Åderbråck och ådernät - så blir du av med det

Vanlig massage kan hjälpa till att förbättra cirkulationen i benen och minska närvaron av ådernät. Du ser ännu bättre resultat när det kombineras med essentiella oljebehandlingar.
Åderbråck och ådernät - så blir du av med det

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Åderbråck och ådernät, eller ytliga blodkärl, är allvarliga problem som går bortom att inte vilja visa upp sina ben. De kan orsakas av ett antal faktorer och intensiv behandling krävs för att behandla dem ordentligt.

I dagens artikel vill vi dela med oss av tips på hur du gör dig av med åderbråck och ådernät naturligt och effektivt.

Vad orsakar åderbråck och ådernät?

Du har kanske sett något enstaka, lila blodkärl och inte tänkt så mycket på det. Men det är en god idé att hålla koll på situationen och se till att de inte utvecklas till allvarligare problem.

Kom ihåg att endast en läkare kan ställa en exakt diagnos på ditt tillstånd. Men det är bra att själv också ta reda på vad som får åderbråck och ådernät att dyka upp.

Om de inte behandlas kan åderbråck med tiden bli ännu smärtsammare, och de kan till och med hindra dig från att gå ut eller göra dina dagliga sysslor.

Som tur är kan man med ihärdighet göra sig av med dem en gång för alla.

Att ändra några av dina dagliga vanor kan avsevärt påverka dina chanser. Åderbråck kan inträffa på grund av:

  • Fetma
  • En stillasittande livsstil
  • Rökning
  • Familjehistoria
  • Cirkulationsproblem

Vi rekommenderar att läsa: Så kan du förebygga åderbråck

Tips för att hantera åderbråck och ådernät

Åderbråck och ådernät kan göra ont

Ibland rekommenderar folk att man ska ändra sina dagliga vanor utan att man förstår riktigt varför.

Tipsen i dagens artikel gör inte bara att dina åderbråck eller ådernät kan se lite bättre ut, utan hjälper dig även att göra något åt andra hälsoproblem som du kanske har känt av.

Bättre cirkulation

Lågintensiv träning, såsom att gå ut med hunden, ta en promenad i parken, cykla eller simma är alla utmärkta aktiviteter för att hålla igång cirkulationen.

Du kan också försöka sitta med benen upphöjda när du är hemma – även när du sitter i soffan. Det är inte bra att sitta eller stå under längre perioder, så kom ihåg att byta position så ofta som möjligt.

Gå ner i vikt

Fetma eller övervikt är en stor orsak till åderbråck och ådernät, detta eftersom dina ben tvingas bära mer vikt samtidigt som venerna måste jobba hårdare för att pumpa upp blodet tillbaka till hjärtat.

Försök att hålla dig till en kost som hjälper dig att äta mindre så att du tappar de där extrakilona.

Ha på dig stödstrumpor

De som reser i arbetet väljer ofta att bära stödstrumpor. Du kan köpa dem på apotek eller i andra butiker helt receptfritt och sedan bära dem hela dagen, inte bara när du sitter eller står i samma position en längre stund.

Oavsett är det en god idé att först prata med din läkare om vilket slags stöd du behöver och hur länge du ska bära strumporna för att behandla eller undvika framtida problem.

Massera dina ben

Varje eftermiddag eller kväll när du kommer hem från jobbet (eller åtminstone några gånger per vecka) kan du prova att massera dina ben för att förbättra cirkulationen.

Utför gärna massageen med lite essentiella oljor, såsom lavendelolja, olivolja, eukalyptusolja eller någon annan doft du gillar.

Sov med benen upphöjda

Du kan göra det på en rad olika sätt, men det bästa är att lägga kuddar under fotlederna så att benen ligger högre än din överkropp. Du kan även lägga betongblock under sängens fötter så att dina ben kommer i en position högre än ditt huvud.

Ytterligare ett sätt att förbättra blodcirkulationen är att låta benen vila mot bröstet i några minuter. Du kan till exempel lägga dig ner på golvet, sängen eller soffan och placera fotlederna eller hälarna upp mot väggen.

Ät bättre mat

Det är också en god idé att äta mer antioxidanter. Det hjälper dig att hålla venerna friskare och starkare på samma gång. Att lägga till mer bioflavonoider i kosten är ett bra sätt att minska risken för uppkomsten av ådernät.

Bioflavonoider hittas i citrusfrukter, såsom apelsiner och grapefrukt.

Naturliga kurer för åderbråck och ådernät

Nu har du fått lära dig några sätt att minska dina åderbråck och ådernät, och fått veta att kosten är en viktig del i denna process. Nu vill vi dela med oss av några av de bästa huskurerna för att göra sig av med ådernät och åderbråck.

Tranbär

Tranbär

Tranbär hjälper till att förbättra blodcirkulationen eftersom de är kärlvidgande och hjälper till att tunna ut blodet, samtidigt som venväggarna stärks. Utöver det är de rika på de bioflavonoider vi nämnde ovan.

Försök att äta minst en näve tranbär om dagen, antingen för sig själva eller i en sallad.

Ringblomma

Denna blomma är fördelaktig både för din hud och inre hälsa. Ringblomma, eller calendula, kan förbättra venstrukturen och även bidra till att sakta ner åldrandeprocessen. Ringblomman innehåller nämligen ämnen som bidrar till att reparera skadad vävnad, minska inflammation och eliminera svullnad i lemmarna.

Du kan köpa en naturlig ringblomssalva i hälsokostbutiker och applicera den på benen varje kväll innan du går till sängs. Du kan även göra din egen salva hemma.

Ingredienser

  • 1 näve ringblomsblad
  • Lite vatten

Beredning

Mosa blombladen med vattnet tills du får en smet. Applicera på områdena med åderbråck eller ådernät varje kväll. Skölj av på morgonen. Gör det varje dag i minst en månad.

Trollhassel

Åderbråck

Denna ört har sammandragande egenskaper som hjälper till att öppna ditt cirkulationssystem och lindra tyngden från åderbråck. Du bör dricka den i teform.

Ingrediens

  • 1 tesked torkade trollhasselblad
  • 250 ml kokande vatten

Beredning

Gör ett te precis som du skulle göra med vilken annan ört som helst. Drick när det har nått en lagom temperatur.

Om du föredrar att applicera den på huden fungerar detta också. Bered trollhasselvatten precis som ett te, men istället för att dricka det kan du låta det svalna och applicera på dina ben med en trasa eller bomullstuss.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.