När dina drömmar reflekterar din hälsa

När dina drömmar reflekterar din hälsa

Senaste uppdateringen: 19 april, 2019

Trots att det finns många mysterier kring varför vi drömmer så föreslår vissa teorier att dina drömmar ibland kan reflektera din emotionella värld, där rädsla, oro och stress blir till drömlika bilder som vi alla har upplevt. Har du till exempel någonsin drömt om att du faller i ett tomrum? Vi ska förklara varför.

Att sova har en läkande effekt på personer. Du behöver det inte bara fysiskt, utan även din hjärna är otroligt aktiv när du vilar eftersom den organiserar minnen och tankar. Om du lider av sömnlöshet så kan du till exempel få problem med koncentrationen eller minnet. Men faktumen blir än mer intressanta än så: dina drömmar kan reflektera din emotionella hälsa, vilket är anledningen till att det är så intressant att tolka dem.

Vad är emotionella drömmar?

Sova
  • Under ditt dagliga liv så kommer du stöta på flera situationer som du kanske inte är helt medveten om. Du kanske känner press på jobbet eller känner dig förbisedd, men väljer att inte lägga fokus vid det. Hemma så kanske du också har problem som du inte vågar tala om högt…alla dessa aspekter leder till intern oro i icke-konfronterade dimensioner som bäddas in i ditt undermedvetna.
  • Din emotionella hälsa kräver att du konfronterar allt detta – det ber om balans och frid. När ditt liv matas med orosmoment så dyker dock stress upp tillsammans med huvudvärk och obehag… och allt detta reflekteras i dina drömmar.
  • Drömmar är ett perfekt sätt att konfrontera dessa känslor. Dina rädslor och problem representeras av drömlika bilder som nästan alla upplever på samma sätt. Din emotionella hälsa målas därför ut i en specifik scen under dessa nattliga moment när du gör djupdyk i ditt undermedvetna. Du kommer träffa dina rädslor ansikte mot ansikte, eller så dyker de upp i form av metaforiska figurer. Vill du lära dig mer om dem?

Att förklara våra vanligaste drömmar

1. Att drömma att någon förföljer dig

Vara förföljd

Har detta någonsin drabbat dig? Detta är en av de vanligaste drömmarna. Du går runt utomhus eller genom ett område du är familjär med, och du känner att någon är bakom dig. Det behöver inte vara en person – ibland kan det vara ett djur eller till och med något som inte kan identifieras.

Detta kan förklaras som din rädsla att konfrontera något i ditt liv. Det kan även betyda att du gömmer dig för något och att du inte vågar nämna det. Det kan handla om att du vill kräva något från din chef eller att det finns något du vill säga till din partner men som du inte är modig nog att yttra för honom eller henne.

2. Drömmar om att du faller

Drömmar om att man faller

Detta är en av de mest återkommande drömmarna. Ibland är det väldigt korta och får dig till och med att vakna upp svettig och med häftig andning. Du går ensam tills du faller genom ett hål, eller så uppenbarar sig ett hål plötsligt under dig. Vad betyder det? Dessa drömmar visar att du går igenom en stressig period i livet. Dina nerver är på helspänn och din kropp reagerar. Om detta inträffar ofta så måste du ta ställning till vad som måste förändras i ditt liv för att det ska bli bättre.

3. Drömmar om att du är fångad

Fångad i lakan

Utan att veta hur så finner du dig fångad i ett litet utrymme där du kvävs. Du kan inte komma ut och ej heller andas, ditt hjärta klappar och du är utmattad och rädd. Om detta någonsin har hänt dig så ska du stanna upp och fråga dig själv om det finns ett problem som gör dig mycket orolig. Denna typ av oro kan fånga dig med “kvävande” tryck.

4. Att drömma att du lämnar huset naken eller att dina tänder faller ut

Dessa typer av drömmar associeras med dålig självkänsla eller brist på självförtroende i vissa situationer. I dessa drömmar – som uppenbarar sig plötsligt och utan tydlig anledning – så lämnar du huset naken, och de är relaterade till denna typ av verklighet.

Samma sak gäller när du drömmer att tänderna faller ut. När du talar med någon och dina tänder faller ut så kan det röra sig om att du känner dig sårbar för något som pågår i ditt liv.

5. Drömmar om naturkatastrofer

Drömmar om naturkatastrofer

Stormar, bränder, starka vindar som kan riva ner hus och träd… varför händer detta? Detta är ett exempel för oro. Detta kan möjligtvis röra sig om ett förhöjt orosstadie där du känner dig väldigt sårbar för saker runtomkring dig.

Dessa naturliga element representerar din verklighet och allt som gör dig illa: arbete, personliga problem, etc. Detta kan vara den mest oroande drömmen eftersom den representerar dig när du är som mest sårbar och ömtålig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.