Allt som är viktigt att veta om artros

Artros anses inte vara en allvarlig sjukdom, men är ökänd för att påverka livskvaliteten för de som drabbas.
Allt som är viktigt att veta om artros
José Gerardo Rosciano Paganelli

Granskad och godkänd av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Artros är en av de reumatiska sjukdomarna, vilka är många och varierade. Alla har de gemensamt att de påverkar en del av det lokomotoriska systemet. Hur de uppstår, utvecklas och behandlas skiljer sig dock. Därför ska vi idag berätta allt du behöver veta om artros.

Sjukdomen karaktäriseras av den progressiva förlusten av brosk i lederna som ett resultat av slitage. Det beror vanligtvis på åldrande, men kan även påverkas av andra faktorer. Sjukdomen är relativt vanlig hos personer över 50 år.

Artros är faktiskt den vanligaste reumatiska sjukdomen. Enligt data från Världshälsoorganisationen lider runt 28% av alla vuxna över 60 av artros.

Man uppskattar att sjukdomen kommer vara den fjärde största orsaken till handikapp år 2020.

Att veta om artros: orsaker

Artros sker när brosket i en led blir nedslitet och försämrat. Detta brosk förlorar sin elasticitet och konsistens. Sakta men säkert förlorar det sin tjocklek, tills det praktiskt taget försvinner.

När det händer lämnas ändarna av benen oskyddade, varpå friktion uppstår.

Artros sker när brosket i en led blir nedslitet och försämrat

De drabbade benen reagerar på det genom att öka i densitet, vilket får cystor att dyka upp inuti benen. Vidare skapar det brott i benen vid ledernas kanter. Som ett resultat deformeras benen.

Några faktorer som kan orsaka artros är:

 • Ålder: risken för att drabbas ökar exponentiellt efter 50 års ålder
 • Kön: kvinnor mellan 50 och 55 drabbas främst
 • Genetik
 • För hög fysisk aktivitet
 • Klimakteriet
 • Fetma
 • Frakturer och lesioner

Något man måste veta om artros är att det är en kronisk sjukdom som varar hela livet och orsakar kraftig smärta, men med tillräcklig behandling kan sjukdomen kontrolleras.

Det är dock viktigt att påpeka att artros inte nödvändigtvis orsakar handikapp hos de som drabbas.

Att veta om artros: symptom

Artros är en sjukdom som utvecklas långsamt. Symptomen är inte märkbara i början, men blir sedan mer intensiva med tiden.

Generellt finns det fem tecken som antyder att du är drabbad:

 • Smärta i lederna: det är det första symptomet. Intensiv smärta i lederna, vanligtvis i knän, händer eller höfter.
 • Stelhet: personen saknar flexibilitet, speciellt när denne försöker kliva upp ur sängen eller efter att ha suttit ett tag.
 • Uppsvälldhet och/eller avdomning: en enkel inflammation i en eller flera leder kan leda till avdomning.
 • “Knäckningar”: patienten upplever en känsla av friktion eller knäckningar när denne rör den drabbade  leden.
 • Obehag i knän, händer, fötter och höfter.

Även om smärta är det första tecknet på artros finns det även fall där det inte är närvarande. Smärtan kan även komma och gå.

Smärtan kan även komma och gå

Att veta om artros: typer och diagnos

Artros visar sig huvudsakligen i fyra zoner av kroppen: knäna, händerna, höfter och ryggen. Det är vanligast i knäna. Sjukdomen kan dessutom vara primär eller sekundär. Den första är den typiska formen medan den andra orsakas av en skada.

Artrit i händerna börjar nästan alltid i lederna och sprider sig sedan till resten av handen. Det orsakar ofta deformeringar och påverkar funktionaliteten hos händerna.

Artros i höfterna ger smärta på insidan av låret eller i ljumsken. När det kommer till artros i ryggen brukar det börja i ländryggen eller vid livmoderhalsen.

Vanligtvis kan diagnosen ställas efter kliniska tester. Normalt sett görs det med röntgen, datortomografi eller magnetröntgen. Hur allvarlig sjukdomen är kan även upptäckas via ett högupplöst ultraljud.

Att veta om artros: prognos

Sjukdomen i sig anses inte allvarlig, men den kan avsevärt påverka en persons livskvalitet. Diagnosen beror dock på varje individs individuella fall. Det grundar sig främst på den drabbade leden och hur snabbt problemet förvärras.

En tidig diagnos och förebyggande åtgärder kan positivt påverka diagnosen. Med rätt behandling kommer du kunna sakta ned utvecklingen av din artros och minska allvarlighetsgraden.

Behandlingen är nästan alltid farmakologisk och har att göra med att skaffa sig hälsosammare vanor. I vissa fall kan de normala metoderna misslyckas, varpå kirurgi till slut krävs. Generellt hjälper kirurgi till att förbättra symptomen och förbättra mobiliteten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.