Upptäck en ny behandling för kronisk smärta i ländryggen

En enkel ny behandling tar bort kronisk smärta i ländryggen för gott.
Upptäck en ny behandling för kronisk smärta i ländryggen

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Smärta i ländryggen är vanligt. Studier, såsom en som publicerats i Annals of the Rheumatic Diseases, påminner oss faktiskt om att smärta i ländryggen i själva verket är den mest handikappande åkomman som finns.

Med “handikappande” menar vi att det är den vanligaste anledningen till att folk idag lämnar sitt arbete. Men problemet blir värre när smärtan är kronisk.

Enligt studier lider 1 av 10 människor av någon form av smärta i ländryggen.

Det resulterar i höga kostnader för både medicinska inrättningar och företag såväl som patienterna själva.

Det är inte lätt att leva med det, och det har en tendens att bli värre med tiden.

Ens livsstil, som kan innebära att man är stillasittande, att man är överviktig och även ens genetiska arv slår otvivelaktigt fast ifall man kommer att drabbas av en sjukdom i högre eller lägre utsträckning.

I dagens artikel ska vi dela med oss av goda nyheter för de som lider av kronisk smärta i ländryggen. Det kalifornienbaserade läkemedelsföretaget Relievant Medsystems har nämligen utvecklat en teknik för att få slut på problemet.

Intracept: Ny behandling för smärta i ländryggen

Intracept: Ny behandling för smärta i ländryggen

Behandlingar för smärta i ländryggen har inte alltid behandlat åkomman effektivt.

Sjukgymnastik eller smärtlindrare är till exempel ibland inte tillräckligt för att behandla smärtan. Därför kan man vända sig till andra tekniker, såsom de vi nämner nedan:

  • En ryggradsstimulant för att lindra ryggsmärta.
  • En mindre operation, vilket bara görs i enstaka fall och inte alltid är framgångsrik.
    Ibland tenderar diskarna ovanför och nedanför det drabbade ländryggsområdet att vara överbelastade.

Med tanke på komplexiteten med att behandla kronisk smärta i ländryggen har Relievant Medsystems valt att utveckla en ny strategi som de kallar Intracept.

En icke-invasiv och säker operation

Intracept är en kirurgisk procedur som inte liknar traditionella ryggradsoperationer.

Kirurgen använder en tunn enhet som dödar nerven som ansvarar för smärtan i ländryggen.

Först lägger sig patienten med ansiktet nedåt för att få lokalbedövning i området mellan kotorna L3 och S1.

Därefter sätts en väldigt tunn nål med ett väldigt specifikt syfte in. Dess uppgift är att avbryta aktiviteten hos den basivertebrala nerven. Detta eftersom den basivertebrala nerven skickar smärtsignaler från ryggraden till hjärnan.

Med denna snabba procedur och med lokal kirurgi kan smärtan i ländryggen lindras. Behandlingen använder radiofrekvensenergi; med andra ord använder kirurgen inte någon skalpell under operationen, och operationen orsakar heller inte någon traumatisk skada som kräver rehabilitering.

Enheten skickar frekvensradioenergin och patienten upplever bara lite värme under proceduren. Efter det tar kirurgen effektivt bort enheten utan att skapa några komplikationer.

Hela processen tar bara lite mer än en timme och personen är sedan uppe på benen och kan återvända hem.

Smärtan dyker inte upp igen

ryggraden

Den nya tekniken har redan godkänts av USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet (FDA) och om några månader väntas den även användas i Europa.

Alla kliniska försök och alla som genomgått ablation av den basivertebrala nerven har fått bättre livskvalitet. Deras smärta har faktiskt inte kommit tillbaka.

Vi vill påpeka att de som genomgått proceduren har haft kronisk smärta i ländryggen. Behandlingen lämpar sig inte för sporadisk ryggsmärta.

Vidare är tekniken inte ny. Den har redan använts för andra åkommor där vanlig medicin inte varit effektiv. Nervablation har utförts på olika sätt.

Kryoablation är till exempel en av dem. Men nu har radiofrekvens öppnat upp en väldigt intressant möjlighet för att behandla kronisk smärta, till exempel i ländryggen.

Som du kan se fortsätter vetenskapen gå framåt så att vi kan åtnjuta bättre livskvalitet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.