Symptom på hormonell obalans som påverkar utseendet

Även om vi inte ofta kopplar ihop dem kan vissa fysiska förändringar, som till exempel påsar under ögonen eller plötslig viktminskning, bero på en hormonell obalans.
Symptom på hormonell obalans som påverkar utseendet

Senaste uppdateringen: 07 oktober, 2018

Du kanske lider av flera symptom på hormonell obalans även om du inte inser det. En hormonell obalans kan nämligen uppstå lättare än du tror. Hormonbalansen i kroppen är väldigt känslig. Den kan hamna i obalans på grund av naturliga skäl, förändringar i miljön eller förändringar i våra kroppar.

Denna obalans kan även vara ett tecken på att vissa organ fungerar dåligt. I sådana fall kan den exakta orsaken endast identifieras av en läkare.

I den här artikeln tar vi en titt på några av de synliga tecknen som kan uppkomma och som visar att du kanske har en hormonell obalans i kroppen.

1. Akne

Akne kan vara ett tecken på hormonell obalans

Om du har akne trots att du har bra hudhygien kan problemet vara något annat: en hormonell obalans. Har du finnar kan det vara en konsekvens av dålig hudvård, men det kan även bero på andra faktorer, såsom en ohälsosam kost eller menstruationscykeln. 

Ofta är det helt enkelt ett hormonellt problem.

2. Viktökning

Plötslig viktökning brukar också kunna kopplas till ett hormonellt problem. Det är viktigt att komma ihåg att även om vissa människor kan gå ned i vikt snabbt, kan andra gå upp i vikt även under en diet och regelbunden träning. 

Orsaken till varför det är så kan vara hormoner.

Om du har en hormonell obalans kommer du inte bara ha svårt att gå ner i vikt, utan också ha svårt att gå upp i vikt, om det är vad du vill.

3. Utmattning

Är du oförklarligt trött? Det kan bero på hormonell obalans.

Om du märker att du bara blir tröttare och tröttare kan det vara ett tecken på att du har en hormonell obalans i kroppen. Orsaken till tröttheten är ofta att du sover dåligt. Även de som sover som ett barn i 8 timmar varje natt kan se trötta ut utan någon uppenbar anledning. I många fall beror det på hormonet progesteron. Märker du att du ofta är trött kan du ta reda på din progesteronnivå via ett blodprov.

4. Överdriven svettning

Överdriven svettning kan också vara ett symptom på hormonell obalans, men det är inte alltid den enda orsaken.

Med det sagt är det viktigt att kontrollera dina hormoner, särskilt om svettningen åtföljs av en hettande känsla.

5. Påsar under ögonen

Hormonell obalans kan ge mörka påsar under ögonen

Om du har väldigt mörka påsar under ögonen (så pass att hur mycket underlagskräm/foundation du än lägger på syns de ändå) kan det bero på en hormonell obalans.

I sådana fall lär du också ha märkt att du har problem med sömnen.

  • Kom ihåg att kronisk sömnlöshet kan bero på testosteronbrist för män eller progesteron för kvinnor.

6. Depression

Depression är ett annat symptom som kan dyka upp om du har en hormonell obalans. Den har en tendens att drabba kvinnor under menstruation, graviditet eller i klimakteriet.

Märker du att du plötsligt känner dig helt översvämmad av sorg och apati så kan det vara för att dina hormoner inte är i balans.

7. Förändringar i brösten

 

Har du märkt att dina bröst känns annorlunda?

Är dina hormoner i obalans kan det också visa sig som förändringar i brösten. Om du har märkt förändringar i dina bröst bör du uppsöka en läkare för att få den behandling du behöver. Tänk på att tätheten i de mjuka vävnaderna i brösten minskar på grund av brist på östrogen.

Det är dock inte den enda förändringen du kan uppleva. Ett överskott av östrogen kan göra att knutor uppkommer i brösten. Känner du av några av dessa förändringar ska du inte dröja innan du uppsöker en läkare.

8. Håravfall som ett tecken på hormonell obalans

Håravfall är ett annat symptom på hormonell obalans. Om du upptäcker att inte ens de bästa sorternas schampon hjälper dig att minska mängden hår du tappar kan det bero på att du har ett hormonellt problem. Ha det i åtanke.

9. För mycket kroppshår

Mycket behåring kan bero på hormoner i obalans

Tvärtemot föregående punkt kan överdriven hårväxt också bero på hormoner i obalans.

Mörkt hår på bysten, i ansiktet, på baksidan av händerna eller på andra ovanliga områden hos kvinnor kan vara ett tecken på en hormonell störning med ett hormonellt överskott, och det kan vara allvarligare än du tror, ​​så tänk på det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Huang, C. C., Lin, Y. C., Huang, Y. T., & Huang, K. H. (2014). Comparison of medical issues in antenatal and perinatal periods in early youth, adolescent, and young adult mothers in Taiwan: A 10-year nationwide study. BMC Pregnancy and Childbirth. https://bmcpregnancychildbirth.biomedcentral.com
  • Diz, J. L. I. (2013). Cambios en adolecentes aspectos Físicos , Psicológicos. Pediatría Integral. https://d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.