9 tips för att bekämpa långsam ämnesomsättning

En balanserad kost i kombination med regelbunden motion är det bästa sättet att snabba upp din ämnesomsättning och gå ner i vikt på ett säkert sätt, och sedan behålla den.
9 tips för att bekämpa långsam ämnesomsättning

Skriven av Ángela Aragón

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Din ämnesomsättning är det kroppen använder för att omvandla mat till energi. Om processen går långsamt utnyttjas färre näringsämnen. Dessutom omvandlas de till fett som ökar din kroppsvikt och äventyrar din hälsa. Det bästa sättet att gå ner i vikt är därför att bekämpa långsam ämnesomsättning. Det krävs en hel del disciplin, ansträngning och motivation för att lyckas, men det är en ganska enkel strategi.

Tips för att få bukt med en långsam ämnesomsättning

1. Tänk på grunderna: ät fem måltider per dag

Sund frukost

Matsmältningssystemet reserverar vanligtvis en del av den mat du äter så att du har extra energi om du inte äter under en lång tid. Detta evolutionära drag är knappast meningsfullt i ett samhälle där mat är garanterad, så dessa livsmedelsreserver omvandlas till fett.

Om din kropp vänjer sig vid fem måltider per dag lär den sig att den inte behöver lagra något. Det bidrar därför till att bekämpa långsam ämnesomsättning. I det här fallet är det bäst att ta pauser från din diet emellanåt så att din kropp inte blir alltför van vid den. Som med alla andra aspekter av livet håller förändring dig aktiv och uppmärksam.

2. Följ klassikerna: motionera för att höja ämnesomsättningen

När du motionerar använder du energi som du annars inte skulle använda, vilket bidrar till att påskynda din ämnesomsättning. Du bör dock variera din träningsintensitet så att din energiförbrukning inte alltid är densamma. Om du inte gör det saktar din ämnesomsättning åter ner.

3. Glöm inte att dricka vatten

Drick ordentligt med vatten

Vatten fyller magen men innehåller inte något som saktar ner matsmältningen. Det innebär att det påskyndar din ämnesomsättning. Ju mer vatten du dricker, desto snabbare kommer du att omsätta maten. Håll dig alltid inom en sund gräns: 2-3 liter per dag.

4. Prova kokosolja

Förutom att vara mycket välsmakande är denna olja mer stimulerande än olivolja. I själva verket kan du även bränna tre gånger mer kalorier än med andra liknande ingredienser. Det beror på att kokosolja utlöser ett tillstånd som är känt som ketos, som använder fett som bränsle istället för socker.

Det finns gott om sätt att använda det och det ingår i många recept. För nybörjare är det en bra idé att börja med en tesked före en måltid eller använda det som ett substitut för olivolja.

5. Krydda dina måltider med kanel

Mald kanel

Det kan låta märkligt, men denna krydda låter dig absorbera socker mycket snabbare. Forskning har visat att absorptionen kan vara upp till 20 gånger snabbare än normalt. Det finns massor av rätter du kan ha kanel i, men vi rekommenderar att du använder det som ett naturligt sötningsmedel i kaffe eller te. Du slutar då använda skadliga produkter utan att offra god smak.

6. Drick kaffe till frukosten

Koffein får dig inte bara att vakna till liv; det snabbar också upp pulsen. Aktivering av hjärtat är viktigt eftersom det ger resten av kroppen ett lyft, inklusive din ämnesomsättning.

7. Inkludera fet fisk i din kost

Nyttig fisk

Den första fördelen du kommer märka är att du känner dig mätt snabbare, vilket leder till att du äter mindre. Dessutom kommer din kropp bara använda vad den behöver och kassera resten eftersom det är lätt att smälta. Det kommer vara en snabb process som bidrar till att modifiera ämnesomsättningen.

8. Ät kryddstark mat

Kryddstark mat höjer din kroppstemperatur. Värme hjälper till att bekämpa långsam ämnesomsättning eftersom det sätter dig i beredskap. Då bearbetar du näringsämnen snabbare, och i kombination med sunda ingredienser kommer allt att accelerera.

9. Effektivisera dina måltider

Kryddiga livsmedel

Ge inte upp smaken. Kombinera den mat du gillar med nya ingredienser för att hjälpa dig att smälta dem snabbare och bättre. Dessutom är det en bra idé att äta dina måltider vid köksbordet och undvika distraktioner. När du tittar på TV medan du äter brukar du äta mer.

Du måste införliva dessa vanor i vardagen. Det här är nyckeln: Du måste vara konsekvent när du försöker ändra din ämnesomsättning, inklusive behovet av att göra ändringar i både kost och intensiteten i din träning.

Är du redo att prova dessa fantastiska tips? Har du några andra idéer som du tror kan överraska oss?

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Swift DL., McGee JE., Earnest CP., Carlisle E., et al., The effects of exercise and physical activity on weight loss and maintenance. Prog Cardiovasc Dis, 2018. 61 (2): 206-213.
  • Eyres L., Eyres MF., Chisholm A., Brown RC., Coconut oil consumption and cardiovascular risk factors in humans. Nutr Rev, 2016. 74 (4): 267-80.
  • Qin B., Panickar KS., Anderson RA., Cinnamon: potential role in the prevention of insulin resistance, metabolic syndrome and type 2 diabetes. J Diabetes Sci Technol, 2010. 4 (3): 685-693.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.