Vad kan hända med hjärnan om du dricker för mycket?

Vad kan hända med hjärnan om du dricker för mycket?
Alejandro Duarte

Granskad och godkänd av bioteknolog Alejandro Duarte.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

För många människor är alkohol en mycket njutbar dryck medan den för andra är ett avskyvärt gift som tar fram den mörkaste sidan hos den mest respektabla gentlemannen eller den vänligaste damen. I denna artikel kommer vi att tala om vad som kan hända med din hjärna om du dricker för mycket.

Alkohol kan anses vara ödesdigert för människors hälsa. Samtidigt menar kritiker och dryckesindustrin att alarmen är överdrivna. Vad som dock är säkert är att med tiden kan sprit orsaka senildemens hos stordrickare.

Enligt nya studier kan överdriven konsumtion av alkohol orsaka allvarliga sjukdomar i kroppen. Bland dessa återfinns cancer, liksom kognitiv nedsättning, permanenta hjärnskador och minnesförlust.

Detta har bekräftats av Spanish Scientific Society for Research on Alcohol. De förklarar även att alkohol är en tidsinställd bomb för kroppen och att drycken är ännu farligare när den blandas med en annan typ av hallucinogen eftersom detta kan vidga blodkärlen för mycket och orsaka blödningar i hela kroppen.

Vissa uppgifter i Europa har visat att alkohol är en av de främsta dödsorsakerna i vissa länder på denna kontinent eftersom man ser ett växande antal bilolyckor och detta ökar antalet dödsfall varje år.

Dr. Antonio Terán från Socidrogalcohol och samordnare av San Juan de Dios Addiction Center i Palencia har sammanställt följande lista.

Hjärnskador orsakade av alkohol

Tillfälliga psykotiska upplevelser

Detta drabbar nästan tjugofem procent av de patienter som är helt beroende av drycken.

Korsakoffs syndrom

De mest uppenbara symptomen är konstant förvirring, problem med att minnas viktiga händelser eller händelser i närtid och slutligen användandet av olika tricks för att förneka verkligheten.

Wernickes syndrom

Detta är helt präglat av förvirring. Brist på koordination och balans är två av de mest uppenbara symptomen vid detta syndrom. Det kan orsaka okulär förlamning och andra sjukdomar i kroppen.

Depression och låg självkänsla är andra symptom som kan uppstå som en bieffekt om du dricker för mycket alkohol liksom alla andra ämnen som kan orsaka hallucinationer eller delirium.

Alkohol och depression

Alkohol är orsaken till miljontals dödsoffer varje år. Den är inblandat i mord, överfall och våldtäkter. Denna dryck är inte något att få värde och energi ifrån eller att må bra av. Den är inte tänkt att få oss att agera och tänka som vår kropp och själ normalt kan göra.

Det är inte ett brott att dricka den ibland, men det är nödvändigt att du kan kontrollera hur mycket alkohol du dricker så att du inte gör dumma saker, påverkar kroppen negativt eller skadar dig själv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Sullivan, E. V., Harris, R. A., & Pfefferbaum, A. (2010). Alcohol’s effects on brain and behavior. Alcohol Research & Health, 33(1-2), 127.
  • Connor J, Norton R, Ameratunga S, Jackson R. The contribution of alcohol to serious car crash injuries. Epidemiology. 2004 May;15(3):337-44
  • Truffino, J. C. (2004). Neuropsicología del síndrome de Korsakoff. Neurologia, 19(4), 183-192.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.