6 tankar för att gå från rädd till motiverad på några minuter

Hindrar rädsla dig från att nå dina mål? Upptäck 6 tankar som lär dig att övervinna din rädsla.
6 tankar för att gå från rädd till motiverad på några minuter

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

När vi har en dröm är vi ofta positivt motiverade att jaga den. Men det finns stunder när negativa tankar kan hindra dig från att göra drömmen till verklighet. Den mest avgörande faktorn är vanligtvis inget mindre än rädsla. I dagens artikel vill vi ge dig några användbara fraser som kan hjälpa dig att gå från rädd till motiverad på några minuter.

Vi vet att denna väg inte är enkel, men det är alltid viktigt att ha förmågan att ta orädda beslut.

1. Rädsla beror inte bara på vår omgivning, utan även på vad vi tror ska hända

Kvinna i bubbla

Hur många gånger har du paralyserats av rädsla? Du vet vad vi menar: du hittar på en historia i huvudet och föreställer dig det värsta. Du har inte ens tagit beslutet, men du har redan föreställt dig att allt kommer gå fel och tänker på de negativa konsekvenserna. Sedan gör du inte något eftersom du är för rädd.

Verkligheten är att sinnet ibland spelar väldigt dåliga spratt på oss. För att gå från rädd till motiverad är det först viktigt att bli kvitt de negativa tankarna. Vidare måste vi ta tag i våra tankar för att ta bättre beslut och inte influeras av de tankar som gör oss rädda.

Det är viktigt att du inte låtar dina tidigare erfarenheter eller din överaktiva fantasi skrämma dig så pass att du inte kan agera.

Vill du veta mer? Läs: Ta språnget för att leva orädd

2. Jag måste ta risker & inte vara rädd för att misslyckas

Flyende kvinna

Att förstå att du ibland vinner och ibland förlorar i livet låter dig leva med mindre oro. De som är fångade i rädsla kommer sällan begå misstag, men det minskar även chansen för att saker ska bli bättre. Misstag är en del av livet och kan hjälpa oss att gå framåt. Om du aldrig hade misslyckats kanske du aldrig hade lärt dig vad du behövde för att komma dit du är.

Tänk på att vi innerst inne faktiskt också får något av att misslyckas: vi lär oss något som kan hjälpa oss i framtiden. Var inte rädd för misslyckande och våga gå från att vara rädd till att bli motiverad.

3. Rädsla gör folk som skulle kunnat vara vänner till främlingar

Rädsla kommer alltid hindra oss från att prova nya saker. När vi känner rädsla går vi miste om nya möjligheter att lära känna människor. Är du en av de som inte pratar med främlingar för att du blev tillsagd att inte göra det för länge sedan? I så fall ska du sluta.

Ibland tycker vi att det är obehagligt att träffa folk som skiljer sig från oss. Men det är fantastiskt hur många otroliga människor vi kan träffa om vi bara öppnar upp oss själva för möjligheten. Det handlar inte om att blint lita på alla, utan om att frigöra dig själv från rädslan för att träffa folk som kan föra med sig något bra till ditt liv.

Kom ihåg att framgångsrika personer strävar efter att träffa så många människor de kan. Det är en viktig del i att gå från rädd till motiverad.

4. De som inte är tillräckligt modiga för att ta risker kommer inte uppnå något i livet

Våga ta risker

Att ta risker är en fråga om attityd, som innefattar en daglig dos modNär du känner dig rädd och låter dig kontrolleras av rädsla försvagar du din modiga karaktär och ger kraft åt fegheten. Resultatet är att din rädsla växer sig starkare och starkare. Det bästa du kan göra i dessa fall är att rensa ditt sinne på tankar som stör dig. Det kommer hjälpa dig att ta rätt beslut.

Vi vet att det är väldigt lätt att kontrolleras av rädsla. Men om du låter det hända går du miste om möjligheten att förbättra viktiga aspekter av ditt liv.

5. Att bli kvitt rädsla handlar om attityd, inte begåvning

Du kanske är förberedd, har bästa möjliga kvalifikationer och har pluggat mycket. Det befriar dig dock inte från att vara rädd. Det är normalt att vara rädd och ha stunder av osäkerhet. Vad som inte är normalt är att låta rädslan dominera dig och sluta njuta av de bästa stunderna i livet.

Om du är en av de som tror att du kommer bli mindre rädd ju bättre förberedd du är ska du lära dig att så inte är fallet. Varje ny aspekt i ditt liv kommer få dig att känna på samma sätt. De som du tror aldrig upplever rädsla och som du tror är experter har redan genomgått processen.

6. Låt inte tvivel hindra dig från att ta beslut

Om du vill göra något i livet, såsom att byta jobb, påbörja ett nytt förhållande, åka på en resa eller göra en stor investering, kommer du ställas inför tvivel och rädslor. Det finns ingen väg runt det.

I dessa fall måste du analysera för- och nackdelarna med situationen. Det hjälper dig att ta rätt beslut och se om din dröm eller målet är uppnåeliga. Det är också ett utmärkt sätt att rationalisera dina rädslor.

  • För att gå från rädsla till motivation måste du först vara på det klara med vad som gör dig rädd.
  • Efter det kan du göra en liten sketch av vad du kommer uppnå och vad du kommer förlora i varje situation.

Glöm inte att det krävs mycket övning och handling för att gå från rädd till motiverad.

Du klarar det!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cofer CN. Motivacion y emocion. Desclee BrouwerBiblioteca Psicol. 1976.
  • Garrido Gutierrez I, Rojo Calvo C. Motivacion, Cognicion y Rendimiento. Rev Psicol Gen y Apl. 1996.
  • Motivacion C DE. Motivacion. ARTICULO. 2000.
  • Núñez, J. C. (2009, September). Motivación, aprendizaje y rendimiento académico. In Trabajo presentado en el X Congresso Internacional Galego-Português de Psicopedagogia. Braga, Portugal (pp. 41-67).
  • Moreno, P. J. (2002). Superar la ansiedad y el miedo. Desclée de Brouwer.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.