Hjärtats språk ligger i de små detaljerna

Ibland kan de små detaljerna betyda mycket mer än en storslagen handling som inte kommer från hjärtat.
Hjärtats språk ligger i de små detaljerna

Senaste uppdateringen: 06 april, 2019

Små, vardagliga gester är sådana som skapar starka känslomässiga band. Dessa handlingar, från en gest till en annan, låter därför hjärtats språk bilda de största vänskaperna eller romantiska förhållandena.  För att förstå en persons storhet räcker det inte med att se på dennes utseende. Ibland kan inte ens en människas ord avslöja vad som ligger bakom dennes attityd eller prat.

En persons sanna essen ligger i de näst intill ej iakttagbara saker som utvecklas varje dag. Utan tvivel är du själv en god observatör av dessa kvaliteter. Man skulle faktiskt kunna säga att det för att bygga långvariga och hälsosamma band är viktigt att adressera dessa små detaljer. Det är där en persons sanna rötter är ämnade att växa.

De små detaljerna – hjärtats språk

Från barndomen och framåt lär vi oss sociala normer. De bygger på respekt, hövlighet och den typ av beteende med vilket vi bygger (eller åtminstone försöker) den respektfulla väv inom vilken vi lever med varandra. Men bortom reglerna om hövlighet, bortom gränsen av att till exempel säga “snälla”, “tack” eller “god morgon”, är denna intima medvetenhet där en autentisk personlighet skapas.

En person kan lätt vara hjälpsam och hövlig, men bortom dennes fasad kan det finnas ett dolt syfte. Å andra sidan finns det folk som inte skänker dessa små detaljer en andra tanke. På så sätt vet de inte om någon är en god eller dålig person. De värderar helt enkelt andra typer av beteenden.

Lås oss lära oss lite mer.

Stora handlingar och små detaljer

flicka-med-hjärta

Vissa tror att man demonstrerar kärlek genom grandiosa handlingar, i den renaste formen av konceptet “allt eller inget”.

 • Mer tillfredsställande och lyckliga förhållanden bildas dock när man förnyar sina band varje dag.
 • De håller inte tillbaka gåvor och undviker inte att göra heroiska handlingar. Men vad de verkligen behöver är den ömsesidighet där varje blick är uppriktig – där de både visar och uppfattar kärlek.

Saker som “Hur var din dag?” och “Du gör mig väldigt lycklig” är små detaljer som du och din partner alltid kan vara tacksamma för – saker som berikar dig mer än den dyraste av gåvor.

Dina värderingar gömmer sig bland hjärtats språk

kvinna-och-blomma

Ibland kanske du kommer på dig själv med att vara omgiven av folk som ser på dig, men som egentligen inte ser dig. Det kan finnas vänner eller släktingar som hör dig, men egentligen inte lyssnar på dig.

 • Plötsligt anländer dock någon som kan läsa dig som en öppen bok, och som genom små detaljer visar dig sitt uppriktiga intresse i dig.
 • Dessa dagliga gester är vad som visar dig den naturliga godheten hos en person. Detta eftersom vi alla har en inre kompass som avslöjar när någon är uppriktig eller inte.
 • Personen som värderar dessa små gester erkänner ansträngningen, syftet och känslan bakom.

“Om jag frågar hur du mår är det för att jag verkligen är intresserad. Jag vill vara vid din sida eftersom jag verkligen känner behovet av det, och jag vill veta att du kommer fram säkert.”

Det är de små detaljerna av detta slag som de vi älskar gör oss tacksamma för varenda dag.

Lycka finns i de små detaljerna

flicka hänger hjärtan på tork

Lycka är framförallt frånvaron av rädsla. Det är ett tillstånd av frid och balans som både är mentalt och också emotionellt, där du blir mer mottaglig för allt som omger dig.

 • Ett leende, ett skratt, en uppriktig blick, en beröring, en oväntad överraskning… Dessa små detaljer gör dig förmögen att njuta av lycka som kan läka och svepa undan alla sorger och besvikelser.
 • Om du är besatt av att nå stora framgångar och sätter omöjliga mål är risken att du bara kommer bli frustrerad och misslyckas.
 • För att vara lycklig behöver man inte klättra till den högsta toppen. Ibland kan man stanna i en tyst dalgång och beundra himlen.
 • Det är där du kommer hitta guiden till sann lycka, utstakad via små detaljer som är diskreta men gyllene stigar, där du till slut kommer nå full självinsikt.
 • Låt det vara på det sättet. Vi är arkitekter av denna respektfulla samexistens som kan ge värde åt de små detaljerna. Låt oss agera med ödmjukhet och respekt, och värdera oss själva och de omkring oss lika mycket.

Förstå att din kärlek inte blir mer uppriktig bara för att du upprepar “Jag älskar dig” om och om igen. Ibland är det mycket bättre att visa din kärlek med äkthet än att nöja dig med tomma ord.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Sánchez Santa-Bárbara, E. (1999). RELACIÓN ENTRE LA AUTOESTIMA PERSONAL, LA AUTOESTIMA COLECTIVA Y LA PARTICIPACIÓN EN LA COMUNIDAD. Anales De Psicología / Annals of Psychology, 15(2), 251-260. Recuperado a partir de https://revistas.um.es/analesps/article/view/30141
 • Valdez Medina, José Luis y Mondragón, Jesús Antonio y González Arratia López Fuentes, Norma Ivonne y González Escobar, Sergio (2004). Significado psicológico de respeto entre adolescentes. Revista Internacional de Ciencias Sociales y Humanidades, SOCIOTAM, XIV (1), 113-129. [Fecha de Consulta 24 de Enero de 2021]. ISSN: 1405-3543. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=654/65414106
 • Paula Ruiz Torres (2019). Profesionales, directivas y riesgos psicosociales: efectos de la era digital y de la falta de corresponsabilidad real y la autoexigencia en el trabajo. Noticias CIELO, ISSN-e 2532-1226, Nº. 9. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7159551

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.