Sann styrka kommer alltid mätas i ditt mod

Du måste lära dig att lägga din energi på saker som är värda den, och många gånger behöver du släppa något för att uppnå det. Det är där du måste visa din verkliga styrka.
Sann styrka kommer alltid mätas i ditt mod

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

De som tror att styrka mäts i hur mycket man orkar bära på ryggen och i hjärtat har fel.

Att ha sann styrka innebär att du inte håller tyst, ger upp eller accepterar förolämpningar och skada. En stark person konfronterar problem, besegrar dem och lämnar dem sedan bakom sig.

I dagens samhälle utbildas vi till att tro att lidande motsvarar mod. Vi tror ibland att ett “nej” är ett tecken på feghet eller svaghet.

Idéer som dessa kan leda till en hel del personlig sårbarhet i personliga situationer, vilket gör att du förvandlas till en skugga av dig själv.

Även om det kan kännas trevligt att motta smicker för de många saker du gör för andra eller att få höra hur stark du är för att du “offrar så mycket för så lite” måste du komma ihåg att allting har ett pris, och den här gången är det din hälsa och självkänsla.

Din verkliga styrka är ditt mod

En kvinna som tar hand om sina barn i hopp om att de en dag ska kunna klara sig själva är riktigt stark. Hon finner lyckan hon förtjänar efter att ha gått igenom denna svåra tid.

Läs också: Att övervinna Wendy-syndromet – behovet att göra andra nöjda

En kvinna som säger “nog” när hon blir utnyttjad eller får motta elaka kommentarer från andra är stark. Starka är också de som klarar av att hålla sina gränser och klippa banden när de inser att de förtjänar bättre.

Styrka ligger i att förstå dina egna prioriteringar och erkänna att det finns vissa ansträngningar och uppoffringar som verkligen är värda det.

Du bryr dig om människorna omkring dig och förstår att du ibland måste glömma vad du känner för att komma ihåg vad du förtjänar.

Flicka läser en bok

När du får lära dig att vara svag

Det kanske låter konstigt… Vem lär någon att vara svag? Och varför skulle någon vilja ha dig om du var lydig och kontrollerbar i alla lägen?

 • Det finns många olika föräldraskap och uppfostran där begreppet lydnad är underförstått.
 • Du måste se till att du utbildar dina barn genom respekt, inte lydnad, eftersom lydnad uppnås genom rädsla. Respekt, å andra sidan, uppnås genom ömsesidig förståelse och emotionell intelligens.
 • Den utbildning som lär dig att vara lydig och svag är först och främst utformad för att tvinga dig att lyda dina familjemedlemmar eller auktoriteter. Det är mycket vanligt i patriarkala samhällen.

Det får dig att tro att du är mer älskvärd om du är “lydig”. Alla dessa tankeskolor får dig att tro att du är stark genom att göra vad du blir tillsagd, lyda varje order och kunna säga “ja” när ditt hjärta säger “nej”.

I kärleksrelationer är det också vanligt att en person faller offer för känslomässig utpressning till den grad att denne omvandlas till en bräcklig person, inriktad på att tillgodose alla behov hos sin älskade. Det är inte “att vara stark”.

Dansande kvinna

Styrka innebär först och främst att lära sig att ge upp något

Samhället, din familj och även mode- och reklamvärlden ser helst att du är omtänksam och svag. Att du är tillräckligt lättövertalad för att konsumera deras produkter och säga “ja” till allt för att på så sätt nå sann lycka.

Inget av det kommer ge dig ett verkligt, betydande och bestående välmående. Det är möjligt att du mår bra av att göra en vän en tjänst, men om du gör det varje dag kommer du så småningom inse att något inte står rätt till.

Prioritera och börja investera din tid och energi i sådant som är värt det. Mod är din fästning. Tveka inte att praktisera dessa enkla strategier för att lära dig att bli starkare.

 • Innan du skrider till handling, utvärdera konsekvenserna.
 • Innan du säger ja, tänk på hur du kommer känna om ditt hjärta vill säga nej.
 • De som är bittra eller gråter i hemlighet är inte modiga. De som är modiga ser på livet med hopp. De vet att man måste kunna fatta beslut för att bli lycklig.
 • Investera din tid och energi i de som verkligen förtjänar det. Först då kommer du känna dig nöjd med dig själv och se dig själv som en riktigt stark person. Någon som kämpar varje dag för sig själv, för sina rötter, för värdighet och för sann kärlek.

Ingen kan säga hur du ska leva ditt liv eller hur du ska vara lycklig. Personligt välbefinnande kräver att du tar dina egna beslut, och det återspeglas i ditt mod.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Caballo, V.E. Asertividad: definiciones y dimensiones. Estudios de Psicología, 2014.
 • Oriol-Bosch, A. (2012). Resiliencia. Educación médica, 15(2), 77-78.
 • Iglesias, E. B. (2006). Resiliencia: definición, características y utilidad del concepto. Revista de psicopatología y psicología clínica, 11(3), 125-146.
 • Ardoy, D. N., Campillo, R. M., & López, I. J. P. (2017). El enigma de las 3 efes: Fortaleza, fidelidad y felicidad. Revista Española de Educación Física y Deportes, (419), 73-85.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.