6 naturliga produkter som kan hjälpa dig att hantera klimakteriet

oktober 11, 2017
Det finns många kemiska produkter som kan hjälpa när man går igenom klimakteriet, men det är alltid bäst att välja naturliga alternativ som har färre bieffekter. Prova dessa!

Klimakteriet börjar oftast mellan 45 och 54 års ålder, och kvinnan går då oftast upp några kilon.

För att minska symptomen som uppstår och ta hand om huden kan du göra några förändringar i kosten och använda dig av naturliga tillskott.

Dessa förändringar ger dig mer energi för att hantera klimakteriet på bästa sätt.

Metaboliska förändringar under klimakteriet

När menstruationen upphör upplever många kvinnor hormonella förändringar som orsakar nattliga svettningar, irritation, värmevallningar och även depression eller ångest.

Det är ganska vanligt för kvinnor att förlora muskelmassa när de når 45 års ålder. Det kan även innebära att magen växer.

Det är alltid bäst att rådgöra med en nutritionist som specialiserar sig på klimakteriet.

Det kan vara väldigt fördelaktigt med en kost som är inriktad på att bibehålla muskelmassa, med ett ökat proteinintag och ett minskat intag av kolhydrater, som raffinerat mjöl och mättade fetter.

kvinnor på gymmet

De förändringar som uppstår i den kvinnliga kroppen kan hanteras genom att ta viss medicin, och det kan röra sig om hormonell, naturlig eller syntetisk.

Men du kan även använda dig av naturliga produkter.

Sojaisoflavoner

Sojaisoflavoner är ett välkänt näringstillskott som används av många kvinnor.

Dess struktur påminner om naturligt östrogen. De är därför perfekta som substitut för det östrogen som har slutat produceras under klimakteriet.

Soja kan vara ett fantastiskt tillskott när de naturliga hormonerna saknas.

Kontraindikationer

  • Om du av någon anledning inte kan ta naturliga hormon ska du undvika sojaisoflavoner eller isoflavoner från någon annan växt.
  • Det rekommenderas heller inte för de som är allergiska mot soja.
  • Ett annat problem med att använda soja är de genmodifierade produkterna som finns på marknaden.

När du köper sojaprodukter är det bäst att använda organisk eller naturlig soja. Du kan hitta det i kapselform, som kräm, etc.

Produkter med actaea racemosa

Sojaprodukter kan bytas ut mot produkter som görs med läkesilverax (actaea racemosa). Du kan hitta det t.ex. här.

Den goda nyheten är att de fungerar för de som är allergiska mot soja, och du undviker de risker som uppstår med genmodifierad soja.

Växten kommer ursprungligen från Nordamerika och kan minska symptomen som uppstår vid klimakteriet.

Den motverkar även ångest, värmevallningar och hjärtklappningar.

Kryddnejlika

Kryddnejlika tillhör familjen baljväxter och innehåller även den isoflavoner. Den hjälper till att minska nattliga svettningar och motverkar dessutom ångest och depression.

Produkter som är gjorda på kryddnejlika är enkla att hitta. Utöver isoflavoner innehåller de även mineraler (magnesium, kalium, kalcium) och vitaminer som C-vitamin.

Macarot

Macarot hjälper till att lindra symptom vid klimakteriet, samt ångest, depression och minskad sexlust.

Maca har i vissa länder, som Peru och Bolivia, använts sedan antikens dagar för att behandla många olika typer av hälsoproblem.

macarot

Dong quai (Angelica sinensis), känd som ”kvinnlig ginseng”, används ofta för att lindra symptom vid klimakteriet. Du hittar det t.ex. här.

Det är en rot som i många år använts inom kinesisk medicin.

Du hittar dong quai som tillskott på naturapotek, och den har en effekt som påminner om naturlig östrogen.

Omega 3

Viktiga fettsyror som omega 3 är väldigt användbara för hälsan. Utöver att skydda ditt immunförsvar och ditt hjärta är det anti-inflammatoriskt, vilket är en viktig fördel under klimakteriet.

Omega 3 är en naturlig källa till vitamin E. Även om det inte motverkar värmevallningar kan det motverka inflammation och främja god benhälsa, samt minska kolesterolet i ditt blod.

MER FÖR DIG