Vad har drömfångaren för ursprung?

Enligt legenden filtrerar drömfångaren vår nattliga sömn och fångar upp mardrömmar och dåliga tankar, och låter oss bara uppleva lyckliga drömmar.
Vad har drömfångaren för ursprung?

Senaste uppdateringen: 05 december, 2018

Har du valt att sätta upp en drömfångare över din säng? Har du kanske satt upp den vid fönstret? Legenden säger att drömfångaren filtrerar bort mardrömmar och kanaliserar positiva känslor för att undvika de negativa. Med andra ord ger den oss en bättre sömnupplevelse.

Det är en populär legend som vi idag kommer att berätta mer om.

Ojibwa-byn och drömfångaren

drömfångaren

Drömfångaren har sitt ursprung i en indianby som under 60-talet började sälja den till turister på sina reservat. De är vackra prydnader som är en del av deras kultur och tradition.

Ojibwa-folket är en ursprungsbefolkning i Nordamerika, och det är vanligt att man hittar bosättningar vid områdena runt Ontario, Wisconsin och Minnesota. De använder nässelfiber för att knyta ringar som till slut ser ut som en spindelväv. De använder även vide. Oftast är de inte speciellt stora, runt 10 cm.

De kommersialiserades med idén att de kunde motverka mardrömmar och mota bort dålig energi och onda andar. Det fanns många andra indianstammar som kritiserade Ojibwa-folket för att de sålde dessa saker och sade att drömfångaren därmed förlorade sitt autentiska och mystiska värde, eftersom turisterna bara köpte dem för att de såg estetiskt bra ut.

Trots kritiken har drömfångaren sålts vida kring i USA, samt i resten av världen.

Syftet med drömfångaren

drömfångaren i solen

Du kan hänga drömfångaren över sängen eller i barnens rum. Syftet är att mota bort dålig energi och ge bättre sömn. Enligt Ojibwa-folket fungerar den så här:

  • Drömfångaren filtrerar vår nattliga sömn. När vi sover fångas dåliga tankar och mardrömmar i denna struktur medan de bra drömmarna och den goda energin håller sig kvar. När du vaknar upp känner du dig därför på betydligt bättre humör. Bra, eller hur?

Denna tradition är en legend från Ojibwa-folket, vars främsta gud var en kvinna vid namn Asibikaashi, även känd som spindelkvinnan. Detta hade inte någon negativ konnotation för dem, utan det var en kvinna som tog hand om alla varelser i världen. Det sägs att inget ont händer då Asibikaashi vakar över dig, och därför är drömfångaren speciellt bra för att förbättra barns sömn. All negativ energi fångas upp.

Vi bör dock tillägga att det även finns en andra version angående hur drömfångaren fungerar. Lakota-byn har en annan förklaring som kan vara intressant att känna till:

  • Dålig energi passerar genom nästet och fångas upp. Därefter faller fjädrarna från drömfångaren ner på oss för att ge oss den goda energin. Det dåliga spärras in och det goda når oss under nattsömnen.
Person med drömfångare

Har du hängt upp en drömfångare i ditt hem? Det är utan tvekan en fin tradition. Vi kan aldrig vara säkra på att dålig energi når oss, men det är ändå en fin tradition att ha en drömfångare i taket, speciellt med tanke på dess tradition och historia.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.