Ett par örter som kan öka din libido

Om du upplever sexuella problem ska du börja med att tala med din partner. Oftast behöver du bara göra små förändringar. Om det inte räcker kan du prova dessa örter och sedan tala med din läkare.
Ett par örter som kan öka din libido

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

De fördelaktiga effekterna hos vissa örter kan hjälpa dig i många olika situationer. Det kan röra sig om allt från att förbättra matsmältningen till att förebygga kroniska sjukdomar och cancer. Bland de många fördelarna hittar vi hos vissa örter förmågan att naturliga öka din libido.

Libido är din sexdrift, vilken slås fast av sexhormonerna som utlöser ett svar i ditt nervsystem.

Energin som kopplas till sexuell aktivitet slår inte bara fast nivån av åtrå du känner för en annan person, utan även huruvida du känner njutning från den sexuella aktiviteten.

Sexuell åtrå är naturligt, men i vissa situationer, såsom vid stress på jobbet eller vissa sjukdomar, kan denna impuls sjunka.

Det må vara sant att det finns läkemedel du kan ta, men vi vill rekommendera några örter som kan öka din libido naturligt.

Eftersom de är naturliga kommer alla bieffekter vara små och fördelarna nästan omedelbara.

1. Öka din libido med Asparagus racemosus

Denna växt är även känd som shatavari och har länge använts i ayurvedisk medicin för att förbättra kvinnlig vitalitet och öka sexdriften.

Örten har inte en omedelbar effekt, men när du får i dig den regelbundet kan den förbättra dina energireserver och nära dina fortplantningsorgan.

I det långa loppet ökar det din libido.

Enligt ayurvedisk medicin ska en kvinna vara lugn, stressfri och följa en näringsrik kost för att känna sexlust.

Denna ört är perfekt för kvinnligt bruk eftersom den även gagnar fostret under graviditeten:

  • Först och främst kan den öka produktionen av bröstmjölk
  • Den stärker fostret om mamman tidigare har fått missfall
  • Den stimulerar också fertiliteten
  • Den balanserar vidare östrogenbrister under klimakteriet

2. Eurycoma longifolia

Den här roten på ett malaysiskt träd går även under namnet tongkat ali.

Fördelarna inkluderar ökad libido och balanserade hormoner.

När dina hormoner är vid sina normala eller optimala nivåer blir kroppen mer benägen att njuta av sex.

För män kan det erbjuda längre erektioner genom att öka testosteronnivåerna.

En annan fördel är mer högkvalitativ sperma.

3. Cnidium monnieri

Den tredje örten som kan öka din libido är av kinesisk härkomst och har används i decennier för att förbättra den reproduktiva hälsan och öka sexlusten hos både män och kvinnor.

Dess frön används i fall av sexuell dysfunktion och manlig impotens. De gör venerna och artärerna i penis avslappnade så att de kan vidgas och möjliggöra högre blodflöde.

För kvinnor ökar de blodflödet till klitoris och ökar känsligheten.

4. Ginseng

Ginseng är en utmärkt källa till energi och en kärlvidgare som förbättrar erektionskvaliteten tack vare ökat utsläpp av kväveoxid och blodflöde.

En av de naturliga beståndsdelarna i ginseng heter ginsenosider, och kan öka din libido eftersom de har en effekt som liknar den från testosteron.

Notera dock att alla typer av ginseng inte har denna effekt – vissa har faktiskt lugnande effekter.

Den ginseng som används för att behandla dysfunktion och öka sexlusten är koreansk röd ginseng. För att dra nytta av alla fördelar bör du konsumera 0,5-3 gram om dagen.

Du kan ta ginseng som ett te, i riven form eller som en ingrediens i din favoritmat. Kom dock ihåg att du kan drabbas av följande om du får i dig för mycket:

Om du normalt sett inte tar ginseng regelbundet kan det vara en god idé att börja långsamt för att vänja sig vid smaken.

5. Kanel

Kanel är ett naturligt afrodisiakum som kan hjälpa personer med låg sexdrift, då kryddan förbättrar blodflödet till bukregionen.

Som ett resultat ökar blodflödet till genitalierna hos både män och kvinnor.

En av de bästa egenskaperna hos kanel är att den inte har några bieffekter. Om du har lågt blodtryck är det dock bäst att konsumera mindre mängder och alltid tala med din läkare först.

Varför är det viktigt att behandla problem med libidon?

Sexlust eller libido är en del av allas liv, och inte bara för fortplantningssyften. Att uppnå sexuell njutning är nödvändigt för god livskvalitet.

Om du upplever sexuella problem ska du börja med att tala med din partner. Oftast behöver ni bara göra mindre förändringar. Om det inte räcker kan du prova dessa örter och sedan tala med din läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.