6 relativt sällsynta symtom på ångest

Eftersom alla upplever ångest på olika sätt skiljer sig också de ovanligaste symtomen från person till person och olika tekniker krävs för att lindra dem.
6 relativt sällsynta symtom på ångest

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det är omöjligt att gå igenom ett helt liv utan att någonsin vara nervös eller ängslig vid någon punkt. Vare sig det handlar om att tala framför publik eller ansöka om finansiell hjälp, kan ångest och oro ha djupgående effekter på den fysiska och mentala hälsan. Det finns även ovanliga symtom på ångest som går bortom den traditionella huvudvärken och det överdrivna svettandet.

Hur vet man om sin ångest har gått bortom det som är normalt? I dagens artikel vill vi nämna några sällsynta symtom på ångest som du kanske inte tidigare föreställt dig. Om du känner igen dem från ditt eget liv är det dags att söka hjälp.

1. Förvirring eller förändringar i din uppfattningsförmåga

Man med hallucinationer

Hallucinationer kan variera från person till person beroende på hur mycket stress de utsätts för. Vissa rapporterar att de bara ser fläckar av färger då och då. Andra föreställer sig suddiga figurer som kan vara riktigt skrämmande.

Om du hanterar mycket stress har du kanske problem att se dimensioner såsom höjd och plats i din omgivning eller svårigheter att etablera ett förhållande till området omkring dig. Du kanske har en snedvriden uppfattning om tid och rum, speciellt under svåra ångestattacker.

Ångest kan utlösa primitiva gensvar på stimuli av rädsla eller oro, såsom utvidgandet av pupillerna för att släppa in mer ljus. Om någon upplever dessa symtom på ångest kan det förändra synen och göra det svårare att koncentrera sig, oftast vid de mest olägliga tillfällena.

2. Gaser eller uppsvullnad

Smärta i buken

Som du säkert redan vet är att vara gasig en av de mest obekväma och genererande känslor man kan uppleva. Det är också en av de sällsynta symtomen på ångest. Fastän det är sant att inte all uppsvullnad eller gas skapas av ångest finns det en hel del relaterande fall. Det är vanligt att de som lider av konstanta ångestattacker upplever det.

3. Hormonella problem

Ångest kan påverka flera olika system i kroppen och en av dem är det endokrina systemet, som ansvarar för att balansera de körtlar som producerar dina hormoner. Störningar i hjärnans signaler under stress och oro kan orsaka oregelbundenheter i nervsystemet och ändra utsöndringen av dessa hormoner .

Notera även att det endokrina systemet kan påverkas utifrån av diverse ämnen, vilket bland annat EU har uppmärksammat.

4. Utslag

Kvinna med akne

Utslag eller akne är ett väldigt vanligt symtom vid ångest. Du kan komma att uppleva utbrytning runt näsan, pannan och hakan. Problemet försvinner när du känner dig bättre och kommer tillbaka igen när du är stressad. Om stressnivåerna blir sämre kan du utveckla allergier och uppleva andra irritationer på huden.

Inga som helst behandlingar för utslag och akne i världen kan göra någon skillnad förrän du minskar dina nivåer av ångest och stress.

5. Håravfall

Du kanske inte tror det men ångest kan påverka ditt utseende. Fastän håravfall inte är ett typiskt tecken är det fortfarande en av de mer sällsynta symtomen på ångest. När din hjärna befinner sig i ett ångestladdat tillstånd omvandlar lymfkörtlarna protein till socker för omedelbar energi. Det gör att din kropp måste kompensera för det den gör av med.

Processen utsöndrar fria radikaler som i sin tur kräver mer energi för att skydda sig mot dem. Allt detta minskar mängden essentiell näring som finns kvar för hälsosam hårväxt.

6. Sömnsvårigheter och andra sällsynta symtom på ångest

Sömnsvårigheter

Svårigheter att somna och försätta sova associeras med en hel del hälsoåkommor, både fysiska och psykologiska. Kanske har du också legat i sängen utan att kunna somna innan en viktig jobbintervju eller ett tal. Men om du ofta ligger vaken om nätterna, oroad eller upprörd av specifika problem eller bara något speciellt så kan det vara ett tecken på ett ångestsyndrom.

Det kan relatera till en enskild rädsla eller någonting irrationellt som händer under natten. Det följs ofta av muskelspänningar i knytnävarna, käken och andra delar av kroppen.

Identifiera ditt gensvar till ångest och lär dig att leva med det

Alla som lider av ångest reagerar på olika sätt. Det kan verka som om vissa hanterar mycket ångest utan några större svårigheter, medan andra faller samman från minsta tecken på stress. Det är därför samma oro kan utlösa olika sällsynta symtom på ångest i varje individ. Om du aldrig har upplevt några av dessa ovanliga symtom betyder inte det att du inte har problem med ångest.

Om du däremot har känt av dessa symtom är det på tiden att hitta några alternativa sätt att bekämpa din ångest. Du kan välja psykologisk terapi eller börja med avslappningsaktiviteter eller övningar.

Spara

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.