Att ge utrymme är inte feghet, det är vishet

Att ge personligt utrymme är precis lika viktigt som att få andra att respektera din. Om nödvändigt bör du ta avstånd för att skydda dig, med vetskapen att det är bäst för dig.
Att ge utrymme är inte feghet, det är vishet

Senaste uppdateringen: 03 september, 2019

Att ge utrymme är något av det bästa vi kan göra. Det är ett sätt att respektera den andra personen; att ge utrymme som främjar personlig tillväxt hos alla omkring oss.

Om andra inte respekterar utrymme, dina rättigheter och dina behov är det du som måste ta avstånd.

Att göra det är inte en reflektion av feghet, utan snarare av vishet. När andra invaderar ditt personliga utrymme, där du i ditt sinne förvarar dina drömmar, behov och värderingar, attackerar de din identitet och självkänsla.

Det är viktigt att komma ihåg det och det är därför vi vill att du överväger följande.

Att ge mer personlig frihet

Låt oss börja med att klargöra en sak. Att “ge utrymme” betyder inte bara att ta ett fysiskt avstånd. Idén går bortom det och kan definieras med:

 • Att ge utrymme för att låta den andra ha sin egen röst, åsikt och chans att försvara sina egna värderingar samt se till att de är respekterade.
 • Att respektera utrymmen främjar även personlig tillväxt hos den andra. Ge dem vingar att nå sina mål samtidigt som de hela tiden är sig själva, utan att tvinga på sina egna behov eller val.

Det är vanligt både i romantiska förhållanden samt mellan barn och föräldrar att det är just dessa privata utrymmen som inte får skadas av förhållandet. Låt oss ta en titt på det lite närmre.

Kvinna och fjärilar

Familj

Att utbilda sina barn betyder inte att man ska kontrollera dem eller bevaka varje steg och val de tar. Alla barn har sina egna personligheter, drömmar och hopp som vi alla måste respektera.

 • Om du försöker göra dem “precis som du vill att de ska vara” kränker du helt deras privata utrymme och deras personliga och känslomässiga tillväxt. Det är inte rätt.
 • Familjer bör åtnjuta gemensamma utrymmen där de kan tala, ge vägledning och råd, men efteråt måste varje medlem ha rätt till sina egna värderingar och uppnå sina egna drömmar.

Parrelation

Att vara ett par betyder att man skapar ett gemensamt utrymme där du aldrig slutar vara dig själv. Trots att alla par måste lära sig hur de balanserar denna komplicerade förening är det bara de par som framgångsrikt uppnår denna balans som har ett tillfredsställande och varaktigt förhållande.

 • Ett pars utrymme är ett som delar framtida projekt för att stärka bandet samtidigt som det sätter fokus på värderingar som förenar de två och som för dem mot överenskommelser.
 • Men samtidigt måste varje person i förhållandet ha sitt eget personliga utrymme där denne kan fortsätta växa som person, med arbetsprojekt, vänskaper och mål. Dessa bör aldrig attackeras eller förstöras av förhållandet.

När mitt personliga utrymme attackeras kommer jag att försvara det

Flicka med skrin

Tänk dig att det finns flera osynliga väggar omkring dig som designats för att skydda dig. Du är på insidan av dem med allt som definierar dig och gör dig lycklig.

 • Dina värderingar
 • Dina drömmar
 • Triumfer
 • Dina upplevelser och allt du har lärt dig av dem
 • Din självkänsla
 • Den personliga bild du har av dig själv, en som du är nöjd med
 • Dina viktiga förhållanden med de du älskar och som är viktiga för dig

Tänk dig nu att din partner, vän från arbetet eller ditt syskon börjar riva dessa väggar och attackera de skatter du har gömt inom dig, som definierar dig: de kritiserar dina värderingar och din kropp och hånar de vänner du har.

Vad är det då som pågår? De kränker ditt personliga utrymme och då måste du försvara dig själv. Låt oss förklara hur.

Hur du kan försvara ditt personliga utrymme

 • Gör det klart att ingen har rätten att korsa dessa gränser. Det är något de måste veta från början. Om du håller tyst idag, imorgon och igår kommer det sluta med att de går för långt innanför dina gränser och skadar din självkänsla.
 • Om de kränker ditt personliga utrymme ska du ta avstånd från dem. Ta avstånd från det som skadar dig. Om du inte gör det kommer du långsamt att sluta vara dig själv och det kommer att sluta med att du blir så tom inombords att du blir en skugga av dig själv. Det är inte värt det.
 • Att ge utrymme och ta avstånd är aldrig fegt. Det är faktiskt raka motsatsen.

De som är kapabla att lämna det som sårar dem bakom sig agerar med visheten och modet hos människor som är kapabla att försvara sig. Det är ett sätt att ta hand om din självkänsla.

Vi rekommenderar att börja redan idag. Försvara ditt personliga utrymme och respektera andras personliga utrymme.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Graziano, M. S., & Cooke, D. F. (2006). Parieto-frontal interactions, personal space, and defensive behavior. Neuropsychologia, 44(6), 845-859.
 • Kennedy, D. P., Gläscher, J., Tyszka, J. M., & Adolphs, R. (2009). Personal space regulation by the human amygdala. Nature neuroscience, 12(10), 1226-1227.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.