Den som dömer din väg ska gå i dina skor

Låt inte yttranden från andra människor avgöra hur du lever ditt liv. Medan konstruktiv kritik kan hjälpa dig att växa så måste du lära dig att ignorera de som bara försöker skada dig.
Den som dömer din väg ska gå i dina skor

Senaste uppdateringen: 11 maj, 2019

Hur många gånger har andra dömt dig? Ibland kanske du inte är redo att avvika från den väg du valt. Men du tvingas fortfarande utstå yttranden från andra om vad du gör eller inte gör. Det skulle vara oärligt att säga att det aldrig påverkar dig. Men den som dömer dig för hur du lever ditt liv, bör gå en mil i dina skor.

Att slå dövörat till kommentarerna från de som dömer dina handlingar, som om de hade den gudomliga försynens gåva, är inte alltid lätt. Speciellt när de kommer från en betydelsefull person i ditt liv: en familjemedlem, en vän… Visst, en sann vän skulle inte döma dig utan att vara medveten om dina känslor, och också de erfarenheter som du bär på ryggen och i ditt hjärta.

Ge dem dina skor att gå i för en dag. I ngen annan än du kan känna den smärtsamma väg du redan har följt, floderna du har korsat utan att be någon annan om hjälp… I dagens artikel bjuder vi in dig att reflektera lite mer kring detta ämne.

Den väg vi har valt och stigarna vi har trampat upp är vad som definierar oss 

Du är inte bara den där personen du ser i spegeln. Du definieras därför inte av vad du har på dig, vad du säger eller vad du gör för andra människor. Istället är du ett pågående arbete och alla dina livserfarenheter bildar basen för den du är… De saker som ingen annan än du kan veta att bara du önskar.

Ingen strövar på denna jord talandes oavbrutet om vad de har varit tvungna att övervinna. Ingen behöver gnälla om sina besvikelser, sina nederlag eller ens sina segrar. Så… hur kommer det sig att vissa människor fortfarande vågar döma andra utan att känna dem?

 • Människor som är vana att döma andra tenderar att vara de mest frustrerade.
 • Vissa är ofta mycket missnöjda med sig själva. De skjuter därför över sitt behov av kontroll och ingripanden på andra människors liv.
 • Domar från någon inom familjen är vanligt förekommande: “Det som händer dig gör det för att du är för självsäker” eller “Du hade fel från första början, du tror att du kan göra allt, men det kan du inte.
 • De dömer med avsikt att vara till hjälp eller lära dig en läxa, men innerst inne vill de kontrollera dig och “fälla” dig med deras sätt att tänka, deras regler.
 • Ibland kan personen som dömer din väg i livet försöka rättfärdiga sin egen genom att misskreditera andras. Det är inte ett ovanligt fenomen.

Den som dömer saknar något

 • Faktum är att när andra dömer dig har de inte goda argument som tjänar ett syfte. Det är nästan alltid en ursäkt för en attack, en förolämpning eller enkelt förakt. Rationaliseringen är mycket svag.
 • En brist på självkritik. De är inte i stånd att bedöma sina egna handlingar och ord för att se vem som har begått misstag, som gjort mer skada. De är begränsade till att skydda sig från kritik från andra.
 • Människor som är vana att döma dig saknar ett fullvärdigt liv med hobbyer och passioner som hjälper dem att se saker från en mer relativ synvinkel och sluta fokusera så mycket på andra.
kvinna bakom mask

Affirmationer

Ibland säger vi till oss själva, “Det rör inte mig”. Och det kan vara sant. Så länge domen kommer från exempelvis en medarbetare – en person som du inte har en stark koppling till. Du kan vifta bort den och glömma den. Men… vad händer när domen kommer från din partner, en vän eller en familjemedlem?

I dessa fall är det mer vanligt att känna sig förorättad eller till och med sårad. Det första du behöver göra är att hålla dig lugn och fokusera på några enkla affirmationer, såsom följande:

“Jag vet vem jag är. Jag vet vad jag har övervunnit och är stolt över varje steg jag har tagit och jag har lärt mig av mina misstag.” Eller, “Ingen annan än jag har rätt att döma mig. Bara jag vet hur jag känner och hur nöjd jag är med mitt liv och de saker jag har.”

Hur man försvarar sig mot den som dömer

 • När du har sagt dessa påståenden till dig själv och skyddat din självkänsla ska du försöka undvika att svara med sårande kommentarer. Om du visar ilska eller förakt kan känslorna ta längre tid att skingra och du orsakar bara mer skada.
 • Gör din besvikelse tydlig. Förklara att ingen har rätt att döma dig och att det bara visar att personen inte känner dig.
 • Den som vågar kritisera ditt liv och allt du har upplevt på vägen är en person som inte var en bra reskamrat. Det spelar ingen roll om det är din mamma, ditt syskon eller din partner.
 • Den som inte accepterar att du ibland har begått misstag och också dömer dig för det är någon som har för höga tankar om sig själv. Någon som tror att han eller hon aldrig tar dåliga beslut eller begår misstag är en person som saknar självkritik och empati.
Man på cykel med vita fåglar runtomkring

Om du dagligen blir dömd av människorna som omger dig kommer du i slutändan bara att känna dig förslavad av deras åsikter. Låt inte det hända. I dessa situationer måste du därför fråga dig själv om det är värt att distansera sig från de människor som inte värdesätter dig och som inte kan se ljuset som lyser inom dig.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.