Skillnaderna mellan artrit, artros och osteoporos

Även om de kan drabba vem som helst, är ett intressant faktum gällande degenerativa sjukdomar som artrit, artros och osteoporos att de vanligtvis drabbar kvinnor mer. Lär dig om skillnaderna mellan dem och hur man hjälper till att förebygga dem!
Skillnaderna mellan artrit, artros och osteoporos

Senaste uppdateringen: 08 oktober, 2018

Artrit, artros och osteoporos är inte samma sak. Den som lider av ett av dessa tillstånd vet redan detta mycket väl. Det är emellertid lätt för andra att förväxla dem.

Dessa är mycket vanliga medicinska verkligheter bland dagens befolkning. En sak som artrit, artros och osteoporos har gemensamt är att de oftare drabbar kvinnor än män.

Det mest problematiska faktumet är deras kroniska natur och det faktum att de är degenerativa sjukdomar utan effektiva behandlingar. Det finns dock mediciner som lindrar symtomen. Dessutom finns det terapier som hjälper till att minska inflammation, domningar eller smärta.

I dagens artikel vill vi förklara skillnaden mellan artrit, artros och osteoporos så att du förstår dem lite bättre.

Artrit, artros och osteoporos

Artros – den vanligaste

Bland de reumatiska sjukdomarna är artros den vanligaste. Detta är en sjukdom som härrör från försämringen av brosket.

Kom ihåg att brosk är en vävnad som täcker ändarna på dina ben. Det hjälper dem att röra sig utan att röra varandra. Emellertid lindras smärtan vanligtvis när personen ligger eller är i vila.

När ditt brosk förlorar sin styrka eller kvalitet kan det leda till friktion, smärta och inflammation. Artros är mycket vanligt i höfter, knän och vrister (vilket ställe som helst som stöder kroppens vikt).

Tyvärr finns det ingen medicin för detta tillstånd. Du kan sakta ner sjukdomsprogressionen, men du kan inte stoppa den. Om du inte har artros och vill förebygga det, är det en god idé att utöva måttlig träning och undvika övervikt. Du bör även konsumera en balanserad kost som är rik på C-vitamin, eftersom detta verkar som en föregångare till produktionen av kollagen.

Om artros redan är en del av ditt liv måste du dock vara säker på att du aldrig saknar C-vitamin eller mineraler som kalcium och fosfor, magnesium, kisel och svavel.

Artrit – inte en fråga om åldrande

Kvinna med ledsmärta

Tror det eller ej, men artrit utvecklas inte med åren. Dessutom är det inte en sjukdom som garanterat slår till när du blir gammal.

Även om det finns många olika typer av artrit, kan denna sjukdom förekomma hos barn och individer som har en aktiv livsstil, idrottare och personer som utför intensiva eller krävande aktiviteter på jobbet.

Tack vare kombinationen av många olika medicinska discipliner har vi idag god kunskap om detta tillstånd.

Artrit kan ha olika ursprung:

  • Immunförsvaret: Ditt immunförsvar kan attackera dina synovialmembran (skiktet av vävnad på insidan av dina leder).
  • Posttraumatiskt ursprung: Detta uppkommer när du har råkat ut för en olycka eller har utfört repetitiva rörelser (arbete vid datorn kan till exempel påskynda processen).
  • Dessutom kan en uppbyggnad av kristaller från urinsyra leda till artrit.

Artrit tenderar att uppstå med kontinuerlig och intensiv smärta. Människor med artros kan finna lättnad när de vilar, men artrit tenderar att medföra en mer ihållande smärta.

För att förebygga artrit ska du ha en kost som är rik på kalcium, omega 3-fettsyror och omega 6-fettsyror. Dessutom bör du utföra måttlig fysisk aktivitet. Spendera även tid ute och få tillräckligt med solljus för att syntetisera D-vitamin.

Osteoporos – mycket vanligt bland kvinnor

Osteoporos urholkar benen
Osteoporos är en systemisk, kronisk och försvagande sjukdom som påverkar skelettet. Det är vanligt att spendera många år omedveten om dess förekomst, tills du plötsligt drabbas av en fraktur utan uppenbar anledning. Det här är en mycket svår verklighet för dem som lider av det.

Kom ihåg att dina bens vävnader ständigt förnyas, bildar nya strukturer och överger gammal vävnad. Men ibland, och ofta under klimakteriet, förändras denna balans. Du slutar bilda ny vävnad som är stark. Med tiden förlorar du bentäthet, vilket ökar risken för frakturer.

Vid osteoporos blir benen mer porösa, särskilt runt handlederna, höfterna och ryggkotorna. För att behandla denna sjukdom hjälper kosttillskott som är rika på kalcium och C-vitamin.

Om din läkare rekommenderar det är bisfosfonater mycket användbara för att möjliggöra för kalcium att träna in i benvävnaden och hjälpa den regenerera.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Acosta Hernández Reinaldo R.. ¿Artritis o artrosis?. Rev Cubana Med Gen Integr  [Internet]. 2008  Sep [citado  2018  Dic  12] ;  24( 3 ). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252008000300001&lng=es
  • Hermoso de Mendoza M.T.. Clasificación de la osteoporosis: Factores de riesgo. Clínica y diagnóstico diferencial. Anales Sis San Navarra  [Internet]. 2003  [citado  2018  Dic  13] ;  26( Suppl 3 ): 29-52. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1137-66272003000600004&lng=es.
  • Noa Puig Miriam, Más Ferreiro Rosa, Mendoza Castaño Sarahí, Valle Clara Maikel. Fisiopatología, tratamiento y modelos experimentales de artritis reumatoide. Rev Cubana Farm  [Internet]. 2011  Jun [citado  2018  Dic  12] ;  45( 2 ): 297-308. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75152011000200014&lng=es.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.