Fördelarna med en daglig promenad på 20 minuter

Även om du inte tror det är en 20 minuters promenad bra för din kardiovaskulära hälsa och förbättrar grundläggande funktioner som uppmärksamhet, minne och hjärnans informationshantering.
Fördelarna med en daglig promenad på 20 minuter
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Vi känner alla till fördelarna med att sporta varje dag; att träna kroppen med någon aktivitet förbättrar ens hälsa och hjälper en att gå ner i vikt. Det är dock inte alltid man har tid med det på grund av jobbet och de dagliga sysslorna. Men har vi sagt att en daglig promenad på bara 20 minuter räcker? Det förbättrar din livskvalitet, så det är värt besväret att göra det. Vi kommer att förklara varför.

En daglig promenad på 20-30 minuter ger dig så mycket

Daglig promenad

En daglig promenad på 20-30 minuter är väldigt enkelt att börja med och det är värt besväret. Du kan gå ensam eller tillsammans med någon annan om du vill. Huvudsaken är enligt Karolinska institutet att få upp pulsen i runt 30 minuter om dagen, och man behöver inte uppnå det med extremt ansträngande träning.

Det kanske låter överraskande. Kan man verkligen förbättra hälsan så mycket genom att bara ta en promenad på mindre än en halvtimme? University of Illinois gjorde en intressant studie 2013 som publicerades i tidskriften Neuroscience.

Vi kommer här att ta upp de slutsatser de kom fram till:

Bättre kognition

läsande kvinna
 • Att ta en daglig promenad på 20 minuter förbättrar dina kognitiva funktioner. Hjärnan blir syresatt och slappnar av, och du förbättrar blodcirkulationen.
 • Är man konsekvent och gör det varje dag förbättrar man grundläggande funktioner som uppmärksamhet, minnet och förmågan att bearbeta information.
 • Strikta rutiner påverkar ibland motivationen. Något så enkelt som att ta en promenad gör att man kommer i kontakt med naturen eller staden och aktiverar både hjärna och hjärta.

Bra terapi mot depression

frihet
 • De som har depression föredrar ofta väldigt lite stimulation: inte så mycket ljud eller ljus eller social kontakt… Något så enkelt som att gå ut en stund förbättrar kontakten med världen.
 • Att gå ut och andas ordentligt hjälper hjärtat att lugna ner sig, och då börjar tankarna lugna ner sig. Man ser då saker på ett annat sätt och problemen verkar inte lika allvarliga som innan.
 • Börjar man med den hälsosamma vanan att ta en promenad på 20 minuter förbättrar man inte bara hälsan utan ger sig själv positiva känslor som kan motarbeta depression.

Ett enkelt sätt att ta hand om hjärtat

Ta hand om hjärtat
 • En daglig promenad på 20 minuter är perfekt för att ta hand om den kardiovaskulära hälsan. Det stärker hjärtats styrka och dess förmåga att pumpa blod.
 • Artärerna blir mer elastiska och kan vidga sig bättre för att blodet ska kunna cirkulera, och blodet kan på det sättet bättre nå alla kroppens delar.
 • Visste du att det även motverkar hypertoni? Det kvittar hur gammal du är: när du börjar motionera dagligen kan du motverka många åkommor.
 • Det motverkar även uppkomsten av diabetes och förbättrar metabolismen.

Andra fördelar du inte kände till

gående personer
 • Promenader stärker benen. Man behöver inte anstränga sig mycket. Något så enkelt som att gå ut och gå motverkar osteoporos.
 • Att gå ut och gå förbättrar även maghälsan och motverkar förstoppning. Du kan då rena kroppen bättre och förbättra matsmältningen.
 • Vi kvinnor lider ofta av problem med blodcirkulation och åderbråck… Något så enkelt som att gå en runda främjar musklerna och benen, och motverkar många av dessa problem.

Det är aldrig för sent att börja, det kan vi försäkra dig om. Det gör inget att du inte är van vid träning: en enkel promenad är väldigt lätt att göra. En 20 minuters promenad räcker för att du ska kunna slappna av. Använd ett par bra skor som är bekväma för dina fötter, ta på dig bekväma kläder och ta med dig en vattenflaska. Börja med en enkel gång för att därefter gå lite snabbare men utan att springa.

Det bästa är att gå 2 km dagligen. Om du anammar denna vana kommer hälsan sakta men säkert att förbättras. Varför inte börja redan idag?

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.