Uppskatta dina nära och kära nu, inte när du förlorar dem

Många väntar för länge med att uppskatta nära och kära, och när vi förlorat dem är det redan för sent. Vi hjälper dig att undvika det.
Uppskatta dina nära och kära nu, inte när du förlorar dem
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Istället för att sakna nära och kära eller saker vi förlorat, måste vi lära oss att njuta och uppskatta dem nu, medan vi fortfarande har dem vid vår sida.

Vi förlorar många nära och kära i våra liv. Hör pratar vi inte bara om dödsfall. Vi säger också farväl till många viktiga människor som har korsat våra vägar och som, av olika anledningar, har flutit iväg och inte är en del av vår nutid.

När vi förlorar någon löper en tid där vi försöker hitta en anledning till vad som hände. Hur vi tar oss igenom denna process och de slutsatser vi kommer fram till kan hjälpa oss att tackla framtiden. Vi bjuder in dig att reflektera lite över det.

Det du förlorar gör inte alltid att du kan “lättare gå framåt”

kvinna går framåt

På vår sida nämner vi ofta behovet att gå framåt med en lättare börda. Att lämna komplicerade förhållanden bakom oss kan göra att vi känner oss mer olyckliga än balanserade.

Det finns dock något som är lika viktigt som att lämna det som sårar oss bakom oss, och det är att veta hur vi erbjuder det bästa av oss själva till de vi älskar “här och nu”, utan att vänta på morgondagen och utan att anta vissa saker.

 • Samhället baseras idag på förhållanden där snabba ryck och skörhet är grundpelarna. Vi vill ha allt och vi vill ha det nu. Vi tolererar inte alltid frustration, att få ett “nej” eller att vissa saker är annorlunda än vad vi förväntade oss.
 • På senare år har det uppkommit en intressant social rörelse vid namn “Slow” som har betonat vikten av att sakta ner och låta oss själva leva våra förhållanden på ett mer helhjärtat sätt, där vi kan uppskatta de mest grundläggande och enkla sakerna i livet.
 • Att fokusera på jobbet, behovet att förbättras eller att skaffa och samla på sig saker får oss att glömma värdet av denna renaste av kärlekar och den viktigaste delen av våra personliga förhållanden.
 • Om vi fortsätter att leva denna livsstil kommer det sluta med att vi förlorar allt vi verkligen anser vara viktigt. Och det du förlorar är ett sår du alltid kommer att bära med dig i hjärtat.
Fågel och kvinna

Starka band till nära och kära närs av kärlek

 • Hast är den största fienden till ett fullt medvetande. Det är en attityd mot livet som hindrar dig från att sakta ner och uppskatta allt du har omkring dig. Det inkliderar dina nära och kära – de viktiga människorna i ditt liv.
 • Starka band förstärks av uppriktig kärlek, ömsesidighet och erkännande. Om de omkring dig inte känner på det sättet riskerar du att förlora dem. Förhållanden måste näras och också vårdas. Det är värt att sakta ner och se vad som finns framför dig.

Behovet av att vara medveten om vad som är viktigt i livet, inklusive dina nära och kära

Det kan verka uppenbart, men alla är inte kapabla att sätta prioriteringar i sina liv och adressera vad som är viktigt och vad som inte är det. Vi vet alla att jobbförpliktelser är viktiga. Men ibland kan vi sätta ribban för högt eller lågt, och det låter stress och press påverka vår hälsa och också våra förhållanden.

 • Livet är vetskapen om hur man håller en balans och att kunna omfokusera din uppmärksamhet, dina intressen samt din motivation mot saker som berikar ditt liv – inte materiellt, utan känslomässigt.
 • Det finns inget behov av att tänka: “Lev som om det inte fanns någon morgondag”. Eller “Krama dina barn hårt, som om det vore den sista gången du skulle se dem.” Fall inte offer för dessa fatalistiska tankar, för det handlar helt enkelt om att låta oss njuta av nuet till så hög grad som möjligt.
 • Alla förluster gör ont. Även när separationen är nödvändig genomgår vi en tid av själviakttagelse där vi läker många av våra sår. Så för att förebygga dessa situationer måste vi vara förberedda.

Inget i livet varar för evigt

 • Inse att inget i livet varar för evigt. Vi är tillfälliga passagerare i en värld av osäkerhet.
 • Om existens nu är något grymt som slevar ut elände är det bäst att dra nytta av det du kan kontrollera. Om du älskar någon, ta hand om dem och visa dem dina känslor.  På så sätt kan de alltid förbli vid din sida.
Kvinna kramar björn

Vi talar inte bara om kärleksförhållanden. Alla band behöver vård och uppmärksamhet: ge därför dina barn din uppmärksamhet, vård och respekt så att de finns där vid din sida som vuxna. Gör samma sak med dina vänner och andra familjemedlemmar.

Om du älskar dina nära och kära ska du uppskatta dem medan du har dem. Annars kan du ångra det om du förlorar dem eller om de beslutar att lämna dig.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.