Fördelarna med att inkludera östrogen i kosten

Ofta ger du inte kroppen allt den behöver även om du till synes äter bra. Vi ska visa dig hur man kan äta en östrogenrik kost för att undvika detta.
Fördelarna med att inkludera östrogen i kosten
Sofía Quintana Alonso

Granskad och godkänd av sjukgymnasten Sofía Quintana Alonso.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att ha en hälsosam kost har blivit något av en livsstil. Men ibland vet vi inte vilka livsmedel vi behöver för att hålla oss friska mentalt och fysiskt. Nedan ska vi ta en titt på hur man inkluderar mer östrogen i kosten.

Du vill förmodligen börja äta nyttigare och mer balanserat. Om du är kvinna har du då hittat rätt. Det är viktigt att slå fast vilka livsmedel man faktiskt behöver äta för att få bättre välmående.

Vi refererar till att välja ut livsmedel som tillhandahåller kroppen med östrogen. Detta hormon spelar en viktig roll i att optimera ditt sexliv och försäkrar att resten av organen fungerar som de ska. Och fördelarna slutar inte där, för forskning från bland annat Karolinska institutet visar att detta hormon har många andra funktioner i kroppen.

Fördelarna med östrogen

Många tror att ungdomen är evig, men plötsligt visar ålderdomen sitt fula tryne för att underrätta dig om huruvida du tagit rätt beslut i livet. Östrogen är ett kvinnligt hormon som även finns hos män, men i små mängder. Hos kvinnor sjunker dess produktion under klimakteriet, vilket kan leda till allvarliga konsekvenser.

Värmevallningar under klimakteriet

Östrogen ansvarar trots allt för att:

 • Reglera menstruationscykeln
 • Producera femininitet
 • Hålla hjärtat, musklerna, benen såväl som könsorganen och de sexuella systemen vid god hälsa

Det är därför det är viktigt att bibehålla östrogennivåerna om man vill undvika skadliga konsekvenser. För att undvika detta är det viktigt att inkludera östrogen i kosten.

Effekter av låga östrogennivåer

Om du inte håller koll på östrogennivåerna kommer du inte kunna förebygga de hälsoproblem låga mängder kan resultera i. Du kommer märka av att du är irriterad, har svårt att sova eller tappar hår i stora mängder.

Bra livsmedel för att inkludera östrogen i kosten

Nu när du har lite mer kunskap ska vi ta en titt på några livsmedel som hjälper dig att inkludera östrogen i kosten.

Frukt och grönsaker

Dessa två alternativ är svaret på nästan alla dina kostmässiga problem. De ska vara inkluderade i rikliga mängder i alla personers kost. De innehåller fytoöstrogen, vilket är en livsmedelsgrupp som stimulerar produktionen av östrogen hos kvinnor.

100 gram grönsaker kan innehålla allt från 94 till 604 mikrogram fytoöstrogen. Det är inte alls en dålig idé att inkludera dem i din nästa måltid. De bästa frukterna inkluderar äpplen, plommon, tomater, dadlar och papaya.

Inkludera grönsaker i kosten

Försök att äta följande grönsaker:

 • Broccoli
 • Gurka
 • Äggplanta
 • Pumpa
 • Rödbetor
 • Potatis
 • Selleri
 • Alfalfa

Nötter och spannmål

Nötter och spannmål innehåller avsevärda mängder fytoöstrogen. De kan kombineras med andra produkter och är rika på vitaminer och mineraler. Ät frön som linfrön och sesamfrön, och fullkorn som vete, ris, korn och havre.

Soja och torkad frukt

Soja är en viktig källa för fytoöstrogen. 100 gram av detta livsmedel innehåller runt 103 mikrogram fytoöstrogen. Välj produkter som är derivat av soja, som sojayoghurt och tofu. Härnäst har vi torkad frukt, som också är en utmärkt källa för fytoöstrogen. Det bästa valet är pistaschnötter, men se även till att inkludera mandlar, hasselnötter och jordnötter i din kost.

Tre vanor som hjälper till att höja östrogennivåerna

Utöver att lägga till dessa östrogenrika livsmedel i din kost bör du även lägga till vissa aktiviteter som hjälper dig att nå dina mål:

1. Utför aeroba övningar

Denna typ av träning hjälper dig att metabolisera östrogen. Att ägna sig åt den främjar skapandet av bra hormoner. Därför är det viktigt att undvara 30 minuter om dagen till träning.

2. Sov mer än sex timmar

Att sova i mindre än sex timmar minskar produktionen av östrogen och därmed din libido.

Sov ordentligt

3. Använd tillskott

Tillskott ska endast tas om en läkare rekommenderar det. De består av protein och örter som hjälper dig att producera östrogen såväl som andra feminina hormoner. De bör vara din sista utväg.

Lite vetenskap

Idén är att förebygga konsekvenser från låga östrogennivåer. Denna sänkning sker mestadels när kvinnor genomgår klimakteriet. Men om du vidtar förebyggande åtgärder kommer du löpa mindre risk. Vetenskapligt finns det inget mönster som indikerar hur en kvinna kommer reagera under denna fas i livet. Det finns dock lösningar för att göra övergången enklare. Att inkludera östrogen i kosten är en av dessa.

Du kommer märka att det inte är komplicerat. Du har säkerligen redan frukt, grönsaker och spannmålsprodukter hemma. Lägg till lite soja och torkad frukt, sov åtta timmar och avvara tid åt träning. De är enkla men nödvändiga steg för hälsan.

Det är en enkel ekvation: en hälsosam livsstil som inte tar tid eller plats, men som kommer ge dig fler år av välmående.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Rietjens IMCM., Louisse J., Beekmann K., The potential health effects of dietary phytoestrogens. Br J Pharmacol, 2017. 174 (11): 1263-1280.
 • Martín Salinas C., López Sobaler AM., Benefits of soy in women’s health. Nutr Hosp, 2017. 34: 36-40.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.