Älskar eller utnyttjar din partner dig?

När du börjar undra huruvida din partner älskar eller bara utnyttjar dig bör alla varningsklockor ringa, för något står inte rätt till.
Älskar eller utnyttjar din partner dig?

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Älskar eller utnyttjar din partner dig? Ibland gör det vi tänker om kärlek det svårt att förstå vad det är, och det får vissa förhållanden att bli giftiga.

Någon som tror att kärlek är att vara beroende av varandra kan inte vara lycklig och kommer utnyttja sin partner på olika vis. Han eller hon kan till exempel använda manipulation för att behålla partnern vid sin sida.

Linjen mellan att älska och utnyttja sin partner (eller någon annan) för att få kärlek kan ibland vara väldigt tunn. Du bör vara medveten om vad som försiggår.

Älskar eller utnyttjar din partner dig?

Kärlek eller andra motiv?

Som sagt kan partners utnyttja dig för att få kärlek. Genom att vara manipulativa kan de få dig att tillfredsställa behoven som de anser att alla som älskar dem bör möta.

Det händer vanligtvis när det finns ett starkt känslomässigt beroende. Din partner kan vara beroende, vilket betyder att hans eller hennes lycka beror på dig. Som ett resultat måste du göra allt som individen anser vara nödvändigt.

Om din partner till exempel anser att ni alltid måste göra allt tillsammans kan en utlösande faktor vara att du ber om lite självständighet. Att skälla ut, ta upp tidigare problem för att kasta dem i ansiktet på dig, gråta överdrivet eller överdramatisera situationen och säga “du älskar mig inte längre!” kan vara möjliga verkligheter.

En barndom full av smärtsamma upplevelser, dåliga förebilder, tidigare etablerade och felaktiga övertygelser om kärlek samt att vara rädd för ensamhet kan vara några av orsakerna till detta beteende.

Vad kan du göra? Om du frågar dig själv huruvida din partner utnyttjar dig och svaret verkar vara ja måste du be om hjälp.

En expert kan hjälpa din partner att gå tillbaka till omständigheterna som lärde honom eller henne detta skadliga sätt att älska. Tillsammans kan ni sedan växa med denna upplevelse och vandra framåt mot ett mycket hälsosammare förhållande.

Min partner älskar mig inte, utan sårar mig

Sårad av sin partner

Om svaret på frågan “utnyttjar din partner dig?” inte stämmer överens med aspekterna vi nämnde ovan kan du bli tvungen att leta efter andra anledningar. Det finns de som inte vet hur man älskar, eller gör det på ett skadligt sätt, utan att vara medvetna om det. Dessa utnyttjar andra som objekt.

En person som behandlar sin partner illa kan till exempel vilja känna sig överlägsen, auktoritativ och mäktig. Det är en individ som njuter av känslan av att någon är underlägsen. Det är ett skadligt beteende som underminerar den andra personens självkänsla och integritet.

I fall med misshandel, vare sig den är fysisk eller psykologisk, rör det sig om en relation som saknar kärlek – det måste vi vara på det klara med. Personen som behandlar den andra illa vet inte hur man älskar, vilket är anledningen till att han eller hon blandar ihop det med handlingar som inte har något att göra med kärlek.

Under dessa omständigheter måste du försöka komma ut ur relationen och be om hjälp. Det kan vara läskigt ibland, och det är normalt. Men det finns gott om stöd att tillgå där ute.

Kärlekslösa förhållanden

Dålig kommunikation

När du frågar dig själv huruvida din partner utnyttjar dig bör det vara en varningsflagga. Om allt var bra skulle du inte ens komma att tänka på frågan.

Vilken typ av relation befinner du dig i och varför? Är du med någon som behöver dig idag men inte imorgon? Är du med någon som säger “jag älskar dig” men slår dig nästa dag?

Ofta kan vi bli besatta av frågan “utnyttjar din partner dig?”, men fråga även dig själv vad du fortfarande gör där.

Att stanna kvar i en situation som ger upphov till tvivel är ditt eget ansvar. Glöm inte att du alltid har makten att besluta om du vill att det ska fortsätta pågå i en evighet.

Om du inte mår bra i en relation är frågan “utnyttjar din partner dig?” meningslös – din magkänsla stämmer vanligtvis. Gör din lycka till en prioritet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.