5 steg mot att hitta emotionell balans

5 steg mot att hitta emotionell balans

Senaste uppdateringen: 16 mars, 2019

Emotionell balans får man med en lugn atmosfär. Det regleras även av inre harmoni. Att nå fram till det är inte lätt, men det finns vissa strategier man kan använda.

Emotionell balans är synonymt med välmående. Det är även länkat till din fysiska hälsa. Med emotionell balans kan man leva i nuet i varje ögonblick. Inget kan förstöra ens självförtroende, och man har mycket självkontroll.

Samhället idag byggs på ljud och fart. Man måste vara en produktiv arbetstagare, en bra dotter, en bra far, en bra syster och en bra granne. Pressen kan göra det svårt att förbli som man verkligen är. Det sliter på en.

Man behöver hitta lugn. Det är möjligt att hitta balans mellan ens behov och andras behov. Man måste hitta denna subtila emotionella balans för att bli gladare och friare.

Vi föreslår att du reflekterar över det.

Samuraj-filosofin och att hitta emotionell balans

Samuraj-filosofin? Det kanske låter konstigt; man brukar inte lägga psykologi och samuraj i samma låda. Men Bushido-filosofin är mer inspirerad än vanlig atletträning.  Böcker som Training the Samurai Mind: A Bushido Sourcebook av Thomas Cleary finns att köpa online.

I boken går författaren igenom vad samurajerna gjorde för att lugna sina sinnen. Genom att göra det och hitta emotionell balans lyckades de besegra sina fiender. Bushido är en filosofi som summerar strategier för personlig utveckling. Den aspekt som Bushido fokuserar på har lockat många självhjälp-gurus.

Vi ska dela med oss av 5 grundläggande strategier som kan hjälpa dig att hitta din balans.

kvinna vid havet

Du måste tackla dina orosmoment

För att hitta balans måste du ha en bra verklighetsuppfattning.

  • Att tackla sina orosmoment innebär att man tydligt iakttar världen omkring sig. Man måste ta kontroll över situationen.
  • När dina orosmoment överväldigar dig drar de dig ännu längre ner.

Vad hade exempelvis hänt om du inte hade haft ett jobb? För de flesta hade det varit en förödande situation. Det kan vara väldigt lätt att tappa kontrollen. Om det händer kanske du säger till dig själv att det inte finns någon lösning. Du måste vara försiktig med dina rädslor.

Kom ihåg att tackla dina orosmoment för att behålla kontrollen.

Acceptera motgångar

Samurajerna accepterade sin död. De förstod att de förr eller senare skulle ge upp sina liv på grund av sin plikt. Det var en del av Bushido.

  • Vi måste inte vara lika extrema, men vi måste acceptera motgångar. Faktum är att det är viktigt att förstå att livet inte är enkelt. Ibland vinner man och andra gånger måste man släppa taget.
  • Att ta oss an denna mörka sida av livet gör att vi blir mer realistiska och kan även att hjälpa oss att hålla oss lugna för att uppnå emotionell balans.

Utveckla din beslutskraft

Vi måste vara aktiva deltagare i livet, inte bara åskådare. Vi måste lära oss att ta beslut för oss själva. Om vi inte gör det krossas vårt självförtroende, våra känslor, vår värdighet och våra värderingar. Vi måste utveckla vår beslutskraft. På så sätt kan vi bli generaler i vårt sinnes slagfält, och inte bara soldater.

Kvinna håller för ögonen

Ditt sinne är din bästa vän

En samurajs bästa vän är sinnet. Det är bara med ett lugnt sinne som du kan triumfera över dina fiender.

  • Det finns många fiender för ett balanserat sinne. Bland dessa hittar vi stress, tvivel och rädsla. De förhindrar att sinnet tänker på det som det borde fokusera på.
  • För att träna våra sinnen måste vi ta oss tid för oss själva varje dag.
  • Tystnad, meditation och att ta hand om våra behov är väldigt viktigt. Försök att göra det i en timme eller två varje dag för att lugna ditt sinne.

Tydliggör dina värderingar, principer och mål

Man på berg

Alla borde vakna varje dag med ett mål i tankarna. Ibland kan det vara något så enkelt som att “Jag vill och förtjänar att vara lycklig.”

Precis som samurajerna har sin Bushido-kod bör vi ha våra egna värderingar.

  • Om du har ett mål och du vet var det kommer ifrån finns det inget som kan stoppa dig. Du vet var du är på väg och du har dina principer. Den psykologiska och emotionella balans det för med sig är viktig.

Börja redan idag!

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Jennings, P. A., Foltz, C., Snowberg, K. E., Sim, H., Kemeny, M. E., & Assistant Professor, R. (2011). Cultivating Emotional Balance in the Classroom. American Psychological Association Annual Convention.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.