5 vanliga misstag vi gör på morgonen

För att komma igång på morgonen finns det inget bättre än att ta en ljummen dusch och, om du kan, göra den sista sköljningen i kallt vatten.
5 vanliga misstag vi gör på morgonen

Senaste uppdateringen: 24 mars, 2022

Din väckarklocka ringer och det är dags att komma igång. Vad brukar du göra först? Brukar du hoppa ur sängen direkt, duscha, få dig något att äta för att sedan klä på dig och göra dig redo att gå hemifrån? Det finns en hel del misstag vi gör på morgonen, och tro det eller ej, men dessa små detaljer kan ha stor effekt på din hälsa.

I dagens artikel ska vi gå igenom fem vanliga misstag vi gör på morgonen.

1. Att hoppa ur sängen direkt när alarmet ringer

Stretchande kvinna

Det finns två riktigt dåliga vanor här. Den första är att sätta ett högt alarm för väckning och den andra är att hoppa direkt upp ur sängen. Tänk på att du har tillbringat 6 till 8 timmar i horisontalläge, och du måste låta din kropp sakta anpassa sig till upprätt ställning.

Genom att gå upp alltför snabbt kan du bli illamående, så vi föreslår att du från och med idag försöker följa dessa råd:

 • Gå upp långsamt, som om det vore en avkopplingsritual.
 • Ställ din väckarklocka 10 minuter tidigare än normalt och använd en alarmsignal med avslappnande musik. Använd aldrig den klassiska “pip-pip-pip“.
 • Det första du bör göra efter att du stängt av ditt alarm är att sätta dig upp i sängen och ta några djupa andetag i två minuter.
 • Stretcha dina armar lite grann. Knäpp händerna och sträck upp armarna ovanför huvudet för att därefter sträcka dem till vänster och sedan till höger.
 • Vrid sedan nacken från sida till sida och gör cirkelrörelser. Gör allt detta långsamt.
 • Ta ett djupt andetag och res dig ur sängen. Känner du dig redo?

2. Att missa frukost är ett vanligt misstag vi gör på morgonen

Frukosten är viktig

Du måste göra i ordning barnen, ta dem till skolan och ta dig till jobbet i tid. Förbereda luncher, bada och klä barnen, gå ut med hunden… så många saker! Och ibland tillbringar du så mycket tid med att hjälpa alla andra att komma ut ur huset välnärda och mätta i tid att du försummar dig själv. Detta är ett väldigt stort misstag vi gör på morgonen!

 • Gå upp tidigare så att du hinner. Det är viktigt att vara lugn och inte stressa på morgonen. Ta dig tid för en avkopplande frukost.
 • Många tar en god kopp kaffe det första de gör på morgonen, men utan någonting till. Det är ett annat misstag. Helst ska du börja dagen med ett glas varmt vatten med citronsaft. Ät sedan frukost ca 15 eller 20 minuter senare. Utnyttja denna tid till att ta en dusch, till exempel. Efter det kan du njuta av din kopp kaffe tillsammans med en frukost rik på fibrer, proteiner och frukt. Detta gör att du lämnar hemmet fylld av energi och med alla nödvändiga näringsämnen för att påbörja dagen.

3. Kolla din mobiltelefon så fort du öppnar ögonen

Sover med mobiltelefon

Du vill se vad som händer i dina sociala nätverk, ta reda på vad som skett på nyhetsfronten sedan igår kväll eller bara läsa nya meddelanden. Men du har hela dagen att göra det! Det bästa är att vakna avslappnad och låta tekniken vara under första halvtimmen.

Istället ska du gå upp ur sängen, ta en dusch och äta frukost , helst framför ett öppet fönster så att du får lite frisk luft. Under dessa första minuter av dagen är det bäst att hålla dig borta från de elektromagnetiska vågorna som dessa enheter avger.

4. Duscha i hett vatten

Ta en sval dusch på morgonen

Visst, du älskar att duscha i hett vatten, men det är inte alltid den bästa idén – särskilt inte på morgnarna. Vid denna tid på dagen behöver du aktivera dig själv och då är det bäst att duscha i ljummet eller kallt vatten. Helst bör du ta en varm dusch och avsluta med en kallvattensköljning, speciellt på benen.

Att spola kallt vatten på dina vader förebygger känslan av att de känns svullna och tunga, och det väcker också fötterna så att de görs redo för dagens aktiviteter. Varför inte prova detta imorgon bitti? Du kommer att märka hur bra det får dig att må!

5. Gå hemifrån på dåligt humör

Bra humör

Du vet att du har en lång dag på jobbet framför dig, så du lämnar hemmet småspringandes med en oändlig lista med saker i huvudet. “Jag är så utmattad. Hur ska jag lyckas ta mig igenom dagen!?” Det här är något som många av oss säger till oss själva, eller hör andra säga.

Negativa tankar sänker ditt välbefinnande och din livskvalitet, och du gör detta tyst, ofta utan att du märker det. Det resulterar i att du gör saker som du egentligen inte tycker om att göra och går miste om det viktiga. Så prova att imorgon lämna ditt hem med en annan attityd och försök “pränta in” följande idéer i din hjärna.

 • Idag kommer saker och ting gå min väg. Jag är säker på att det kommer att bli en bra dag.
 • Jag kommer att försöka njuta av allt jag gör och omfamna allt som sker. Jag går hemifrån avslappnad, jag kommer att ta en promenad på lunchen och jag kommer att ta in min omgivning: människorna, skyltfönstren, parkerna…
 • Jag kommer att se det bästa i mina kollegor och överordnade på jobbet.
 • Jag kommer att göra ett bra jobb idag. Det viktigaste är att jag känner mig stolt över mig själv.
 • När jag är klar för dagen ska jag ge mig själv en liten belöning. Något enkelt: Jag ska stanna för en kopp kaffe i den trevliga parken eller ta en promenad. Eller ringa en vän jag inte har pratat med på länge.

Som du kan se finns det många små misstag vi gör på morgonen. På ytan kan de tyckas obetydliga, men de har en förmåga att försämra vår hälsa lite för var dag som går.

Så försök att komma ihåg detta: Din livskvalitet hänger på att du kan njuta av ögonblicket och vara optimistisk inför framtiden. Varför inte börja redan idag?

Har du gjort dig skyldig till dessa misstag vi gör på morgonen?


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.