De okända fördelarna med kanelte

Bland de många fördelarna med kanel återfinns dess roll som ett antiinflammatoriskt och antiseptiskt medel. Kryddan hjälper dig också att gå ner i vikt eftersom den ökar förbränningen av fett.
De okända fördelarna med kanelte

Senaste uppdateringen: 22 december, 2018

Utöver dess omfattande användning i desserter har kanel använts sedan urminnes tider av många kulturer för sina många positiva hälsoegenskaper, bland annat i form av kanelte. Bland dem återfinns dess förmåga att avgifta kroppen, sänka blodsockret, främja viktminskning, reglera menstruationen och bekämpa matsmältningsbesvär.

Egenskaper hos kanel

Kanel är en krydda som har sitt ursprung längs Indiska oceanens kuster. Specifikt kommer det från öriket Sri Lanka utanför södra Indiens kust. Den mest välkända aspekten av kanel är dess doft, vilken är känd för sina avslappnande egenskaper samt dess användning i olika rengörings-, hälso- och skönhetsprodukter.

Denna exotiska krydda är en rik källa till magnesium, järn, kalcium, fiber samt vitamin C och B1. Det är en effektiv kur för diarré, matsmältningsbesvär och uppblåsthet, och kan även stärka immunförsvaret. Kryddan används också som ett slemlösande medel och kan lindra problematiska luftvägssymtom.

Kanel hjälper dig dessutom att banta genom att öka kroppens förmåga att bränna fett – kryddan är termogen. Den innehåller antioxidanter som bromsar den naturliga cellulära nedbrytningsprocessen och minskar effekterna av fria radikaler. Dessa antioxidanter hindrar fettet från att deponeras i artärerna, vilket bidrar till att bekämpa hjärt-kärlsjukdom. Att dricka kanelte kan bidra till att minska halterna av det onda kolesterolet i blodet samt reglera blodsockret.

Regelbunden konsumtion av kanel förbättrar matsmältningen och eliminerar gas. Det bidrar också till att behandla anorexi genom att stimulera aptiten. Kanel är en kraftfull antikoagulant – det vill säga att kryddan hindrar blodplättar från att ackumuleras över normala nivåer.

En studie av Dr. P. Zoladz från Association for Chemoreception Sciences i Florida visade att kanel stimulerar hjärnans funktion, särskilt hos äldre. Den förbättrar processer i hjärnan som är ansvariga för uppmärksamhet, visuellt minne, igenkännande och tankeförmåga. Kanel hjälper också till att minska inflammation och lindra smärta. Tack vare detta kan kryddan lindra symtomen vid artrit.

Kanel kan även användas utvärtes som ett antiseptiskt medel eller desinfektionsmedel, och har dessutom förmågan att eliminera svamp. Den kan användas för att behandla svampangrepp på fötter och naglar, sår i munnen samt vaginala infektioner.

Kanelstänger

Hälsoeffekter av kanelte

Som vi har nämnt ovan är kanel en krydda med många goda egenskaper, och du kan tillsätta den i din dagliga kost på en mängd olika sätt. Ett av de bästa alternativen är att bereda kanelte. På så sätt kan du bevara alla de aktiva komponenterna i kryddan utan någon inblandning från andra livsmedel. Dessutom är det lättare för matsmältningssystemet att absorbera kanelte, vilket innebär att du kommer märka av fördelarna efter kortare tid.

För diabetiker

Personer med typ 2-diabetes (ett tillstånd som uppstår när kroppen inte svarar normalt på en ökning av insulin, vilket ger höga nivåer av blodsocker) drar allra störst nytta av kanel. En kopp kanelte kan bidra till att stabilisera blodsockernivån.

Vitamin B1 stimulerar insulinreceptorer och hämmar det enzym som aktiverar dem. Detta ökar kroppens förmåga att bearbeta glukos. I det här fallet är det bäst att dricka kanelte under fasta och efter måltider.

Främjar viktminskning

Bukfett

Samma egenskaper som gör kanelte ett bra val för diabetiker gör det också användbart för viktminskning. När du äter mer än din kropp behöver överkompenserar bukspottkörteln genom att producera mer insulin. Detta extra insulin berättar för kroppen att det finns en hel del mer energi tillgänglig för den. Men när ditt energibehov tillgodosetts lagrar insulinet all den extra glukosen i kroppen för att använda den senare.

Eftersom kanelte minskar nivåerna av blodsocker finns det mindre insulin i hela systemet, vilket gör att kroppen lagrar mindre fett och går ner i vikt. En fördel med att använda detta te för viktminskning är att du mycket snabbt märker goda resultat. Drick bara två koppar om dagen: en på morgonen och en på eftermiddagen.

