En konstant känsla av skuld och dåligt humör

En konstant känsla av skuld och dåligt humör

Senaste uppdateringen: 21 november, 2018

Att lida av en konstant känsla av skuld för saker du inte är ansvarig för samt att vara på konstant dåligt humör betyder att något inte står rätt till. Det är viktigt att behandla det så fort som möjligt, så att det inte blir värre.

Ibland händer det att en liten röst inom oss plötsligt dyker upp och fyller oss med skuldkänslor. Rösten säger att vi gör allt fel, att ingenting är värt det och hur mycket vi än försöker så kommer inget att ordna sig.

Det är när patienter har vad som är känt som ”dystymi”, vilket framvisar kroniska besvär och dåligt humör , förlorat intresse i nästan allting. De besvarar nästan allting med apati och dåligt humör. Det är symtom på en typ av depression som, vid första uppenbarelse, kan vara mild eller behärskad. Men om den lämnas obehandlad kan den lätt utvecklas till ett större problem.

Låt oss lära känna dessa två vanliga symtom lite bättre.

När skuldkänslor och ett konstant dåligt humör tar över

När någonting blir smutsigt hemma och du inte städar upp eller plockar bort det kan du snabbt komma att känna skuld. Alla gånger du äter lite mer än vad du borde eller när du har en konversation med någon som du senare ångrar kan du komma att känna du dig dålig igen och den där känslan slår till: skuld.

När du tittar på dig själv i spegeln och allt du ibland kan se är misslyckande. Alla dessa känslor kombinerade med negativa känslor varje dag i flera månader är ett entydigt tecken på att något är fel.

Ingen kan leva med skuggan av skuld, som ett konstant hot ifrån en kniv.

Kvinna med ormar som hår

Freud sa under hans tid att ”överdrivna skuldkänslor och självklander är nyckeln till att förstå depression.” Genom magnetisk resonanstomografi har vi kunnat upptäcka vad denna känsla gör i hjärnan.

Skuld och självklander är en ”träff” mot hjärnan

Forskningen bakom hur skuldkänslor påverkar hjärnan publicerades i tidskriften General Psychiatry och avslöjade följande:

  • Den del av hjärnan som ansvarar för att bearbeta beteende, rationalisering och skuld sitter i den främre tinningloben. Denna region relaterar till socialt uppträdande och är vad som låter dig se på saker mer objektivt.
  • De som upplever depressiva sjukdomar ”har kopplat bort sig från detta område” för att enbart aktivera det subgenuala området.
  • Det gör det svårt för dig att hålla någon annan ansvarig för vad de gör (om någon gör dig illa, gör dig arg eller bedrar dig): du tar då allt personligt och skyller allt på dig själv.

Enligt experter kan det, om tillståndet lämnas obehandlat, även orsaka viss aggressivitet, lågt självförtroende och i värsta fall en känsla av att allt är utom kontroll och att livet inte är värt att leva.

Det är väldigt allvarligt.

Dåligt humör som dagligt sällskap

Dåligt humör och känslan av att verkligheten har förlorat sin ursprungliga glans är ett karakteristiskt symtom av dystymi.

  • Apati, minskad energi, sömnproblem, upp och ner med kosthållning samt tuffa perioder som gör att du vill fly andras sällskap bara för att sedan plötsligt vilja bli förstådd och uppassad är alla tecken på denna typ av depression. Den tenderar också att ha en genetisk länk.

Den mest komplexa delen av dystymi är att du kan ha det i flera år och fortfarande känna dig någorlunda funktionell. Du kan ta dig till jobbet, du kan ta hand om huset och din familj, men du gör allt med en känsla av likgiltighet, med en tydlig känsla av att du inte är lycklig.

Varje dag blir tuffare att kliva upp till…

3-ledsen-flicka

Så fort denna skugga, denna känsla, uppenbarar sig är det viktigt att be om hjälp och vara uppmärksam på att det är något som inte står rätt till och att du måste hitta en lösning på problemet.

Strategier för att möta vardagen

För att kunna övervinna depression behövs medicinsk behandling, terapi, viljekraft och stöd från dem du älskar. Det innebär att var och en av oss måste hitta en strategi som passar för att hjälpa just oss. Varje person är unik och det finns inga två identiska depressioner.

Det är dock aldrig en dålig idé att ta till sig av följande enkla rekommendationer.

Blomma i gräset
  • Rörelse, motion, solade: det innebär med all enkelhet att ta sig ut ur huset, omringa sig själv med ”liv,” röra på kroppen och använda den för att göra andra, häpnadsväckande förändringar i hjärnan.
  • Sluta upp med de negativa tankarna. Du måste sluta med det mentala oljudet. Sluta upp med ”jag kan inte” och ”jag är skyldig.”
  • Dina negativa tankar är inte verklighet, de är bara uppfattningar och dina uppfattningar är inte alltid sanna.
  • Visualisera förändringarna varje dag. Se hur ditt liv skulle kunna se ut om du var på bättre humör, med mer balans och inre frid.

Kämpa för att göra din dröm sann.

Spara


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.