Icke-giftiga, naturliga oljor som solskyddskräm

Den må vara svår att hitta, men hallonolja innehåller vitamin A och E, som hjälper till att hålla din hud ung. Den fungerar även som en naturlig solskyddskräm, med en SPF på mellan 30 och 50.
Icke-giftiga, naturliga oljor som solskyddskräm

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Gör du dig redo inför semestern? Vill du veta vilka alternativ som finns för att skydda dig mot UV-skador? Om så är fallet kan du fortsätta läsa den här artikeln. Vi ska lista de bästa icke-giftiga, naturliga oljorna som kan användas som solskyddskräm.

De effektivaste oljorna med naturligt solskydd

Vi vill påpeka att även om du smörjer dig med solskyddskräm eller hemgjorda oljor kan ultravioletta strålar vara skadliga om du:

  • Inte bär hatt
  • Är ute hela eftermiddagen
  • Inte applicerar solskyddskräm varannan timme eller när du går ut i havet

Var försiktig och medveten om lämpliga tidpunkter på dygnet för att sola. Försök att gå tillbaka till ditt hotell, hus eller var du än bor (till och med en restaurang kan utgöra en tillflyktsort) när solens strålar är som starkast.

Förlita dig heller inte på molniga dagar! Solen kan vara precis lika stark under dessa. Huden kan brännas även om du inte känner det.

Gör din egen solskyddskräm

De bästa icke-giftiga, naturliga oljorna som kan användas som solskyddskräm är bland annat:

Avokadoolja

Du måste blanda denna med en olja med minst 15 SPF. Du kan hitta dessa oljor i örtbutiker och naturlivsmedelsbutiker.

Om du känner dig så manad kan du även skopa ur fruktköttet från en avokado och applicera på huden. Använd dock inte för mycket, för då blir du grön – som Hulken! Allt du behöver är ett lager för att minska absorptionen av UV-strålar.

Vetegroddsolja

Det här är en billig och bra olja som inte är färgad (du kommer inte se ut som en vandrande sallad). Den är en utmärkt antioxidant och tillhandahåller din hud med vitamin E.

Som du säkert redan vet gynnar detta näringsämne huden, förebygger tidigt åldrande och minskar rynkor. Som om det inte vore nog har det även förmågan att omvända eller förebygga skador från ultravioletta strålar.

Det används även för att behandla psoriasis, eksem och brännskador.

Vetegroddolja är också bra mot brännskador

Kokosolja

Kokosolja kan användas på många olika sätt… den är mer än allsidig! Den karaktäristiska doften gör oljan till den mest önskvärda under sommaren.

Den skyddar inte bara din hud, utan även ditt hår. Blanda den med minst 8 SPF eller mer och sprid ut den över kropp, hår och skalp. Du kommer lukta som ett bakverk… verkligen oemotståndlig.

Morotsfröolja

Prata med en örtbutik du gillar för att se om de har den. Du vet förmodligen redan att morötter är utmärkta för huden, men denna eteriska olja från morotsfrön multiplicerar dessa fördelar.

Den här oljan är bättre än alla krämer som säljs i butikerna. Den innehåller vitamin A och karoten, och är praktiskt taget en armé när det gäller att skydda huden. Den ger dig även en vacker bronsfärg utan att bränna eller göra dig röd som en kräfta.

Morotsfröolja kan även användas för andra hudbehandlingar, som exempelvis mot eksem.

Mandelolja

Det här är en av de populäraste eteriska oljorna. Den har en naturlig SPF på 5, vilket är något lågt, men den innehåller även en stor mängd vitamin E, som hjälper huden att hålla sig ung och mjuk.

Den är även utmärkt för hår eftersom den tillför både mjukhet och glans. Du kan också använda den som en ingrediens i andra typer av krämer.

Röd hallonolja

Den må inte vara lättillgänglig, men den här oljan erbjuder extremt hög SPF – mellan 30 och 50. Den innehåller vitamin A och E, vilka håller huden ung och minskar inflammation.

Den är tjock i konsistensen och behöver inte blandas med något annat. Nackdelen är att den inte direkt luktar som en frukt, utan snarare har en stark, något oangenäm odör. Men som tur är försvinner lukten inom en timme!

Hallonolja har hög SPF

Sojafröolja

Den här oljan används i Öst för matlagning (många asiatiska rätter bereds med sojaolja) och har bekräftats ha stora egenskaper vad gäller solskydd. Bara några droppar räcker för att stoppa solens UV-strålar. Den mjukar även upp huden och har i stort sett ingen doft.

Olivolja

Den här mycket älskade och oersättliga oljan kunde givetvis inte utelämnas från listan. Du vet redan att den har massor av egenskaper, både internt och externt.

Vad du kanske inte vet är att olivolja även mjukar upp huden, skyddar mot solskador och tillhandahåller stora mängder antioxidanter för att behandla brännskador.

Som om det inte vore nog är den en mirakelkur för håret och hårbotten. Och du behöver inte gå ut och köpa den, för antagligen har du den redan i köket!

Jojobaolja

Jojoba används vanligtvis i skönhetsprodukter, som i schampo och tvål. Den är utmärkt för att behandla flagnande eller torr hud. Den återfuktar och skyddar mot solen, men var försiktig eftersom den inte är jättebra på att blockera UV-strålar. Den kan dock vara användbar om den kombineras med en annan kräm.

Macadamiaolja

Den här oljan är rik på vitamin E och mineraler, bland annat kalium och fosfor. Den är en utmärkt, hemgjord solskyddskräm för australiensiska stränder. Eterisk macadamiaolja kan hittas i många hälsokostbutiker.

Andra oljor som används som solskyddskräm

För att avsluta listan kommer här ytterligare några alternativ för att skydda dig mot solen:

  • Sesamfröolja
  • Hampafröolja
  • Sheasmör
  • Jordnötsolja
Använd oljor på huden

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Tamayo, V., Úmariega, M. A. G. O., Amayo, M. A. V. E. T., & Amar, Á. N. S. Á. (2009). La radiación ultravioleta. Su efecto dañino y consecuencias para la salud humana. Redalyc Sistema de Información Científica. https://doi.org/10.1016/j.physb.2007.08.181
  • Walsh, K. (2018). La radiacion UV y el ojo*. Eye Health Advisor. https://doi.org/eye health advisor
  • Vinicio, M., & Vega, S. (2008). la capa dE ozono. Revista Biocenosis.
  • Vallejo, E. O., Vargas, N., Martínez, L. M., Agudelo, C. A., & Ortiz, I. C. (2013). Perspectiva genética de los rayos UV y las nuevas alternativas de protección solar. Revista Argentina de Dermatologia.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.