Känslomässig mognad är att veta att livet inte är perfekt

Mognad kommer med åldern. Vi växer av att såras, bli besvikna och falla till marken.
Känslomässig mognad är att veta att livet inte är perfekt
Raquel Aldana

Skriven och verifierad av psykologen Raquel Aldana.

Senaste uppdateringen: 07 april, 2024

Känslomässig mognad är att vara lycklig med vetskapen att livet inte är perfekt. Det kommer från att ha lärt sig livsläxor, gå framåt, anpassa livet och lära sig dess rytm. Det är att bestiga berg och uppleva livet för att stärka din självbild och lära dig hur man hanterar sakerna som gör dig obekväm – detta för att lära, förändras och växa.

Med tiden kommer du förstå att det inte finns någon kärlek som är lika stark som självkärlek och att den utgör grunden för ditt förhållningssätt till livet. Kärlek är ditt stöd och din krycka för att ta dig upp efter varje fall och få saker att göra mindre ont.

Känslomässig mognad utvecklas över tid i takt med att vi drabbas av livets motgångar. Är det inte märkligt hur mycket vi växer efter att ha gått igenom en period av stress, sorg eller lidande?

I en tid där det finns en manual för nästan allt har vi ännu inte en vid namn Livets manual: Hur man växer upp. 

Kvinna bland blommor

Eftersom alla är unika och boken Livets manual: Hur man växer upp inte existerar, finns det ingen specifik formel som kan berätta för dig hur du måste eller kommer att växa.

“Jag vet att jag nått mognad när jag inte längre har något behov av att skylla på eller klandra någon annan för något som drabbar mig.”

-Anthony de Mello-

Tecken på känslomässig mognad

Det kommer en tid under vår känslomässiga resa när vi börjar reflektera över vägarna vi har tagit i livet. Vilka är några av tecknen på känslomässig mognad?

Att veta när man ska säga farväl

Känslomässigt mogna personer vet att livet är mycket bättre när man lever det fritt. De vet hur man släpper taget om det som inte längre tjänar dem eftersom de inser att man bara hindras från att stänga kapitel av livet och läka känslomässiga sår när man blickar tillbaka mot det förflutna.

Känslomässig mognad

Acceptera livet och låt känslomässig smärta läka

När du har lärt dig av din smärta försvinner rädslan för att blicka inåt och läka ditt känslomässiga förflutna, och du kan äntligen ta ett steg mot framtiden.

Att veta hur du kommunicerar vad du tycker och känner

Att inte blicka inåt låter det negativa från ditt förflutna störa din nutid. Det lämnar inte mycket rum för något positivt och gör ont. Det gör väldigt ont.

Den mentala klarheten hos känslomässigt mogna individer är en skarp kontrast till latheten och det konstanta kaoset hos dem som ännu inte har nått detta stadium av mognad. Mental mognad hjälper effektivt till att lösa vardagens problem.

Personer som nått känslomässig mognad klagar inte

Människor med känslomässig mognad har lärt sig att både acceptera och förändra, men att klaga gör ingen nytta.

Begravt hjärta

Känn empati med andra utan att överväldigas

Mogna människor kan hantera sina känslor.

Personer som nått känslomässig mognad bestraffar inte sig själva för misstag

Misstag är det bästa sättet att lära sig eftersom det hjälper oss att förstå våra brister. Mogna personer straffar inte sig själva för sina begränsningar; de söker efter sätt att förbättra sig.

Känslomässig öppenhet

När du mognar börjar du inse att känslomässiga barriärer endast hindrar din utveckling. Medan det må vara sant att barriärer ibland är nödvändiga, är det viktigt att sänka dem då och då.

Nyckeln till hjärtat

Mogna personer njuter av tid ensamma och att dela den med andra

Texten nedan tillskrivs Charlie Chaplin. Oavsett om han sa det eller inte är det en vacker reflektion över vägen genom livet, att mogna och att förändras:

Jag har förlåtit misstag som verkligen var nästintill oförlåtliga. Jag har försökt ersätta människor som var oersättliga och försökt glömma de som var oförglömliga. Jag har agerat på impuls, har blivit sviken av folk när jag trodde att det inte var möjligt. Men jag har även svikit de jag älskar.

Jag har skrattat när jag inte trodde att jag kunde. Jag har träffat otaliga vänner. Jag har älskat och blivit älskad, och jag har även blivit avfärdad. Jag har blivit älskad av någon jag inte älskade.

Jag har hoppat och skrikit av glädje. Jag har levt för kärlek och avlagt otaliga löften, men jag har även brutit många.

Jag har gråtit när jag lyssnat på musik och sett på foton. Jag har ringt någon bara för att få höra dennes röst. Jag har förälskat mig i ett leende. Ibland har jag trott att jag skulle dö för att jag saknade någon så mycket.

Jag har varit rädd för att förlora någon speciell (och i slutänden förlorat personen ändå). Men jag överlevde!

Jag lever fortfarande!

Jag passerar inte bara genom livet. Och du borde inte heller det.

LEV!!!

Det är bra att kämpa mot depression, att omfamna livet och leva det med passion. Förlora med klass och vinn med djärvhet, för världen tillhör dem som vågar och livet är för kort för att vara obetydlig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Dean, D. G., & Bruton, B. T. (1989). Alienation and emotional maturity. Sociological Focus. https://doi.org/10.1080/00380237.1989.10570544
  • Irving, J. A., & Williams, D. I. (1999). Personal growth and personal development: Concepts clarified. British Journal of Guidance and Counselling. https://doi.org/10.1080/03069889908256287
  • Moore, D. (2010). 7 Steps to emotional maturity. https://doi.org/10.1080/10610278.2015.1098639
  • Revista Interuniversitaria de Formación del Profesorado, 66 (23,3) (2009), 7835-81408
  • Berrocal, P. F., & Pacheco, N. E. (2009). La inteligencia emocional y el estudio de la felicidad. Revista interuniversitaria de formación del profesorado, (66), 85-108.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.