive de misstag vi begått i det förflutna. Dessa misstag har låtit oss lära och räkna ut vilka vi är nu.

Du missar tusen vägar du kan ta genom att blicka mot det förflutna

Trots att vi alla har förlorat och missat många saker i vårt förflutna är det enda sättet att reparera dessa luckor att skapa nya möjligheter och fokusera på här och nu. Vi kan göra det med mer visdom och mod. Något intressant som kan hjälpa oss att reflektera över det är att tänka på en uråldrig japansk teknik som används för att laga trasigt porslin.

Spricka i skål
  • Den japanska kulturen förstår att något trasigt, såsom en kopp, aldrig kan bli som det var innan. Det förflutna är borta och det definierar vilka vi är nu.

Samtidigt öppnas också en dörr som låter oss bli starkare och vackrare än tidigare.

  • Därför sätts dessa fragment och trasiga bitar ihop igen med hjälp av en teknik som kallas Kintsugi. Denna metod använder en typ av lim blandat med pulver av guld eller silver.
  • Varje spricka dekoreras med guld- eller silverfärg, vilket gör saken vackrare samtidigt som det berättar en fantastisk historia.
  • Vi borde också praktisera denna teknik. Istället för att undvika eller beklaga oss över vårt förflutna borde vi integrera det i nuet med styrka och flexibilitet.

Våga måla dina sår med guld, göm dem inte, skäms inte…

Du är inte samma person du var igår. Du är en modigare och mer kapabel person; någon som är respektabel och som går framåt i jakt på fler möjligheter.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.