Vad händer när du äntligen lämnar ett giftigt förhållande?

Vad händer när du äntligen lämnar ett giftigt förhållande?

Senaste uppdateringen: 23 januari, 2019

Ett giftigt förhållande sliter på dig, skadar din identitet och späder ut din självkänsla. Det förvränger dina grundläggande koncept om vad äkta kärlek, ädel respekt och att dela livet tillsammans handlar om.

Vi vet att det är mode att kalla vissa typer av förhållanden “giftiga”. Många använder trots allt denna fras för att nästan helt exklusivt tala om misshandlande, skadliga eller kontrollerande beteenden. Men vi måste noggrant analysera ett förhållande i detalj innan vi använder denna populära term.

Ibland kan ett specifikt beteende egentligen bero på en annan åkomma som kräver en annan typ av uppmärksamhet. I grund och botten bör vi vara försiktiga med stämplarna vi delar ut. Komplexa människor och komplicerade förhållanden existerar i överflöd.

Ett giftigt förhållandes sanna natur involverar känslomässig, fysisk och psykologisk misshandel. Om du har upplevt det och lyckats ta dig ut lär du veta att det inte är en lätt process.

Framförallt vill vi tydliggöra att man bara genom att avsluta ett förhållande med en giftig partner inte automatiskt kommer uppleva omedelbar lycka och välmående. Det är något som kräver tid.

Processen är varken enkel eller snabb.

Efter ett giftigt förhållande kvarstår ett sår

Hand i vatten

Låt oss för ett ögonblick föreställa oss en person som leds vid handen genom en tjock skog full av grenar och snår. Han låter sig bli ledd eftersom han litar på den andra personen. Han vet dock att resan är utmattande, att han är andfådd och att grenarna lämnar sår på huden. Han ser inget omkring sig som är vackert eller hoppfullt.

Han beslutar sig till slut för att släppa handen och ta avstånd. Han gör det för att känna sig fri, för att återfå sin lycka och för att låta den andra personen fortsätta på egen hand längsmed en annan väg.

När det händer upplever han intensiva och motsägande känslor:

 • Han känner knappt igen sig själv. Som ett resultat av den traumatiska resan har han lämnats med många ärr och öppna sår.
 • Han känner sig utmattad. Det är svårt att andas och det enda alternativet är att förbli stilla och tyst för att återhämta sig.
 • Han är vilsen. Han har stannat i en del av skogen som han inte känner igen sig i. Han vet inte i vilken riktning han nu ska gå.

Efter att ha lämnat ett giftigt förhållande finner mannen eller kvinnan lindring, den saken är säker. Men känslan av välmående kommer inte vara omedelbar.

Vad dessa personer kommer känna är behovet att dra sig tillbaka, att finna sig själva igen, att identifiera sina sår, att reflektera och tänka på var de är i livet och vad de bör göra.

Dags att läka, dags att dra sig tillbaka

Har varit i ett giftigt förhållande

Det sista någon bör göra efter att ha lämnat ett giftigt förhållande är att söka lindring i ett nytt förhållande.  Ingen kan läka sig själv genom att kliva in i en ny relation. Att göra det är varken terapeutiskt eller hälsosamt. Det är huvudsakligen för att ingen annan är förpliktigad att fixa våra sår, att vara vår smärtlindrare eller vår kur för att glömma.

Generellt är det bästa du kan göra att ge dig själv tid att göra denna inre resa. Återhämta din självkänsla, reparera din identitet, ge näring åt dina hopp och lär dig att lita på dig själv. Släpp taget om hat, rädsla och frustration för att ta dig starkare ur ditt skal av intimitet.

Vare sig du gillar det eller inte måste du formalisera någon form av konkret sorgeprocess. Sakta men säkert kommer det hjälpa dig att:

 • Släppa ut dina känslor
 • Kanalisera din ilska
 • Utveckla en motståndskraftig attityd
 • Komma ihåg vad du är värd och vad du förtjänar

Endast när du älskar dig själv igen kommer du vara redo att hitta rätt person.

Min värdighet accepterar inte förhandlingar eller nya giftiga förhållanden

Kvinna tynar bort

Du har förmodligen träffat minst en person som efter att ha lämnat ett giftigt förhållande gett sig in i ett nytt. Att falla in i samma misshandlande och slitande dynamik är vanligare än du tror. Kom ihåg: du måste bygga upp en hälsosam självkänsla och komma ihåg att din värdighet inte kan säljas, köpas eller förhandlas om.

Det är extremt viktigt att komma ihåg att du förtjänar det bästa. Att älska är inte att lida, och ensamhet i harmoni är alltid att föredra över galen, självisk och skadlig kärlek.

Vi vill göra det väldigt klart att du inte kommer uppnå omedelbar lycka genom att bara lämna ett giftigt förhållande.

Du måste reparera dig själv och läka din självkänsla och värdighet för att inte falla tillbaka in i skadliga förhållanden. Låt oss se till att denna upplevelse lär oss något genom att säga “aldrig igen” till giftig kärlek.

Huvudbild från © wikiHow.com


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Amor, Pedro Javier, et al. “Variables psicosociales y riesgo de violencia grave en parejas con abuso de sustancias tóxicas y maltrato previo [Psychosocial variables and risk of severe violence in couples with substance abuse and previous maltreatment].” Acción Psicológica 9.1 (2012): 3-18.
 • Gayá, Verónica. “Acoso y Maltrato: La invisibilidad del origen es el gran problema de las relaciones tóxicas.” El siglo de Europa1145 (2016): 44-45.
 • Glass, Lillian. Relaciones tóxicas: 10 maneras de tratar a las personas que te complican la vida. Paidós, 1997.
 • Ross, Gregorio Armañanzas. Relaciones tóxicas: acoso, malos tratos y mobbing. Ediciones Eunate SL, 2013.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.