Förvärrar du effekterna av klimakteriet?

Om du inte vill göra klimakteriet värre måste du tala med en läkare som kan berätta vilka alternativ du har för att träda in i denna nya fas på bästa möjliga sätt.
Förvärrar du effekterna av klimakteriet?

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Låt oss vara ärliga – klimakteriet är en fas i livet som genererar stor rädsla bland kvinnor. Män kanske inte förstår det eftersom de kan leda ett fullt och aktivt sexliv livet ut. Som kvinna ställs man istället inför vissa begränsningar, med start runt 50 års ålder. Ibland är det dock man själv som förvärrar effekterna av klimakteriet.

Med all information om hormonförändringar och de relaterade problemen som finns tillgängligt online skulle det vara konstigt om man inte oroade sig, men man måste ta tag i situationen istället för att låta sig svepas iväg.

Du kan leda ett mer eller mindre normalt liv efter klimakteriet.

Låt dig inte svepas iväg av rykten om att allt går utför under klimakteriet. Det är därför vi vill ge dig information så att du inte gör klimakteriet värre än det behöver vara.

Några faktorer som kan förvärra effekterna av klimakteriet inkluderar:

1. Självmedicinering

Och vem kan klandra dig? Du börjar uppleva värmevallningar, och det är fullt förståeligt att du lyssnar på andras råd. The American Menopause Society genomförde nyligen en studie av detta fenomen, och noterade att runt 53% av deltagarna sade att de provat allt.

värmevallningar

Från vitaminer och örttillskott till akupunktur och massage – dessa var några av de tillgängliga alternativen för att lindra värmevallningar, ångest, smärta, trötthet och andra relaterade symptom som ofta orsakar problem. De flesta var naturliga eller alternativa behandlingar.

Det finns dock ett problem: det är svårt att veta exakt vad du tar. Detta eftersom sådana tillskott vanligtvis inte regleras på ett korrekt sätt. Risken är liten om du bara väljer produkter som är 100% naturliga, men om du väljer andra typer av tillskott kan det uppstå komplikationer.

Det betyder inte att tillskott inte kan hjälpa dig att kontrollera värmevallningar. Problemet är att dessa produkter kan innehålla vissa kemikalier som du aldrig hört talas om tidigare.

Om du planerar att prova på någon kur är det en god idé att alltid se till att ingredienserna är helt naturliga. För det finns det inget säkrare än att köpa dina örter direkt på marknaden. De kan vara färska eller torkade, och du kan till och med plantera dem hemma i vissa fall.

2. Du följer inte grundläggande rekommendationer

Hur länge sov du inatt? Hur mycket vatten har du druckit? Hur stressad är du just nu? Det finns inget innovativt med de generella rekommendationerna: äta grönsaker, få gott om sömn och avvara tid för avslappning är bara ett fåtal av dem. Att följa dessa tips kan avsevärt minska dina symptom.

Om du redan nått starten av klimakteriet bör du även börja förbereda dig. Försök att nå din idealvikt och håll dig i samklang med dina symptom. När de dyker upp ska du tala med en läkare och fråga vilka steg du bör följa.

Motion är viktigt

Vissa kvinnor känner sig skamsna eller tror att deras läkare bara kommer skriva ut hormoner. Sanningen är att det finns många fler alternativ. Du kan välja att öka ditt intag av vissa livsmedel eller få mer sömn, till exempel.

Lyssna på vad din specialist rekommenderar. Det är aldrig för sent att börja leva ett mer aktivt liv och ha en mer hälsosam diet. Om du inte har tränat hittills kan du börja med att ta promenader på 30-40 minuter nära ditt hus. Efter det kan du öka ett snäpp genom att ta danslektioner i grupp.

När det kommer till din diet finns det inget mer naturligt än frukt och grönsaker. Prova de mest grundläggande produkterna:

  • Naturell yoghurt
  • Säsongsenliga grönsaker (du kan till och med skörda dem själva om du har en trädgård)
  • Säsongsenlig frukt
  • Spannmål och fullkornsmat (havre, amarant, mm.)

3. Effekterna av klimakteriet kan lindras med behandlingar

Är du en sådan som är misstänksam mot behandlingar för att minska värmevallningar ? I så fall ska du veta att hormonterapi är det bästa verktyget för att lindra de värmevallningar som associeras med klimakteriet.

Det är definitivt värt att prata om det med din läkare. Han eller hon kommer utvärdera dig personligen och förklara hur du kan bli lugnare under klimakteriet. Alternativen slutar dock inte där. Du kan alltid söka efter ett andra alternativ om du tror att läkarens föreslagna behandling är för aggressiv.

Du kan även prova på alternativ såsom meditation eller yoga, som båda har visat sig vara väldigt effektiva för att stabilisera kroppen.

4. Du har slutat ha sex

sex och klimakteriet

Många tror att en av effekterna av klimakteriet är att man slutar ha sex. Men nu när dina barn är äldre och flyttat hemifrån är det dags att återuppliva sexualiteten med din partner. Det finns ingen som begränsar er. Det är bara ni.

Det är viktigt att komma ihåg att sex under klimakteriet är möjligt och kan vara precis lika belönande som tidigare – kanske ännu mer.

Nu behöver du inte oroa dig över oönskade graviditeter, och din kommunikation med din partner är djupare. Ge dig själv chansen att experimentera. Ta en semester och prova på nya saker. Låt dig själv skämmas bort. Du kommer märka att klimakteriet inte sätter stopp för njutning på något sätt.

Klimakteriet är inte slutet

Allvarligt talat så betyder klimakteriet inte att ditt sexliv är över. Du kan till och med förvärra effekterna av klimakteriet genom att ta fel beslut och oroa dig för mycket. Lämna de förutfattade meningarna bakom dig och tala med en läkare för att få ett bättre hum om vad du kan göra och hur.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Blümel, Juan Enrique, et al. “Prevalencia de los trastornos de la sexualidad en mujeres climatéricas: Influencia de la menopausia y de la terapia de reemplazo hormonal.” Revista médica de Chile130.10 (2002): 1131-1138.
  • Lugones Botell, Miguel, Tania Y. Quintana Riverón, and Yolanda Cruz Oviedo. “Climaterio y menopausia: importancia de su atención en el nivel primario.” Revista Cubana de Medicina General Integral 13.5 (1997): 494-503.
  • Pelcastre-Villafuerte, Blanca, Francisco Garrido-Latorre, and Verónica de León-Reyes. “Menopausia: representaciones sociales y prácticas.” Salud pública de México 43 (2001): 408-414.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.