Ord som läker - prova dem, de fungerar!

Det är viktigt att säga dessa ord högt för att du själv ska höra dem och därigenom tro på och bli medveten om dem.
Ord som läker - prova dem, de fungerar!
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

I dagens artikel vill vi ge dig några ord som läker – fem uttryck du kan säga till dig själv för att finna styrka varje dag; för att få motivation och kunna konfrontera de problem som rätt ofta berövar oss på vår lycka och till med hälsa.

1. Jag mår bra

Känslomässigt välmående

Det är möjligt att det kan verka lite motsägande. Hur kan jag säga till mig själv att “jag mår bra” om det inte är sant? Hur kan jag uttrycka något positivt när jag i verkligheten känner mig frustrerad, stressad eller har ont? Det är faktiskt viktigt att du till uttrycket “jag mår bra” lägger till “och jag kan göra det”.

  • Positiva tankar är livsviktiga. Att tänka positivt är inte att neka problem eller förbise svårigheter. Det är helt enkelt ett sätt att konfrontera verkligheten med motivation och energi.
  • Om du ser saker på ett negativt sätt och bekräftar det med fraser som “Jag duger inte”, “Jag gör mitt liv omöjligt” eller liknande tankar är det enda du gör att låsa dig till mer lidande från dessa problem. Därför är det alltid bättre att ta ett djupt andetag och säga till sig själv: “Jag mår bra och jag kan göra det här”.
  • Testa det. Säg “jag mår bra” högt. Säg det med övertygelse och energi. Du kommer att märka av en inre styrka som ger dig knuffen du behöver för att lösa dina problem. Det kan vara så att saker omkring dig inte är bra, men nu är du beredd att konfrontera dem. Varför inte prova?

2. Jag kan göra det

Nervös kvinna

Glöm aldrig att sätta pronomen “jag” framför den här frasen. Du är den som har kontrollen över ditt liv och du måste ta tag i dina problem för att möta världen. Om du inte finner motivationen från insidan kan ingen hjälpa dig att hitta den – ingen kan hjälpa dig så mycket som du själv.

Fokusera inte på dina begränsningar och leta inte efter ursäkter: “Jag kan inte göra det för det redan är för sent att ändra saker”, “Det finns andra som är mer kapabla än jag, så varför ta risken?”

Fall inte för dessa uppgivna tankar. Se dig själv i spegeln och övertyga dig om att du har kraften inom dig. Attityden “jag kan” är ord som läker, och vi bör alla nyttja dem varje dag.

3. Ord som läker: “Jag förtjänar det!”

Kommunicera med varandra

Varför inte? Varför förtjänar inte du några timmar varje dag för dig själv, för att njuta av saker, dina hobbys och lite egentid? Förmodligen är du en av de som alltid gör allt för andra, som sätter andras behov före dina egna. Men var försiktig, för i slutänden kan du märka att du har använt all din energi och att andra inte ens kommer ihåg de ansträngningar du har gjort för dem.

Håll en balans i livet. Ta hand om andra, vårda dem, men låt dem även vårda dig, erkänna dina ansträngningar och göra dig till prio ibland. Och varför inte? Du förtjänar det!

4. Det kommer att gå över

Promenera barfota

Det kan vara så att du nu har ett problem som inte låter dig leva livet fullt ut; du blir besatt av problemet, det åsamkar dig mycket stress och det har redan börjat göra dig sjuk. Du har lagt märke till att du är tröttare och att negativa tankar inte lämnar ditt huvud ens för en sekund… Du har till och med börjat få migrän igen!

Stanna upp en minut och tänk, andas och sitt ner. Det är viktigt att du tänker på att allt går över, att livet går vidare och att inget är permanent. Ju mer du fäster dig vid dessa saker, desto mer lider du. Om något i ditt förhållande stör dig ska du tala med din partner. Om det finns något som inte går bra på jobbet ska du försöka lösa det så att det inte “sparas”. Håll inte allt fångat inom dig.

Livet går i snabb takt och det viktigaste är att du är medveten om här och nu, att inget varar för evigt. Därför är allt relativt, så slappna av lite och upprepa för dig själv dessa ord som läker: “Det kommer att gå över, allt kommer att gå över.”

5. Kärlek!

Flicka med blomma

Kärlek helar, omger, skyddar och frigör oss. Men när vi använder ordet “kärlek” för att läka menar vi inte bara den typ som du kan hänge åt andra omkring dig. Vi talar även om kärlek för dig själv, som stärker ditt självförtroende, driver dig att dag efter dag hitta daglig lycka med vilken du kan må bra med dig själv och som du utan tvivel förtjänar.

Älska din kropp, älska den du är, din karaktär, din personlighet. När du har ett problem ska du vara medveten om att du är den som är mest kapabel och lämplig att finna lösningen. Ha förtroende för dig själv eftersom du älskar dig själv, för att du känner dig själv och du vet att du har bra egenskaper.

Om en person inte älskar sig själv är det väldigt svårt för denne att erbjuda kärlek till andra. Därför ska du inte glömma kärlek – ett av de ord som läker.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.