7 tips för kroppsspråk som ökar ditt självförtroende

Förutom att det visar andra en viss attityd kan ditt kroppsspråk också ha en positiv inverkan på hur du känner, och hjälpa dig känna dig mer självsäker.
7 tips för kroppsspråk som ökar ditt självförtroende
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 23 januari, 2023

Ditt kroppsspråk är en tyst orkester som du inte alltid är medveten om. Dock har det en direkt inverkan på din omgivning och de som omger dig. Det visar din inställning och attityd, och om du har självförtroende. Skulle du vilja ha mer kontroll på och förbättra ditt kroppsspråk? Då kommer du också kunna öka ditt självförtroende.

Att kunna kontrollera det, känna till det och förstå dess hemligheter kan hjälpa dig. Till exempel kan du förbättra det första intrycket du ger till människor, vilket kan göra dig mer attraktiv. Och det kan i sin tur ge dig en bättre övertalningsförmåga.

Det innebär inte att du planerar strategier och förbereder säljknep på samma sätt som försäljare eller politiker använder för övertalning.

Utan vi pratar om möjligheten att öka ditt självförtroende för att få bättre kontroll i samtal, under jobbintervjuer och till och med på det sätt du förför andra.

I den här artikeln ger vi dig 7 knep för att förbättra ditt kroppsspråk i dessa typer av sammanhang. Vi är säkra på att de också kommer vara till stor hjälp för att öka ditt självförtroende.

Tips för att förbättra ditt kroppsspråk och öka ditt självförtroende

1. Kroppsspråk och visuellt språk

Dina ögon visar dina avsikter

Din hjärna är den som skickar ut dina avsikter. Om du bestämt dig för att du vill ha något är det dina ögon som först börjar titta sig omkring efter det. De är först att visa dina avsikter.

Dina ögon är det första medlet och verktyget som använder kroppsspråket. Så varför inte få ut det mesta av det?

  • Sänk aldrig blicken under ett samtal.
  • Titta rakt i ögonen på den du pratar med.
  • Kom ihåg att dina ögon visar dina känslor, så försök att visa lugn, beslutsamhet och självförtroende.

2. Bra hållning och personligt utrymme

Medan du pratar med personen du har framför dig är det viktigt att du tänker på din hållning.

Din rygg ska vara rak, dina axlar avslappnade och din nacke rak och inte lutad.

  • Din hållning återspeglar din attityd. För att öka ditt självförtroende och övertyga andra om det du säger bör du inte vara extrem åt något håll. Med andra ord bör du varken anta en militär kroppshållning eller vara för avslappnad.
  • Det bästa är att vara både naturlig och självsäker. För att vara det behöver du först se till att du har tillräckligt med personligt utrymme.
  • Håll dig på ett bra avstånd och träng inte den andra personen. Men samtidigt finns det en viss närhet i en naturlig konversation där man utbyter menande och förstående blickar.

3. Visa alltid dina händer

Med förbättrat kroppsspråk kan du öka ditt självförtroende

Om du är på en arbetsintervju, på en viktig middag eller i ett allvarligt samtal med någon: göm aldrig händerna. Stoppa dem inte i fickorna eller under bordet, och korsa inte heller armarna.

Låt dem vara taktpinnen som dirigerar dina ord och vad du vill uttrycka med dina känslor. Låt dem röra sig naturligt. Släpp dem fria!

4. Tystnad och stillhet i vissa ögonblick kan vara en bra strategi

Vi spinner vidare på metaforen att ditt kroppsspråk är en orkester: den är ett band av instrument som spelar bakgrundsmusiken som fångar din publik.

  • Som du redan vet är avbrott och tystad effektfulla inslag i musik. Så för att göra en direkt inverkan på människorna du har framför dig måste du också emellanåt använda detta.
  • Till exempel, om den du talar med säger något som du inte håller med om ska du istället för att direkt tillrättavisa personen eller besvara kommentaren vara tyst. Le lite. Slappna av.

Ibland är tystnad ett sätt att visa visdom. Se till att använda det på ett bra sätt.

5. Håll i något medan du talar

För att göra en direkt inverkan på en person eller en grupp är det användbart att hålla i till exempel en penna eller ett par glasögon när du pratar.

  • Att hålla i ett objekt eller en accessoar som ger “intellektuella” associationer skapar en bild av självförtroende inför en publik.
  • På samma gång kan det om du håller i något hjälpa dig att kanalisera din nervositet.

6. Nicka med huvudet – viktig del av ett framgångsrikt kroppsspråk

Konversation

Att nicka med huvudet är en viktig strategi i ditt kroppsspråk. Det är ett sätt att skapa band till personen framför dig. Det validerar det de säger. Att nicka med huvudet visar också öppenhet eller intresse.

Det betyder inte nödvändigtvis att du håller med om vad de säger, men det visar att du har respekt och förtroende för personen. Det ger dig möjligheten att skapa en positiv miljö och komma fram till en överenskommelse. Att nicka med huvudet ger intryck av en självsäker, respektfull och intelligent person.

7. Ha inte för slapp hållning. Hitta en hållning där du känner dig bekväm.

Du behöver inte vara en skådespelare för att övertyga andra om något. Du behöver inte göra överdrivna gester eller hålla ojämlika konversationer där du hindrar andra från att prata.

Att träna på sitt kroppsspråk är visserligen en konst, en konst att vara sig själv. Men har du bara koll på knepen kan du göra inverkan på folk utan att behöva bli teatralisk.

Vi säger inte att det är lätt. För att klara av det måste du jobba mycket med din självkänsla, din självsäkerhet och även dina nervösa tics. Sådana kan man ha ibland för att gömma eller kanalisera nervositet eller osäkerhet.

Vi gillar alla att känna oss bekväma i våra vardagliga relationer, och många av oss skulle gärna vilja ha förmågan att vara mer attraktiva och självsäkra framför andra. Utmana dig själv med dessa knep för att förbättra kroppsspråket och öka ditt självförtroende.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.