Bekämpa vätskeansamling på en månad

Dessa naturliga huskurer är helt säkra och har inga biverkningar, så de är bra att prova innan man tillgriper vätskedrivande läkemedel.
Bekämpa vätskeansamling på en månad

Senaste uppdateringen: 07 oktober, 2018

Ibland kanske du tror att du har lagt på dig några extrakilon, när sanningen är att du lider av vätskeansamling. Kanske äter du för mycket salt, har överbelastade njurar, upplever en hormonell obalans eller så kan du helt enkelt inte eliminera vätskor ordentligt.

I den här artikeln visar vi en enkel och naturlig plan som kan hjälpa dig bli av med all överflödig vätska i kroppen, som gör att du känner dig tung och svullen. Ta reda på hur du kan eliminera vätskeansamling på bara en månad genom att följa dessa enkla tips för din kost och med hjälp av naturliga kosttillskott.

Löksoppa

Det som gynnar dig mest den här månaden är lök – ett medicinskt livsmedel som har använts sedan urminnes tider som ett potent vätskedrivande och även antiinflammatoriskt medel, vilket kan bidra till att lindra inflammerade njurar. Den har en mycket mild påverkan på kroppen och är fri från negativa effekter.

Du bör konsumera löksoppa varje dag. Om du gör en stor sats på en gång slipper du laga den varje dag.

En annan stor fördel med denna soppa är att du kan göra den godare genom att tillsätta havsvatten, vilket kan hittas i hälsokostbutiker och i välsorterade mataffärer. Havsvatten har ingen skadlig natriumhalt och bidrar även till att avlägsna överflödig vätska från kroppen. Därför är det rekommenderat som en ersättning för vanligt bordssalt i många recept.

Ingredienser:

 • 1 liter vatten
 • 3 stora lökar
 • 2 dl havsvatten

Skiva löken och koka bitarna i vatten i minst en halvtimme. Spara vätskan. Du kan lägga till mer smak med lite citronsaft om du så önskar.

Hur bör du dricka den?

Denna soppa bör konsumeras under loppet av dagen, men separerat från dina måltider. Det är bäst att dricka den en halvtimme före dina ordinarie måltider. De kokta lökbitarna kan sedan användas för att göra vegetabiliska krämer och såser.

Löksoppa i kastrull

En grapefrukt om dagen

Grapefrukt är en starkt renande citrusfrukt som gynnar båda njurarna och levern, så vi rekommenderar att du äter en grapefrukt varje dag under dessa 30 dagar. Dubbelkolla dock med din läkare om du äter medicin.

Den bästa tiden är på morgonen på fastande mage före frukost, eller innan du går till sängs, efter middagen. Om smaken är för bitter för dig kan du tillsätta lite kanel och honung.

Färsk blodgrape

Naturliga kosttillskott

Det finns två örter som kan bidra till att förhöja de vätskedrivande effekterna av denna behandling: grönt te och åkerfräken.

 • Grönt te: detta hjälper även kroppen att eliminera överflödigt fett. Det har lätt stimulerande effekter och har visat sig bekämpa cancer.
 • Åkerfräken: Förutom att vara ett vätskedrivande medel bidrar åkerfräken även till att minska njurinflammation samt förbättra hälsan hos ditt hår, din hud och dina naglar tack vare dess kiselinnehåll.

Båda dessa kan konsumeras i form av te, men om du inte känner för att dricka extra vätska utöver löksoppan kan du ta dem som ett tillskott i form av kapslar eller i tablettform. Välj vad du vill under dessa 30 dagar för att generera bestående urindrivande effekter.

Livsmedel som förvärrar vätskeansamling

När du följer denna enkla behandling är det också viktigt att du undviker livsmedel som kan skada njurarna och orsaka mer vätskeansamling. De värsta är:

 • Salt: Du kan använda lite havssalt i din matlagning, men undvik bordssalt (lyckligtvis är måttliga mängder salt inte lika farligt som man tidigare befarat, bland annat enligt Sahlgrenska akademin.
 • Färdiglagad eller friterad mat
 • Konserver
 • Kaffe
 • Läsk
Välj havssalt

Värme för dina njurar

Som vi har antytt ovan är njurarna de viktigaste organen i kroppen för att bekämpa vätskeansamling. Eftersom njurarnas hälsa är nära knuten till dina energinivåer lider de ofta i mycket kallt väder, och det vanligaste symptomet är smärta i nedre delen av ryggen.

Oavsett om du känner denna smärta eller inte är det bra att ha för vana att applicera lite värme på området varje kväll, ungefär vid mitten av ryggen. Du kan använda en varmvattenflaska eller en värmedyna i 15 till 30 minuter innan sänggåendet.

Försiktighetsåtgärder vid intag av vätskedrivande läkemedel

Vi föreslår att du provar denna naturliga behandling innan du tillgriper vätskedrivande läkemedel, vilka kan ha biverkningar såsom överdriven känslighet eller nervositet. Om din läkare ordinerar dig ett sådant läkemedel via recept är det en bra idé att äta massor av livsmedel som är rika på kalium för att motverka dessa effekter, såsom:


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Walker, A. F., De Souza, M. C., Vickers, M. F., Abeyasekera, S., Collins, M. L., & Trinca, L. A. (1998). Magnesium supplementation alleviates premenstrual symptoms of fluid retention. Journal of Women’s Health. https://doi.org/10.1089/jwh.1998.7.1157
 • Ebrahimi, E., Khayati Motlagh, S., Nemati, S., & Tavakoli, Z. (2012). Effects of magnesium and vitamin b6 on the severity of premenstrual syndrome symptoms. Journal of Caring Sciences. https://doi.org/10.5681/jcs.2012.026
 • Horita, S., Seki, G., Yamada, H., Suzuki, M., Koike, K., & Fujita, T. (2011). Insulin resistance, obesity, hypertension, and renal sodium transport. In International Journal of Hypertension. https://doi.org/10.4061/2011/391762

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.