Symptom på 5 vanliga sjukdomar bland kvinnor

Vi borde lära oss att identifiera möjliga symtom på vanliga kvinnosjukdomar för att kunna få en tidig diagnos. Det ger oss möjlighet att bekämpa dem i deras första faser. Att identifiera symptomen kan vara en avgörande faktor för effektiv behandling.
Symptom på 5 vanliga sjukdomar bland kvinnor

Senaste uppdateringen: 26 november, 2018

Vår livsstil påverkar uppkomsten av vissa åkommor. Daglig oro, stress och underlåtenhet med att gå på regelbundna läkarkontroller kan leda till allvarliga problem ibland. Dessa skiljer sig mellan könen, och det finns specifika sjukdomar bland kvinnor som är vanligare.

I den här artikeln kommer vi att föreslå något mycket enkelt och viktigt: ta hand om dig själv, lyssna på dig själv och prioritera. Att ta hand om sig själv är inte att vara självisk. Att ta hand om sig själv är att värdesätta sig själv som man förtjänar för att vara lycklig och kunna ge det bästa till de omkring sig.

Vi listar nedan 5 vanliga sjukdomar bland kvinnor och deras symptom.

1. Migrän – huvudvärk som börjar i tonåren

Enligt uppgifter från Världshälsoorganisationen (WHO) drabbar migrän dubbelt så många kvinnor som män. Dessutom varar smärtan längre och visas med större frekvens under en månads tid.

Migrän är möjligen den vanligaste sjukdomen för kvinnor. Faktum är dock att de flesta traditionella läkemedlen som påverkar artärerna inte är till någon nytta för att lindra migrän.

 • Migrän har ingenting att göra med hormoner eller stress.
 • Aktuella data visar att orsaken till migrän är överkänslighet i nervfibrer.
 • Förutom att det har en genetisk komponent är det känt att det centrala nervsystemet har att göra med sjukdomen.
sjukdomar bland kvinnor

Migränsymptom

 • Migrän förekommer mycket tidigt hos kvinnor. I själva verket är det vanligt att hitta tjejer som lider av det vid 11 års ålder.
 • Smärtan är intensiv och bultande och koncentrerad till ena sidan av huvudet. Den leder till yrsel, kräkningar och ibland visuella hallucinationer.
 • Huvudvärken är kontinuerlig och förekommer 4 gånger i månaden. Ibland försvinner den efter ett antal år.

2. De vanligaste allergierna för kvinnor

Det kan tyckas märkligt, men allergier är vanligare för kvinnor än män. Vi ger dem inte så mycket uppmärksamhet när symptomen inte är särskilt allvarliga.

Intolerans mot gluten, liksom korn och råg, är vanligare bland kvinnor. Det är så utbrett att nästan 70% av de drabbade är kvinnor, enligt Celiac Disease Foundation. Det är även lämpligt att ta hänsyn till att kvinnor har mest kontakt med kemiska produkter. Vi ådrar oss de flesta av våra allergiska reaktioner från kosmetika och rengöringsprodukter i hemmet.

Vilka symptom ska vi hålla utkik efter?

 • Var uppmärksam på hur din hud och dina ögon reagerar varje gång du använder viss kosmetika.
 • Torr hals och ständigt rinnande ögon uppstår ofta när en allergi föreligger.
 • Var också uppmärksam på matsmältningen. Ibland kan obehag, gas och konstant svullnad efter att du har ätit vara tecken på en viss typ av intolerans.

3. Vanliga sjukdomar bland kvinnor: irritabel tarm (IBS)

Irritabel tarm (IBS) är en sjukdom i matsmältningsprocessen som orsakar smärta och inflammation. Symptomen växlar också mellan förstoppning och diarré och är handikappande i timmar.

Än idag är de exakta orsakerna till irritabel tarm okända. Det konstateras att det förekommer i perioder av extrem stress, när vi är nervösa och under hormonella förändringar.

Kvinna med magsmärta

Var medveten om dessa symptom på irritabel tarm

 • Det förekommer för första gången mellan 15 och 25 års ålder.
 • Det är ingen enkel sjukdom och inte fråga om dålig matsmältning eller gastrit. Det föreligger en intensiv smärta i tjocktarmsområdet som sprider sig till hela buken.
 • Vi upplever kräkningar, gaser och en mycket intensiv brännande känsla. Smärtan kommer och går och kan pågå i ett par dagar.

4. Bröstcancer

Bröstcancer är en annan av våra vanligaste sjukdomar bland kvinnor. Var dock medveten om att fallen av lungcancer och kolorektalcancer också har varit på uppgång de senaste åren. Kom ihåg att gå på regelbundna läkarundersökningar.

Vilka symptom ska vi vara medvetna om?

Var uppmärksam på dina bröst. Vi lär oss att klämma på våra bröst för att säkerställa att det inte finns några små knölar. Men vi glömmer den andra indikatorn: de små groparna.

Viktigast är att undersöka formen på huden på jakt efter någon förändring. Det kan vara små utbuktningar, konstiga texturer, färger eller ihåliga områden.

Om det förekommer bröstcancer i din familj bör du påbörja undersökningar innan du fyllt 40 år. Efter 40 års ålder bör du gå på mammografi med jämna mellanrum.

5. Depression, en trogen följeslagare under vissa perioder

Enligt Världshälsoorganisationen drabbar depression 350 miljoner människor varje år i hela världen, varav en stor andel är kvinnor. Depression är en tyst sjukdom som förekommer i vissa perioder av våra liv.

Kvinnor har de bästa psykologiska strategierna för att bekämpa depression. De söker hjälp innan män gör det, de kan finna känslomässig lättnad och kan uttrycka sina problem. De kan också kommunicera bättre genom att öppna upp sig inför andra.

Kvinna med depression


Symptom på depression

 • Apati
 • Brist på energi
 • Konstant dåligt humör
 • Återkommande sorg och konstanta negativa tankar
 • Sömnstörningar
 • Fysisk och muskulär skelettsmärta

Dessa är vanliga sjukdomar bland kvinnor, så se till att förebygga dem så gott du kan.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Raña-Martínez, N. (2008). Migraña en la mujer. Revista de Neurologia 46, 373–378.
 • Moscoso J., F., and Quera P., R. (2016). Enfermedad celíaca. revisión. Revista Medica de Chile 144, 211–221.
 • Man, F., and Bustos Fernández, L.M. (2013). Síndrome de intestino irritable: ¿Un trastorno funcional? Acta Gastroenterologica Latinoamericana 43, 321–334.
 • Arroyo Yustos, M., Martín Angulo, M., and Álvarez-Mon Soto, M. (2017). Cáncer de mama. Medicine (Spain) 12, 2011–2023.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.