Självförtroende: Börja satsa på dig själv

Även om du misslyckas tusen gånger om behöver du tro på dig själv för att förverkliga dina drömmar. Jämför inte dig själv med alla andra, utan bara med gårdagens du.
Självförtroende: Börja satsa på dig själv

Senaste uppdateringen: 06 januari, 2019

Vi har alla någon gång känt smärtan av att misslyckas, eller tyngden av nederlag.  Men det betyder inte att du inte ska tro på dig själv, även om det kan vara ett tecken på att något saknas i ditt liv. Självförtroende ger dig kraften att förverkliga dina drömmar, för bara du vet om dina sanna styrkor och begränsningar. Varför inte börja satsa på dig själv redan idag?

Du kan om du vill

Det finns ingen tvekan om att vissa saker kommer gå snett i livet, och ibland kommer du att möta motgångar. Men om det finns någonting du verkligen vill göra, vem stoppar dig egentligen från att göra det? Kanske finns det småfaktorer i vardagen som påverkar det självförtroende du bör ha i dig själv. Oftast handlar det om externa sådana.

Flicka med bra självförtroende fångar eldflugor i håv

Om du verkligen vill ha något här i livet så kan du få det. Men du måste vara rättfram med vad du har för mål. Låt aldrig storleken på dina drömmar avskräcka dig. Ibland kan du känna dig fruktansvärt liten, men det är inget annat än en vålnad av dina egna osäkerheter. Om du vill ha något: kämpa för det. Chanserna är stora att du kommer lyckas.

Lär dig från dina misstag

Det är lätt att uppleva ett misstag som förnedrande. Det är lätt att avskräckas av det, och att känna skam. Många lever med otroliga drömmar, men förverkligar dem aldrig på grund av sina misslyckanden. Se på dina misslyckanden som ett tillfälle att lära dig mer om dig själv. Det är ett tillfälle som drar ner dig på jorden och är en möjlighet att justera din väg genom livet. Det är bara fel att aldrig försöka, aldrig att misslyckas.

Ge aldrig upp bara för att du har lidit ett nederlag, utan fortsätt kämpa tills dess att du kan känna att du har gett allt.

Jämför aldrig dig själv med andra

Du mår aldrig bättre av att jämföra dig själv. Jämförelser människor emellan är kontraproduktiva för ingen människa är en annan lik, vi har alla olika styrkor och svagheter. Det allra viktigaste är att fortsätta sträva efter självförbättring och att inte tävla med någon annan i det avseendet.

Självförtroende är något du kommer känna när du lärt dig att se på dig själv som en människa som inte behöver härma någon annan. Du är unik, och jämförelser leder bara till en större osäkerhet. Så jämför inte! Tro på dig själv. En människa som jämför sig själv med andra ser bara sina brister.

Feer som håller om varandra

Fokusera på dina bedrifter

Ibland är det inte så lätt att tro på sig själv när saker och ting inte går som man vill, gång på gång. Ibland är motgångarna så stora att man inte orkar ha självförtroende eller dra lärdom från sina misslyckanden. När det händer, och det har säkert redan hänt, försök att inte oroa dig. Du bör se till dina bedrifter i livet och försök att inte vara så hård mot dig själv!

Försök att minnas även de minsta av bedrifter, för de har alla gjort en skillnad i ditt liv. Om du gör det kan du släpa dig själv ut ur det träsk du befinner dig i. Ibland beror det inte bara på externa motgångar, utan ibland kan ditt eget sätt att se på världen vara den riktiga boven. Fokusera på dina bedrifter för att öka ditt självförtroende och gå vidare.

Ge dig själv realistiska mål

Att bygga upp ett självförtroende hjälper bara om du sätter realistiska mål i livet. Du kan anstränga dig hur mycket som helst, men en omöjlig dröm kommer ändå aldrig att förverkligas. Så ge dig själv realistiska mål.

barn cyklar på lina mellan elefanter

Det är därför det är viktigt att lära sig arbeta efter små milstolpar som du är säker på att du kan nå. Du undviker på så sätt att jaga stjärnor som är bortom räckvidd. Det sparar dig många frustrationer.

Satsa på dig själv och ditt självförtroende

Vårt sista tips är att alltid försöka heja på dig själv. Självförtroende är nämligen något du medvetet måste bygga påSå om du strävar efter något, säg till dig själv: “Jag kan göra det här”. Det är fullkomligt normalt att uppleva tvekan och oro, eller att ha dagar då man inte har vad som krävs för att hålla självförtroendet uppe.

Men trots allt det, håll huvudet högt och satsa hårt på dig själv. Om du misslyckas, om dina drömmar verkar alldeles för långt borta, om det finns otaliga motgångar i vägen… så är det bästa du kan göra att fortsätta satsa hårt på dig själv. Var din egen support. Det är en satsning som bara du kan vinna.

du har hela världen i din hand

Har du någonsin tappat självförtroendet? Hur många gånger har du satsat på dig själv? Om du känner dig nere och svag hoppas vi att våra tips kan hjälpa dig upp på två ben igen. Kommer du att börja tro på dig själv redan idag?

Spara

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.