6 effektiva huskurer för svullna händer

12 februari, 2019

Det finns många olika anledningar till att människor får svullna händer. Det kan vara på grund av en stroke, ett problem med cirkulationen, artrit, karpaltunnelsyndrom eller bara ett insektsbett. Problemet kan ofta åtgärdas ganska enkelt, och i dagens artikel vill vi ge dig några huskurer som bidrar till att minska denna smärtsamma svullnad.

Lavendel: bra för händerna

Det är inte bara en vacker växt tack vare dess färg – lavendel har även många medicinska egenskaper:

 • Den verkar avslappnande
 • Stärker nervsystemet
 • Bekämpar spasmer
 • Är antibakteriellt
 • Lindrar smärta
 • Är antiseptiskt

Lavendel kan också höja din sinnesstämning eftersom det är ett naturligt antidepressivt medel.

Du kan göra en lavendelkompress för svullna händer med följande ingredienser:

 • 1 dl torkade lavendelblommor
 • 1 dl torkad, krossad salvia
 • 4 dl vatten
 • 8 droppar eterisk lavendelolja
Lavendel

Beredning

Häll vattnet i en kastrull och tillsätt blommor och salvia. Låt sjuda i 20 minuter under lock. Sila vätskan i en behållare och låt den svalna. Tillsätt eterisk lavendelolja och rör om väl. Applicera denna blandning på dina svullna händer med hjälp av antingen en bomullstrasa eller ett omslag. De använda örterna kan svepas in i en pappershandduk och placeras över det drabbade området medan du trycker för att frisätta vätskan.

En annan kur som innefattar lavendel är att ta ett avslappnande bad för hela kroppen. Alternativt kan du tappa upp ett mindre bad för endast händerna i en mindre behållare. Allt du behöver är:

 • 3 matskedar lavendelblommor (torkade)
 • 3 dl mjölk
 • 3/4 dl honung

Krossa lavendelblommorna med hjälp av en matberedare eller en mortel tills de är mycket finfördelade. Blanda dem med mjölk och honung, och häll sedan allt i en glasbehållare. Skaka väl före användning. Om du använder detta för badet, tillsätt hälften av vätskan till ditt badvatten. Om du bara vill blötlägga händerna använder du endast en fjärdedel av behållaren. Du kan förvara den i kylskåpet i upp till en vecka.

Naturliga tvålar

Huskurer för svullna händer

Våra förfäder använde förmodligen många olika huskurer för att minska svullnad i händerna, oavsett om den orsakades av idrottsskador, dålig cirkulation, allergier, insektsbett, stroke, artrit eller något annat. När dina händer är svullna kan blodet inte cirkulera ordentligt. Det är ett smärtsamt tillstånd och det kan hindra dig från att utföra dina normala aktiviteter. Det är därför alltid en bra idé att ha en av följande behandlingar till hands.

Is

Is kan vara din bästa vän om du upplever svullnad i någon del av kroppen, särskilt händerna. Dess förmåga att minska inflammation är ganska bra. Du kan göra en kompress med hjälp av lite krossad is eller genom att linda in flera isbitar i en handduk. Tänk bara på att aldrig applicera isen direkt på huden eftersom det kan orsaka köldskador. Upprepa behandlingen flera gånger om dagen, men inte i mer än 20 minuter åt gången.

Ingefära

Ingefära är välkänd för sin förmåga att behandla inflammation, vilket är ett av de många skälen till att det har använts inom örtmedicin i århundraden. Det lindrar smärta, tunnar ut blodet, minskar inflammation, med mera.

Du kan göra ett ingefärste med en tesked riven eller pulveriserad ingefära per 2 dl kokande vatten. Om du vill sockra det kan du tillsätta lite honung, och för att förhöja smaken kan du tillsätta lite färskpressad citronsaft.

Ingefära

Aloe vera

Aloe är ett fantastiskt alternativ vid problem som berör huden, och det kan även vara till hjälp om du lider av svullna händer. Exempelvis använder vissa idrottare kompresser med aloe vera när de är skadade eller när de tävlar för att ge lindring åt sina muskler eftersom det hjälper dem att återhämta sig snabbare.

Alla borde ha en aloe-planta i hemmet för att snabbt kunna skära av ett blad och ta del av dess färska gel. Applicera direkt på det drabbade området och du kommer att känna omedelbar lättnad. Det är också utmärkt för att lindra insektsbett.

Ananas

Detta är en av de mest användbara frukterna när det kommer till att minska inflammation i händerna. Vi rekommenderar att du äter lite ananas varje dag i en vecka för att lindra din smärta. Kom ihåg att du även alltid kan njuta av det i olika bakverk eller tillsätta en skiva eller två för att söta en syrlig sallad. Det är en både läcker och potent huskur.

Ananas

Ringblomma

Denna kur kan användas både lokalt och invärtes. För att använda den lokalt tillverkar du en kompress med hjälp av markant orange och röda ringblommor och applicerar på det drabbade området.

Det andra alternativet är att göra ett te med en näve torkade blomblad och 2 dl kokande vatten. Efter att det har fått dra i fem minuter silar du bort vätskan, sockrar, och njuter av den unika smaken såväl som dess hälsofördelar.

Livsmedel med vitamin B6

Denna speciella vitamin är känd för sin förmåga att lindra inflammation, särskilt hos personer som lider av karpaltunnelsyndrom i handleden. Några av de livsmedel som innehåller mycket vitamin B6 är potatis, brunt ris, gröna bladgrönsaker (spenat, mangold, sallad), bananer och skinnfritt kycklingbröst. Det är en bra idé att lägga till dessa i din dagliga kost och prova dem i olika recept och maträtter. De hjälper dig att må bättre – på både in- och utsidan.