Ta språnget för att leva orädd: förverkliga dina drömmar

Lider du fortfarande på grund av en smärtsam händelse i ditt förflutna? Är du rädd för vad som kommer att hända i framtiden? Det är upp till dig att lämna allt bakom dig och börja leva orädd.
Ta språnget för att leva orädd: förverkliga dina drömmar

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Jag drömmer om att våga vara galen, att bli av med allt som har skadat mig. Det är dags att börja om från början, att ta risker, att ta itu med mina farhågor och lära av mina misstag. Jag vill leva orädd.

Så många människor lever hela sina liv rädda för att göra saker de drömmer om att göra. Det leder till en hel del oro och även frustration. Det är som om de bär en gigantisk sten på sina axlar som hindrar dem från att gå framåt.

Övervinn de negativa erfarenheterna från det förflutna

Ser sig om i skog

Vem har inte haft en upplevelse man helst vill glömma? Tyvärr sätter vissa erfarenheter en så stor prägel på oss att det är svårt att släppa dem. De blir till en tung väska vi släpar med oss.

Det händer när vi inte kan komma över det som hände. Vi blir förankrade i det förflutna. Varje situation som får oss att tänka på denna fruktansvärda erfarenhet utlöser en flykt som svar. Hur kan vi frigöra oss från det? Hur kan vi lyckas gå vidare utan att vårt nu påverkas av vårt förflutna?

  • Acceptera vad som hände. Samma sak har förmodligen drabbat många andra människor och de har gått framåt. Det spelar ingen roll hur allvarlig situationen är. Om du erkänner att det hänt dig så har du redan tagit ett stort steg.
  • Lär av det som sårat dig. Varje negativ omständighet har något positivt i sig. Det är på detta sätt du kan börja röra dig framåt.
  • Kom ihåg att saker inte alltid kommer visa sig på samma sätt. Säg att din partner varit otrogen mot dig och du inte vågar gå in i en ny relation av rädsla för att samma sak ska hända igen. Låt inte rädslan komma i vägen! Saker och ting blir inte alltid på samma sätt.
  • Blicka framåt. Låt det förflutna stanna i det förflutna. Varje gång det dyker upp, ignorera det. Du har lärt dig av det och accepterat det, och du är villig att ta dig an nya upplevelser.

Det kommer att finnas många positiva erfarenheter, och ja, vissa negativa. Båda kommer att göra dig till en starkare, mer orädd person.

Bemöt dina “tänk om” helt orädd

Några av våra största farhågor kommer inte från det förflutna, utan från den oförutsägbara framtidenDet finns vissa som inte kan sluta tänka på vad som händer om de säger det eller det, om de agerar på detta sätt, eller om de tar ett visst beslut… Alla dessa frågor stänger in dig och hindrar dig från att ta risker som du måste ta för att få vad du vill.

Till exempel, låt oss säga att du vill starta ett eget företag. Allt ser bra ut. Allt du behöver för att komma igång är att börja röra dig framåt. Vad väntar du på?

Hängbro i dimma

Vad händer om det går åt skogen? Har jag vad som krävs för att klara detta? Vad händer om jag ruinerar företaget? Dessa “tänk om” dyker upp och allt faller isär. Allt detta hindrar dig från att göra vad du vill. Saker och ting kan bli bra eller så kan det gå sämre. Men om du bara blir kvar på stället så får du aldrig veta.

Lita på dig själv

De flesta av våra farhågor kommer från vår brist på självkänsla. Ju lägre den är, desto starkare är våra farhågor. Det är därför det är mycket viktigt att lita på sig själv. Det viktiga är att ta chansen.

Våra tvivel och negativa tankar är bara sätt för oss att testa oss själva. Det är normalt att vara rädd inför något nytt. Det är också vanligt att vi känner oss rädda för något som vi redan har upplevt tidigare. Om du faller måste du resa dig upp och fortsätta framåt. Om du älskar någon, gå inte miste om en möjlighet bara för att du har blivit sårad i det förflutna och har slutat tro på människor.

Varför inte starta ditt nya projekt? Bara för att det kan ha varit en katastrof i det förflutna betyder inte att du inte kan försöka igen. Kanske kommer allt fungera den här gången? Och om det inte gör det så får du helt enkelt försöka igen.

orädd kvinna hoppar från klippa i vattnet

Att vara rädd är normalt, så om du vill göra något och du känner dig rädd, gör det ändå. Låt inte denna ångest och rädsla hindra dig. Det är upp till dig att lämna allt bakom dig och börja leva orädd.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Perceval, J. M. (2018). Vivir sin miedo. En Políticas de seguridad para la paz: otra seguridad es posible y necesaria.
  • Fernández, S. (2010). Vivir sin miedos. Plataforma.
  • Ibáñez, P. (2016). Como vivir sin miedo a la vida. Tus psicólogos en CDMX: Irradia Terapia.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.