Vad bör jag göra med svullna lymfkörtlar?

Vad bör jag göra med svullna lymfkörtlar?
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Svullna lymfkörtlar är väldigt vanliga, och om du råkar drabbas av detta fenomen är det första du bör göra att lugna ner dig. 80% av gångerna är denna svullnad resultatet av en enkel infektion. Ibland kan kroppen få din vävnadsvätska (lymfvätska) att ansamlas och orsaka denna reaktion, endast på grund av att den känner sig svag.

Att bibehålla lugnet och boka tid hos en läkare är de två viktigaste sakerna du kan göra om du upptäcker att dina lymfkörtlar är svullna. I denna artikel ska vi förklara några orsaker och symtom för svullna lymfkörtlar. Vi vill dock poängtera att det är ett väldigt vanligt problem.

1. Vilken funktion har lymfkörtlarna?

Lymfkörtlar

Tänk på ditt lymfsystem som ett komplext nätverk som löper genom hela din kropp, precis som ditt blodomlopp. Det består av lymfocyter och dess syfte är att försvara din kropp och ta hand om immunförsvaret. Detta inkluderar att göra sig av med gifter, patogener, baciller och andra typer av okända substanser som kan göra dig sjuk.

Lymfkörtlarna är bönformade och distribuerade runt halsen, nyckelbenet, armhålorna, interna organ och skrevet. De är vanligtvis runt 1,5 cm långa, och om de inte är svullna märker vi oftast inte att de är där.

2. Varför svullnar lymfkörtlarna?

Kvinnohälsa

Du kanske upptäcker att du har svullna lymfkörtlar efter att du har drabbats av influensa. Detta är den vanligaste orsaken till svullnad i lymfkörtlarna. Du kan även upptäcka en liten knöl under armhålan när du står i duschen.

Det första du ska göra vid dessa tillfällen är att hålla dig lugn och koncentrera dig på det faktum att detta är ett vanligt förekommande fenomen. Trots att det inte finns någon anledning att oroa dig, bör du dock kontakta din läkare.

Nu ska vi ta en titt på några anledningar till varför dina lymfkörtlar kan ha svullnat upp:

  • På grund av en förkylning eller influensa, vilka försvagar ditt immunförsvar och sänker din kropps naturliga försvar.
  • Du kanske har svårt att tro på detta, men en tandinfektion kan även få lymfkörtlarna i halsen att svullna. Därför är det viktigt att ta hand om din orala hygien.
  • Se även upp för öroninfektioner. Om du har en väldigt allvarlig öroninfektion kan den få dina lymfkörtlar att svullna.
  • Munsår är en annan typ av infektion som du bör ha i åtanke.
  • Sjukdomar som tuberkulos eller halsfluss är andra faktorer som kan orsaka svullna lymfkörtlar.
  • Immunproblem som ledgångsreumatism kan också orsaka detta problem.
  • Var försiktig när det kommer till vissa läkemedel eftersom de kan orsaka svullna lymfkörtlar.
  • Leukemi är en annan orsak du bör ha i åtanke.
  • En svullen lymfkörtel kan även vara resultatet av Hodgkins sjukdom eller non-Hodgkins lymfom. Dessa är två väldigt vanliga typer av cancer, och det är viktigt att notera att återhämtningskvoten för dessa sjukdomar är väldigt hög.

3. Symtom för en svullen lymfkörtel

Blek din armhåla

Generellt är dessa knölar rätt enkla att se, men du bör vara medveten om alla symtom så att du kan hålla dig lugn och uppsöka läkare om de dyker upp på din kropp.

  • Om du ser en knöl på halsen, nyckelbenet, armhålan eller skrevet kan det vara en svullen lymfkörtel. Vi vill påpeka att om du finner denna klump på nyckelbenet kan det röra sig om något allvarligare, så du bör kontakta din läkare omedelbart. Mer specifikt kan det vara ett symtom på Hodgkins sjukdom, som kan botas om den behandlas ordentligt.
  • En svullen lymfkörtel framkommer ibland med lite feber. Du kan även uppleva nattliga svettningar.
  • Ibland kan lymfkörtlar vara smärtsamma. 

4. Kan du förebygga svullna lymfkörtlar?

Ingefära citron och mynta

Som vi brukar säga här på sajten så finns det inga säkra sätt att skydda dig från vissa sjukdomar. När det kommer till lymfsystemet är det viktigaste du kan göra att se till att ditt immunförsvar är i gott skick. Ta en titt på följande tips för att se hur du kan göra det:

  • Öka ditt intag av vitamin C: Du kan göra detta antingen genom att dricka färska juicer med frukt som apelsin, citron och grapefrukt, eller äta utsökta sallader med frukter som jordgubbar, kiwi och papaya. Mums!
  • Säg JA till vitamin E: Du bör framförallt sätta siktet på gröna bladgrönsaker som spenat samt fullkornsmat som havregryn, vete, korn och öljäst. Försök att även äta mer nötter.
  • Öka din kropps nivåer av järn, selen och zink: Magert kött, baljväxter, squash, lax, olivolja… Alla dessa livsmedel är nyckeln till att hålla din kropp full av de mineraler den behöver för att hålla sig stark.
  • Försök hålla stressnivåerna nere: När din kropp flödar över av hormoner som kortisol och adrenalin, störs funktionen hos ditt immunförsvar, vilket även har en negativ effekt på din generella hälsa. Att bibehålla låga stressnivåer spelar en viktig roll i att hjälpa kroppen bekämpa sjukdomar, så uppmärksamma alltid hur du hanterar dina känslor. Din hälsa förtjänar det!

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.