6 vanor som orsakar nacksmärta och ryggproblem

För att inte drabbas av nacksmärta ska du försöka identifiera dessa vanor och undvika dem i så stor utsträckning som möjligt. Dessa vanor inkluderar rökning och dålig hållning.
6 vanor som orsakar nacksmärta och ryggproblem

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Nacksmärta drabbar runt 67% av befolkningen. Är du en av dessa? Vet du vilka vanor som kan få dig att ha ont i nacken? Vad kan du göra för att stoppa detta obehag från att fortsätta?

Ont i nacken beror vanligtvis på aktiviteter som kräver repetitiva rörelser eller dålig hållning under längre perioder. Det kan som resultat leda till spänningar, ligamentskador eller spasmer i nackmusklerna. Oftast är det vanor som orsakar nacksmärta. Kanske har du aldrig tänkt på det eller så är du medveten om att du ägnar dig åt aktiviteter som är skadliga för din hälsa – du har bara aldrig associerat dem med din nacke.

Idag vill vi berätta för dig vilka de är. Uppmärksamma och ändra på vad du behöver för att få ett bekvämare och även mer njutbart liv.

En stillasittande livsstil är synonymt med nacksmärta

man med nacksmärta sitter i en fåtölj

Brist på fysisk aktivitet är dåligt för hela din kropp. Fysisk inaktivitet är en av vanorna som skadar din nacke eftersom det stör metabolismen för mellankotskivan, som kräver rörelse för att bibehålla den vitala balansen av celler.

Eftersom ryggradens struktur gör det enkelt att röra sig skadas du om du inte nyttjar det. Resultatet är smärta längsmed ryggraden som framförallt blir jobbigt för nacken. All fysisk aktivitet duger, till exempel:

Kom bara ihåg att inte pressa dig själv för hårt i början. Om du inte tränar och plötsligt påbörjar en intensiv rutin kommer du bara skada din nacke såväl som knän och ryggrad.

Du har dålig hållning

Nacksmärta plågar många människor, och din dator kan vara en del av problemet. Ofta stödjer skrivbordsstolar inte den naturliga kurvan hos din ryggrad. På grund av brist på ländryggsstöd och stöd för armarna tvingas de som arbetar vid datorer att böja sig framåt och luta sig över skrivbordet. Denna vana är skadlig för nacken eftersom den skapar en kurvatur i formen av ett “C” för ryggraden. Resultatet blir större tryck på nacken och mellankotskivan.

Det bästa är om din arbetsplats är ergonomiskt anpassad efter din hållning och inte påverkar din hälsa negativt. Du kan även prova att sätta ett larm var 30:e till 40:e minut för att påminna dig om att byta ställning.

Det möjliggör:

  • Blodflöde
  • Bättre cirkulation
  • Ger din ryggrad en chans att vila

Din hållning påverkas även av andra faktorer. Saker såsom att ha fel skor eller bära tunga väskor och saker kan också ge dig dålig hållning. Kom ihåg att du aldrig bör bära mer än 10% av din kroppsvikt. Även om det ibland är svårt ska du försöka tänka på det – speciellt för barn, som ofta bär väldigt tunga ryggsäckar till skolan.

Att röka kan vara en orsak till nacksmärta

tänd cigarett i hand

Den tredje vanan som ger dig nacksmärta är en du säkert inte väntade dig. Lungcancer och diabetes har redan kopplats till rökning. Nu kan du lägga till något annat till listan: kronisk nacksmärta.

Rökning får diskar i ryggen att bli uttorkade, vilket snabbar upp försämringsprocessen. Det kan leda till diskbråck eller kompressioner, vilket stör korrekt funktion hos ryggraden. Denna dåliga vana orsakar även blockering av dina blodkärl. Det är ett problem eftersom mindre syre över tid når din ryggrad och dina diskar.

Är du beroende av din smartphone?

Att SMS:a sliter inte bara på dina tummar. När du tittar ner för att använda telefonen sätter du även press på nackmusklerna. Tänk dig att en medicinboll stöds ovanpå en golfpegg. Ditt huvud väger runt 4,5 kg, vilket betyder att det kräver stor ansträngning för att hålla medicinbollen på peggen. Att begränsa din tid framför skärmen och höja telefonen till ögonnivå är två alternativ för att lösa detta problem.

Du dricker för mycket alkohol

Det kommer inte som någon överraskning att sömn i en konstig ställning kan resultera i nacksmärta dagen därpå. Det kan hända då och då, och hypotesen är att det är mycket troligare när du druckit alkohol. Här är anledningen: folk har en tendens att byta position flera gånger under natten, men när du är berusad rör du dig mindre när du sover.

Det betyder att din kropp kan hamna i en konstig position som får din nacke att vara spänd under lång tid. För att förebygga det ska du bara dricka den mängd alkohol du kan hantera. Om möjligt bör du faktiskt helt undvika alkoholhaltiga drycker.

En dålig madrass eller dåliga kuddar kan orsaka nacksmärta

sovrum med ståtlig säng

En annan faktor som kan ge dig nacksmärta när du sover är för många kuddar eller kuddar som är för mjuka. Det påverkar ditt huvuds position i förhållande till ryggen, vilket sätter press på nacken. En mjuk madrass är ytterligare ett misstag eftersom det skapar tryckpunkter på ryggraden.

‘En väldigt hård madrass hjälper heller inte, eftersom din ryggrad har sin egen kurva som madrassen måste följa. Det bästa valet är en fast madrass med ergonomiska kuddar som designats för att hålla huvudet i linje med ryggraden.

Har du redan upptäckt dina dåliga vanor? Det är dags att ändra dem och äntligen ge din nacke lite andrum.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.