Lär dig om 5 överraskande fördelar med papaya

Upptäck fem överraskande fördelar med papaya för din hälsa!
Lär dig om 5 överraskande fördelar med papaya

Senaste uppdateringen: 19 mars, 2019

Papaya kommer från ett träd i Centralamerika. Det är ett högt träd som kan nå tio meter, och det har inga grenar men väl en krona med blad. Frukten är gul eller grön på utsidan och orange på insidan. Fröna är glansiga och svarta eller bruna. Idag ska vi tala om just olika fördelar med papaya.

  • Papaya är snål på kalorier och rik på många typer av antioxidanter..
  • Den innehåller vitamin A, B3 och C. Därtill bjuder den även på mineraler som kalium, kalcium, fosfor och magnesium.
  • Papain – ett enzym som bidrar till majoriteten av dess medicinska egenskaper – är en av beståndsdelarna som står ut.
Skivad papaya

Överraskande fördelar med papaya

Härnäst ska vi ta en titt på några överraskande fördelar med papaya:

1. Hjälp matsmältningen

Underlätta matsmältningen

Papaya hjälper dig att smälta animaliskt protein och är känd för sina matsmältande egenskaper. Den är effektiv för att förbättra problem såsom matsmältningsbesvär, magsår, förstoppning och gaser. Nyckeln till dessa egenskaper ligger i papainet – ett enzym som endast hittas i papaya. På samma sätt vill vi betona att papaya är väldigt fördelaktig när man äter kött, fisk och ägg.

Det kan dock vara svårt att äta frukt just under måltider. Därför är det bäst att äta papaya efter att ha avslutat en måltid. I många fall är den en god efterrätt!

2. Vrid tillbaka klockan

Undvik ålderstecken

Den exotiska frukten är kraftfullt antioxidativ tack vare sitt innehåll av vitamin A och E, selen samt karoten. Dessa beståndsdelar hjälper till att förebygga skadliga effekter som leder till åldrande i förtid.

  • Om du vill förebygga rynkor och ha ett ungt, strålande ansikte kan du använda papaya externt i form av en ansiktsmask.
  • Den fungerar bäst om du använder frukt som är mogen och masken den sitta på ansiktet i 20 minuter.

3. Bekämpa tarmparasiter

Bekämpa tarmparasiter

Det finns en beståndsdel i papaya som heter karpain. Dess huvudsakliga dygd är att den förebygger och eliminerar parasiter. Vad som händer är att dessa parasiter ändrar bakteriefloran, tarmarna och hälsan i allmänhet.

  • Fröna kan göras till en vätska tillsammans med frukten och drickas som en smoothie. Du kan även torka dem, mala dem och blanda dem med honung.
  • Om det dock finns för många frön kan de ge en bitter eller kryddig smak. Vi rekommenderar att du börjar med mindre mängder för att testa din tolerans och undvika matsmältningsproblem.

4. Fördelar med papaya: förebygger ögonsjukdomar

Skydda ögonhälsan

Att äta papaya regelbundet har en överraskande positiv effekt på ögonhälsan. Det beror på att papaya innehåller olika antioxidanter, såsom lutein, zeaxantin, betakaroten och betakryptoxantin. Dessa är föregångare till vitamin A.

Tack vare dessa näringsämnen förebygger papaya ögonsjukdomar såsom grå starr, glaukom och makuladegeneration. Vidare kan regelbundet intag av papaya hjälpa till att skydda synen mot skada från solens ultravioletta strålar.

5. Bladen ökar mängden blodplättar

Blad från papaya

Papayans blad har också hälsosamma fördelar. Det finns bevis för att de kan öka mängden blodplättar i blodet. Därför kan det gagna de som brukar ha låga blodplättsvärden eller de som drabbats av denguefeber. Blodplättar, eller trombocyter, mäts inte i en blodanalys. De är grundläggande för bra koagulering (till exempel för att stoppa blödningar).

De är dessutom kopplade till behandling av ateroskleros och förebyggande av hjärtinfarkter.

Om du vill höja dina blodplättsnivåer kan du dricka en smoothie med papayablad eller ta tillskott i form av kapslar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Kugo M., Keter L., Maiyo A., Kinyua J., et al., Fortification of carica papaya fruit seeds to school meal snacks may aid africa mass deworming programs: a preliminary survey. BMC Complement Altern Med, 2018.
  • Ahmad N., Fazal H., Fazal L., Dengue fever treatment with carica papaya leaves extracts. Asian Pac J Trop Biomed, 2011.
  • Pandey S., Cabot PJ., Shaw PN., Hewavitharana AK., Anti inflammatory and immunomodulatory properties of carica papaya. J Immunotoxicol, 2016. 13: 590-602.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.