Bra för magen

Kanelte är också bra för matsmältningssystemet. Det minskar gaser i magen, hjälper till att förebygga magsår och hämmar kräkningar och illamående. Generellt sett kommer maten att spjälkas lättare tack vare kanelens stimulerande effekt på produktionen av saliv och magsyra.

Dessutom ger kanel naturlig lindring av diarré och reglerar tarmrörelserna. På grund av detta rekommenderas det för alla som lider av irritabel tarm (IBS). Det förebygger också inflammation i tarmarna samt stimulerar din aptit.

Kanel innehåller kostfiber, järn och kalcium, som binder till gallsalter och bidrar till att eliminera dem från kroppen. Dessa salter kan vara skadliga för tjocktarmen om de inte elimineras på rätt sätt.

Förebygger oregelbunden menstruation

Magont

Kanelte är en bra huskur för att reglera menstruationscykeln tack vare dess antikoagulerande egenskaper. Det har två effekter: för det första kan det utlösa början av din menstruation om du är lite sen. För det andra har det en smärtstillande effekt och minskar smärta under denna fas.

Det sänker kolesterolnivåer

Det har visat sig att kanelte kan minska halterna av kolesterol och triglycerider i blodet. Detta förebygger uppkomsten av aterom och blodproppar, som hindrar blodflödet.

Det bekämpar vanlig förkylning och influensa

När influensasäsongen kommer kan kanelte vara en av dina bästa vänner. Kinesisk medicin har länge använt detta te för att behandla sjukdomar. Kanel är också ett antibiotikum. Det minskar inflammation, sänker feber, minskar hosta, och det smakar bra! Dessutom lindrar det huvudvärk och migrän.

Glöm inte att även om kanelte har många underbara fördelar bör du inte dricka för mycket av det. Av denna anledning rekommenderar vi att du pratar med din läkare innan du påbörjar en kur med kanelte för att vara säker på att det kan komplettera någon annan kur eller viktminskningsplan du följer.

Skäl att undvika kanelte

Kanelstänger på bricka

I vissa fall bör du undvika att konsumera kanel eftersom många av dessa underbara egenskaper faktiskt kan ha negativa effekter på hälsan.

Överkonsumera inte!

Kumarin är en toxisk förening som finns i kanel. I höga doser kan det orsaka skador på levern och njurarna, så du ska inte överkonsumera det.

Graviditet och amning

Under graviditeten är det viktigt att undvika att konsumera kanel. Det stimulerar blodflödet och kan leda till att livmodern drar ihop sig. Det kan vara skadligt för fostret. På samma sätt bör ammande mödrar undvika kanelte eftersom det kan leda till att barnet utvecklar allergi.

Undvik kanel om du har magsår

När du har sår i magsäcken eller tarmen irriterar konsumtion av kanel dem bara ännu mer. Det är bäst att undvika kryddan helt och hållet i det här fallet.

Var försiktig med ditt hjärta

Kanel har förmågan att öka din puls något. Av denna anledning bör människor med kända hjärtproblem inte dricka kanelte. En förhöjd puls kan äventyra hälsan.

Kombinera inte kryddan med antibiotika

Kanel är ett naturligt antibiotikum, så det är inte en bra idé att kombinera det med några artificiella substanser. Dess egenskaper kan störa andra läkemedels funktion och orsaka oförutsägbara biverkningar. Så undvik det när du går på en receptbelagd antibiotikakur.

Recept på kanelte

Kanelte för viktminskning

Det är lätt att göra detta kanelte för viktminskning – här är allt du behöver:

  • 2 dl kokande vatten
  • ½ tsk mald kanel
  • 1 tsk honung

Blanda kanel och honung tillsammans i varmt vatten. Låt dra i 10 minuter innan du dricker.

Kanelte för menstruation

Ingredienserna du behöver är:

  • 1 kanelstång
  • 2 dl kokande vatten

Lägg kanelstången i en skål och häll kokande vatten över den. Låt blandningen svalna och avlägsna sedan kanelstången. Nu är du redo att dricka ditt te. Om det behövs kan du söta det med socker eller honung.

Kanelte för förkylning och influensa

Allt du behöver är:

  • 1 kanelstång
  • Kokande vatten
  • Ett örtte, såsom grönt te

Placera kanelstången i det kokande vattnet och låt stå i två minuter. När vattnet svalnat tar du bort kanelstången. Använd detta kanelvatten för att bereda valfritt örtte. Det bidrar till att lindra symtomen på din förkylning eller influensa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.