Att tänka självständigt och förbättra självkänslan

Vi borde börja tänka på vad som är bäst för vår hälsa och inte oroa oss om någon annans åsikter. Vi borde våga vara oss själva och fatta våra egna beslut.
Att tänka självständigt och förbättra självkänslan

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

“Jag har slösat en massa tid på att tänka på mitt utseende och på vad andra människor tycker och tänker. Hur kommer jag se ut med de här kläderna på? Kommer grannarna att märka att jag har grälat med min partner?” Det är dags att börja tänka självständigt och oroa sig mindre över vad andra människor tänker.

Det finns flera situationer än vi tänker på där vi är beroende av att andra berättar för oss hur vi ska leva våra liv. Detta kan bli ett väldigt egocentriskt sätt att leva. Borde inte folk bara oroa sig över sina egna liv och tänka självständigt?

Ja, människor måste faktiskt hålla tyglarna på sina egna liv. Däremot finns det många som ser det som sitt primära syfte att upprätthålla en perfekt bild av sig själva utåt så att alla ska tycka om dem.

En människa måste må bra inuti

Kvinna tänker självständigt

Det hjälper inte att oroa sig över det yttre om man kommer hem och känner sig omedelbart nere.

Plötsligt är man inte det perfekta paret, utan man är fast i ett äktenskap som är på gränsen till att falla isär. Nu är man inte den som har ett jobb som alla är avundsjuka över, utan man har en chef som man klagar över, som inte respekterar en, och som inte ger en den lön man förtjänar.

Trots allt detta går vi runt med ett leende på läpparna. Vi ljuger för att få allting att verka precis som vi egentligen vill att det ska vara i verkligheten.

Vad är vi rädda för? Vad kommer de att säga? Det är ett enormt slöseri med energi. Alla har problem. Ingen är perfekt! Alla begår misstag, och för att man ska kunna lära sig av dem måste man även acceptera dem.

Men vi försöker ändå istället gömma dem, och lever ett liv fullt av frustrationer och olycka. Vill vi verkligen kasta bort vårt eget välbefinnande för att upprätthålla ett perfekt yttre?

Det spelar ingen roll om en granne dömer oss eller om en familjemedlem dömer oss. Alla har en tendens att kritisera saker som de inte vet något om. Det kanske är på grund av att de ser reflektioner av sig själva som de inte känner igen.

Att leta efter vår personliga lycka och att få göra det som får oss att må bra, är det som är viktigt. Även om det innebär att vi måste konfrontera våra rädslor, bedöma våra värderingar och se kritik som värdelös. Och det första steget är att börja tänka självständigt.

Släpp taget om det förflutna och börja tänka självständigt

Tjej som ska tänka självständigt

Som med många saker i livet, tenderar vi att omringa oss med övertygelser som vi vägrar släppa taget om.

Det verkar som att vi faktiskt är det vi tror på. I grund och botten är det vi tror på det som definierar oss. Vi tror också att om vi inte lever upp till denna tro så begår vi ett hemskt misstag.

Vi måste börja prioritera vad vi vill i livet, se efter vårt välbefinnande, och inte göra saker för att göra andra nöjda. Hur kan vi göra allt detta? Vi måste tänka självständigt.

1. Släpp dina egna krav

Det finns vissa saker som vi har lärt oss och fått höra sen vi var små barn, och de har lämnat ett viktigt avtryck på oss. Till exempel, om vi har blivit tillrättavisade för att vi har pratat för mycket, kanske vi i dagsläget inte pratar så mycket utan lyssnar istället.

Vad var det de sa att vi borde göra när vi var små? Hur var det vi skulle visa oss utåt? Hur var det vi skulle vara? Skratta inte så högt. Hoppa inte runt. Smutsa inte ner kläderna. Vi var tvungna att göra saker som vi inte ville göra.

Varför måste vi fortsätta göra allt det där? Tidigare hade dina föräldrar ansvar över dig och de sa åt dig vad du fick och inte fick göra, men de har inte ansvar över dig längre.

Du kan ändra allt det där!

2. Acceptera vad du vill göra i livet och de kommer att acceptera dig

Kvinna i regnbågskläder

Innan vi blir deprimerade över att andra dömer oss eller över att alla andra försöker upprätthålla ett perfekt yttre, bör vi fråga oss själva om vi accepterar det vi vill göra eller om vi begränsar oss själva.

Till exempel: “Jag vill skilja mig men jag gör det inte på grund av vad alla andra skulle säga. Det är ändå det jag vill! Jag begränsar mig själv. Jag accepterar inte mitt egna beslut. Dessutom sätter jag inte min vilja i första hand.”

Vi måste börja prioritera våra beslut. På detta sätt kommer vi märka att folk inte dömer oss lika mycket som vi tidigare har trott. Och vem bryr sig om de gör det!

Låt oss börja tänka självständigt. Prioritera det du verkligen vill ha i livet, inte det du borde göra. Vi är trots allt i förarsätet av våra egna liv.

Vi kan inte leva våra liv baserat på våra rädslor och övertygelser, och än mindre baserat på andras.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Imágenes: Katharina Jung, Melania Brescia.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.