En smoothie för att stimulera hjärnan & förbättra humöret

Utöver att stimulera din hjärna kan den här smoothien hjälpa dig att starta dagen med extra energi, och göra att du inte känner dig hungrig igen förrän vid lunchtid.
En smoothie för att stimulera hjärnan & förbättra humöret

Senaste uppdateringen: 17 mars, 2019

Den är god, lätt att göra och riktigt energigivande. Den här smoothien är en lite som trollformel för att få mer gjort under dagen och förbättra humöret. Kaffe räcker helt enkelt inte. Dina energinivåer toppas bara i 60 till 90 minuter. Men att kombinera ingredienser som avokado och osötat kakaopulver resulterar inte bara i högre energinivåer, utan även att du känner dig mätt längre.

Du har förmodligen lagt märke till är att avokado inte direkt är populära i viktnedgångsdieter. De har blivit en basföda i många vegandieter, men vi vill slå hål på myten om att de kan få dig att gå upp i vikt. Vi kan försäkra dig om att denna energipackade smoothie inte kommer förstora ditt midjemått. Fibrerna kommer tvärtom hjälpa dig att tappa vikt, och fettsyrorna kommer få dig att känna dig mätt.

Din hjärna kommer tacka dig och ditt humör kommer bli bättre eftersom du slipper vakna på morgonen med huvudvärk.

Avokado och choklad för att stimulera hjärnan

Kaloriinnehållet när man kombinerar avokado med choklad kan låta som en tickande bomb för hälsan, men så är det verkligen inte.

Dessa två livsmedel gör hjärnan nöjd. Du måste dock veta när och hur du ska konsumera dem. Vi ska ge dig all information du behöver.

smoothie for humöret

Choklad saktar ned kognitiv försämring

För att stimulera hjärnan ska vi använda ekologiskt kakaopulver, vilket är naturligt gluten- och sockerfritt. Det är ett klassiskt vitamintillskott som säljs på apotek och i hälsokostbutiker. Formeln består endast av mörkt kakaopulver och alla dess vitaminer, helt fritt från laktos.

Du kan dock prova att lägga till 30 gram choklad. Vi föreslår att du väljer en ekologisk variant eftersom det är den nyttigaste sorten.

Låt oss ta en titt på några av fördelarna choklad har ett erbjuda hjärnan:

 • Enligt en artikel som publicerades i Medical Daily kan måttlig, regelbunden konsumtion av choklad erbjuda flera fördelar för den cerebrala hälsan, eftersom det hjälper till att bekämpa kognitiv försämring.
 • Enligt en studie från 2016 vid University of Adelaide (Australien) kan konsumtion av 25-28 gram sockerfri mörk choklad varje dag optimera hjärnfunktionen, tack vare det höga innehållet av flavonoider, magnesium och B-vitaminer. Flavonoiderna i mörk choklad är precis lika fördelaktiga som de som hittas i rött vin, te, vindruvor och äpplen.
 • Den bästa tidpunkten att äta mörk choklad är på morgonen. Det är då kroppen bäst assimilerar dessa typer av livsmedel. Det är även då hjärnan behöver energi som mest, för att fokusera uppmärksamheten och se till att minnet fungerar.

Avokado förbättrar humöret

Avokado är rika på enkelmättade fettsyror – en typ av fett som behövs för hjärthälsan.

 • Men överdriv inte. Ät en halv avokado varje eller varannan dag som en del av en komplett och hälsosam diet.
 • Enligt en studie som publicerades i Critical Reviews in Food Science and Nutrition innehåller avokado folsyra, vilket förebygger att homocystein ansamlas i hjärnan. Denna substans kan skada cirkulationen och hindra näringsämnen från att nå hjärnan.
 • För stora mängder homocystein kan även störa produktionen av serotonin, dopamin och norepinefrin. Dessa neurotransmittorer ansvarar för att reglera humöret och till och med sömncykeln.

Tveka inte att njuta av choklad och avokado tillsammans i denna fantastiska smoothie, som stimulerar ditt sinne och bekämpar “morgonapati”.

Hur man gör en smoothie som stimulerar sinnet och förbättrar humöret

avokadoskivor

Ingredienser

 • 2 1/2 dl mandelmjölk
 • 1/2 avokado
 • 1 1/2 matsked ekologiskt, sockerfritt kakaopulver
 • 10 blåbär
 • 1 matsked ekologisk kokosolja eller 1 matsked honung

Instruktioner

Som vi nämnde ovan kan du hitta kakaopulver i hälsokostbutiker eller vanliga matbutiker. Det är ett klassiskt energi- och hälsotillskott som kompletterar alla dieter.

 • Det första du ska göra är att skära avokadon på hälften innan du skär den i mindre bitar.
 • Kombinera allt i mixern. Mandelmjölk är perfekt för att stimulera hjärnan.
 • Mixa tills det blir jämnt. Den är supergod och du kommer få massor av energi, utöver att du blir på bättre humör! 

Vad väntar du på? Sätt igång och prova denna smoothie för humöret!

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Messerli, F. H. (2012). Chocolate Consumption, Cognitive Function, and Nobel Laureates. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMon1211064
 • Crichton, G. E., Elias, M. F., & Alkerwi, A. (2016). Chocolate intake is associated with better cognitive function: The Maine-Syracuse Longitudinal Study. Appetite. https://doi.org/10.1016/j.appet.2016.02.010
 • Nurk, E., Refsum, H., Drevon, C. A., Tell, G. S., Nygaard, H. A., Engedal, K., & Smith, A. D. (2009). Intake of Flavonoid-Rich Wine, Tea, and Chocolate by Elderly Men and Women Is Associated with Better Cognitive Test Performance. The Journal of Nutrition. https://doi.org/10.3945/jn.108.095182

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.