5 frukosttips om du lider av förstoppning

För att förebygga förstoppning behöver du en kost rik på fibrer samt börja dagen med livsmedel som hjälper till att stimulerar tarmtömningar.
5 frukosttips om du lider av förstoppning

Senaste uppdateringen: 12 november, 2018

Alla har vi perioder när en obekväm fiende kommer på besök: förstoppning. Att gå på toaletten blir väldigt jobbigt när man lider av förstoppning. Vi känner oss dessutom sega, apatiska och utan energi.

Förstoppning då och då är vanligt och något som associeras med en stillasittande livsstil, vissa kostvanor och till och med specifika läkemedel. Men problemet blir allvarligare om det blir kroniskt.

Studier indikerar faktiskt att faktorer såsom den kvinnliga anatomin, hormonförändringar, graviditet och stress har står påverkan när det händer.mFör att undvika det är det viktigaste du kan göra att följa dagliga vanor som främjar bra tarmtömning. Men när förstoppningen pågår i mer än 2-3 veckor måste du prata med en expert.

Vi skulle vilja att du börjar med några små tips som du kan tänka på under frukosten.

I början av dagen är kroppen mycket mer mottaglig för vissa livsmedel, och det finns vissa små trick som kan hjälpa till att snabba på din matsmältning.

1. Olivolja och citron mot förstoppning

Det första tipset är lika enkelt som det är billigt: en sked olivolja och citronsaft innan frukost.

Vad som gör den här kuren intressant är att den agerar som en kraftfull avgiftare som kan spola ut gifter som ansamlats i kroppen.

 • Olivolja har perfekt konsistens och textur för att stimulera matsmältning samt vårda grovtarmen när du lider av förstoppning. Den smörjer insidan och gör det lättare för avföringen att röra sig.
 • Glöm heller inte att olivolja är en typ av enkelmättat fett. Kombinerat med citron fungerar det som ett bra laxermedel, som rensar tarmväggarna för att främja korrekt absorption av näringsämnen.

Ingredienser och konsumtion

 • Varje morgon tar du en halv tesked jungfruolivolja med en halv tesked citronsaft.
 • Ta innan frukost och vänta en halvtimme innan du äter.
 • Överskrid inte denna dos och ta inte mer än en tesked om dagen.

2. Havregryn eller fullkornsvetebröd

havregryn och mjölk

Vi vet att matbutiker har många alternativ när det kommer till flingor. Fibrer är nyckeln till att bekämpa förstoppning, och vi måste välja de med högst kvalitet.

 • Kom ihåg att många flingor i butikerna innehåller mycket socker och att det verkliga fiberinnehållet kan vara obetydligt. Läs noggrant på etiketterna innan du väljer.
 • Det bästa alternativet är det mest naturliga. Havregryn eller rågbröd är två utmärkta sätt att hålla koll på hälsan och undvika förstoppning.

3. Aloe vera mot förstoppning

aloe vera-gel

Om du aldrig har provat är det på tiden att du gör det. Förstoppning är ett tillstånd vari din avföring stannar för länge i tjocktarmen. Om många dagar passerar utan att du går på toaletten kommer du få buksmärtor, illamående, gaser…

Något så enkelt som att dricka en naturlig aloe vera-baserad dryck kan verka mirakulöst.

Ingredienser

 • 1 tesked naturlig aloe vera-gel
 • Saften från 2 apelsiner

Beredning

Först pressar du saften från apelsinerna och tillsätter en tesked aloe vera. Låt den lösas upp. Om du vill kan du byta ut apelsinerna mot citron- eller päronsaft, eller ljummet vatten.

Om du har njurproblem, diabetes, är gravid eller har sköldkörtelproblem ska du inte ta aloe vera.

4. Kefir – en probiotisk, matsmältande dryck för laktosintoleranta

Kefir är ett livsmedel som är värt att inkludera i frukosten. Det är lätt att smälta, men viktigast av allt är att det inte får dig att må dåligt om du är laktosintolerant.

 • Dess bakterier och jäst bildar ett enzym vid namn laktas, som absorberar laktos. Som om det inte vore nog är kefir även rikt på protein.
 • Om du kombinerar kefir med färsk frukt får du en god frukost som förebygger förstoppning.

5. De bästa frukterna när du lider av förstoppning

papaya med kärnor

Färsk, hel frukt är alltid den bästa bundsförvanten när du försöker undvika eller redan lider av förstoppning. Inget är bättre än en enkel sallad med olika frukter för att bäst dra nytta av deras fibrer.

Nedan är några av de bästa frukterna för att främja dina tarmtömningar:

 • Papaya
 • Päron
 • Jordgubbar
 • Körsbär
 • Ananas
 • Kiwi
 • Vindruvor (med kärnor och skal)
 • Fikon

Kom även ihåg att dricka gott om vatten under dagen och se till att det finns fibrer i dagens alla måltider om du lider av förstoppning.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Ramos CI, Andrade de Lima AF, Grilli DG, Cuppari L. The short-term effects of olive oil and flaxseed oil for the treatment of constipation in hemodialysis patients. J Ren Nutr. 2015;25(1):50-56. doi:10.1053/j.jrn.2014.07.009
 • Portalatin, M., & Winstead, N. (2012). Medical management of constipation. Clinics in colon and rectal surgery, 25(1), 12–19. https://doi.org/10.1055/s-0032-1301754
 • Foster, M., Hunter, D., & Samman, S. (2011). Evaluation of the nutritional and metabolic effects of aloe vera. In I. F. F. Benzie, & S. Wachtel-Galor (Eds.), Herbal medicine: Biomolecular and clinical aspects (2nd ed., ). Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92765/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.