6 sätt att kontrollera hormoner som orsakar viktuppgång

Det finns vissa livsmedel som kan få dig att gå upp i vikt, så följ dessa riktlinjer för att undvika dem och kontrollera hormonerna som förvärrar problemet.
6 sätt att kontrollera hormoner som orsakar viktuppgång

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Du kan inte ändra generna du föddes med, men du kan kontrollera hormoner som orsakar viktuppgång genom att kontrollera vad du äter.

Specialister har länge rekommenderat sina patienter att äta mindre och träna mer som metoder för att gå ner i vikt.

Men hormoner och genetik spelar också en viktig roll i viktproblem

Så kan du kontrollera hormoner som gör att du går upp i vikt

1. Försök att äta mycket fibrer och lite socker

Ät mycket fibrer och lite socker för att kontrollera hormoner

Insulin är en av de mest omtalade hormonerna när man pratar om viktuppgång eftersom det stimulerar dina celler att lagra socker i kroppen i form av fett.

Det kan i sin tur leda till en ond cirkel: när din vikt ökar kräver din kropp mer insulin för att minska mängden socker i cellerna. Det gör i sin tur att du går upp ännu mer i vikt.

Äter du en kost som är låg på socker och hög på fibrer är det lättare att naturligt kontrollera insulinnivåerna.

Detta eftersom fibrer långsamt bryts ner i kroppen, vilket hjälper dig att undvika dramatiska toppar i blodsockret.

Fibrer förbättrar dessutom matsmältningen och håller dig mätt längre, vilket gör det ännu lättare att gå ner i vikt.

2. Kontrollera hormoner genom att äta protein under dagen

Protein är viktigt eftersom det hjälper dig att reglera hormonet som kallas ghrelin. Du kanske inte hört talas om det förut, men det är väldigt viktigt när det kommer till viktuppgång, och kallas för “hungerhormonet”.

Höga nivåer av detta hormon får din hjärna att säga “ge mig mat nu!”, när det i själva verket inte är nödvändigt. Protein hjälper till att undertrycka detta hormon, vilket stänger av de falska signalerna.

Det måste inte vara animaliskt protein, såsom kött, ägg eller mjölk. Nötter, frön och baljväxter, som bönor, linser eller ärtor, är andra proteinalternativ du kan välja.

3. Välj dina mjölkprodukter noggrant

Om du inte är laktosintolerant är mjölkprodukter inte dåliga för dig.

Det är okej att dricka lite komjölk

Du bör dock välja dem noggrant.

Många utländska företag i mjölkindustrin använder konstgjorda tillväxthormon när de avlar sina boskap för att stimulera mjölk- och köttproduktionen.

Dessa hormoner är inte designade för mänsklig konsumtion, så det är möjligt att dessa kan vara kopplade till viktuppgång.

Välj alltid ekologiska mjölkprodukter, och välj sådana som märkts som “hormonfria” om du är utanför Sverige. På så sätt kan du njuta av dem utan att oroa dig över effekterna de kan ha på din vikt på lång sikt.

4. Var försiktig med spannmål

Spannmål och frön som innehåller gluten, framförallt fullkorn, är inte nödvändigtvis dåliga för alla. Om du har problem med sköldkörtelhormonet är det dock en god idé att avsevärt minska din konsumtion av dessa produkter.

Flera studier har visat att en kost rik på gluten avsevärt kan sakta ner produktionen av detta hormon. Sköldkörtelhormonet spelar en viktig roll när du vill undvika viktuppgång eftersom det hjälper till att reglera ämnesomsättningen.

Ju lägre nivåerna av detta hormon är, desto långsammare blir din ämnesomsättning. Om du kontrollerar hormoner som dessa går du ner i vikt i det långa loppet.

5. Undvik sojaprodukter

Soja innehåller fytoöstrogen

Soja kan vara ett komplicerat livsmedel. Även om det är sant att den är låg på fett och kalorier men rik på vegetabiliskt protein, innehåller den även ett hormon som kallas fytoöstrogen.

Dessa kan blockera din kropps faktiska östrogenproduktion. När dina östrogennivåer är stabila optimeras även ett hormon vid namn leptin.

Leptin är viktigt när det kommer till att ha koll på vikten eftersom det reglerar mättnadskänslan. När leptinnivåerna är normala känner du dig mätt så fort du ätit så mycket du behöver.

Därför är det en god idé att undvika sojaprodukter när ditt mål är att gå i vikt.

6. Minska på koffeinet för att kontrollera hormoner

Kaffe och te är rika på antioxidanter och har stora fördelar för din hälsa. När det gäller din vikt borde du dock överväga att minska din koffeinkonsumtion.

Koffein kan även höja dina nivåer av kortisol, vilket är ett hormon som svarar på stress och kan utlösa viktuppgång i bukområdet eftersom det omfördelar fett från armar och ben dit.

Kaffe kan påverka kortisolutsöndringen

Så om du vill gå ner i vikt bör du minimera din konsumtion av drycker som innehåller koffein – och även den typen av produkter som utger sig för att vara koffeinfria.

Dessa förändringar i din kost handlar inte direkt om hur många kalorier du konsumerar, utan snarare på egenskaperna hos livsmedlen du konsumerar regelbundet.

Dina hormoner spelar en grundläggande roll när du försöker gå ner eller gå upp i vikt.

Om du vet hur du kan kontrollera hormoner blir det mycket lättare att uppnå dina mål för viktnedgång.

Kom ihåg att om du vill göra stora förändringar i din kost eller kostvanor – för att kontrollera hormoner eller av andra anledningar – kan det vara bra att först tala med en läkare eller näringsexpert.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Chaudhri OB, Wynne K, Bloom SR. Can gut hormones control appetite and prevent obesity? Diabetes Care. 2008 Feb;31 Suppl 2:S284-9
  • Blom WA, Lluch A, Stafleu A, Vinoy S, Holst JJ, Schaafsma G, Hendriks HF. Effect of a high-protein breakfast on the postprandial ghrelin response. Am J Clin Nutr. 2006 Feb;83(2):211-20.
  • Ch’ng CL, Jones MK, Kingham JG. Celiac disease and autoimmune thyroid disease. Clin Med Res. 2007 Oct;5(3):184-92.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.