Att lära sig att leva, det är vad det handlar om

Livet är en process av konstant förändring, så du slutar aldrig lära dig att leva. Det är därför du inte ska låta dina problem överväldiga dig.
Att lära sig att leva, det är vad det handlar om

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Du lär dig inte att leva i skolan. Du lär dig att leva baserat på dina misstag, dina fel… och dina mål. Men varför är det svårt att lära sig att leva?

Att lära sig att leva är att acceptera

Acceptans börjar med dig själv och är något du kan utöva med andra. Men för att acceptera andra måste du först acceptera dig själv, och det är inte alltid så lätt.

fjärilar på äng

Att acceptera dig själv betyder att du måste älska och värdera dig själv, trots dina misstag och tillkortakommanden. Acceptera att du inte är perfekt, att du har upplevt misslyckanden och att de hjälpt dig bli en bättre person – du ska aldrig skämmas över det.

När det är gjort kan du börja acceptera andra människor, vilket är mycket svårare. Du måste acceptera att folk kommer komma in och lämna ditt liv helt på eget bevåg. De kommer ljuga för dig, svika dig och förråda den tillit du har för dem.

Allt detta är en del av livet, och för att lära dig att leva måste du acceptera det. Om du inte gör det kommer du bara kämpa mot allt, och det är värdelöst. Saker och ting kommer fortsätta eftersom det finns något som är helt bortom din förmåga: att ändra andra.

Imorgon är en annan dag

Vi skulle ljuga för dig om vi sa att livet bara är ljust och färgglatt, för sanningen är att det alltid kommer finnas stunder av totalt mörker. Men för att lära sig att leva måste man sluta göra allt så dramatiskt, för ibland kan man se saker som mer problematiska än de faktiskt är.

kvinna i gräset

Allt är inte så hemskt. Det största problemet är att dina känslor förstärker saker, så pass att du ser allt som ett tecken på världens undergång. Det har säkert funnits många stunder när du blickat tillbaka och tänkt: “Det var inte så illa.” Men i stunden såg du det som fasansfullt.

För att lära sig att leva borde man inte överdriva vissa situationer som faktiskt är flyktiga och senare visar sig bara vara ytterligare upplevelser, trots att du kanske trodde att de markerade världens undergång. Vad rekommenderar vi? Att du njuter av nuet, både det positiva och det negativa, och framförallt att du lär dig att leva med dem.

De dåliga stunderna är också fördelaktiga och kan vara en vändpunkt för att överväga hur du lever ditt liv och huruvida du bör förändra det. Det är inte världens undergång: det är början på en ny väg.

Njut av och värdera stunden

En annan viktig sak du måste göra för att lära dig att leva är att njuta av stunden och bättre uppskatta vad du har just nu. Tiden flyger snabbt förbi, och du kan vara så fokuserad på något att du inte fullt ut njuter av livet. Det är ett stort misstag!

fri kvinna

Det betyder inte att du ska åsidosätta dina ansvar, för det är givetvis sant att du måste arbeta och ta ansvar – mycket av din tid är “upptagen”. Men varje dag borde du ge dig själv ett ögonblick, oavsett hur litet det är. Du kanske tror att du inte har tid för det, men det är för att du inte kan organisera dig. Det är lätt att vara lat och ödsla tid snarare än att njuta av den.

Kommer du idag börja att avsätta lite tid för dig själv? Gör något varje dag som du gillar: ägna lite fritid med dina barn, gå på en promenad, slappna av, njut av en hobby… men låt inte dagarna passera en efter en utan mening.

Du kanske också tycker att den här är intressant: Sluta ödsla tid på personer som sårar dig

ensam kvinna utomhus

Som du kan se är det en process att lära sig att leva – en som kan ta en livstid, eftersom man aldrig slutar lära sig. Utöver det finns det saker du kommer upptäcka genom att ha upplevelser i takt med att åren går.

Livet är vackert eftersom det, trots stunder av mörker, finns massor av ljus. Njut av varje dag och fortsätt lära dig om livet, som konstant undervisar dig. Vad är det mest värdefulla du har lärt dig idag?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.