Hur man bygger ett bra förhållande med sin partner

I alla förhållanden kommer det troligen finnas saker man inte är överens om. Båda parterna måste dock försöka komma till respektfulla kompromisser.
Hur man bygger ett bra förhållande med sin partner

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det är inte alltid lätt att bygga ett bra förhållande. Till att börja med vet alla att perfektion inte existerar. Det är därför praktiskt taget omöjligt att hitta perfekta människor; det gäller även på det känslomässiga planet.

Men att hitta en partner är en av de mest tillfredsställande upplevelserna en människa kan ha. När du har ett stabilt förhållande markerar det faktiskt en väldigt intressant startpunkt. Målet är att bygga ett starkt band.

Förhållandet är inte alltid perfekt, men man måste ha mognaden som krävs för att veta hur man hittar en lösning på problem och lever i frid.

Problemet med par

Glatt par

Trots att ingen är perfekt fokuserar en hel industri på att sälja oss en förvrängd bild av vad förhållanden verkligen är.

Genom TV-serier, såpoperor och filmer presenteras en orealistisk bild av förhållanden. Klichémässiga berättelser dominerar dessa medium, och i det långa loppet kan det förvränga mångas uppfattning av förhållanden.

En lösning för par som vill bygga ett bra förhållande

Ja, ingen är perfekt, men det betyder inte att det behöver komma i vägen för ett hälsosamt och behagligt förhållande. I den här artikeln ska vi dela med oss av några råd som kan hjälpa dig att bygga ett bra förhållande med den du valt som sällskap i livet.

1. Kom nära varandra fysiskt

Par tätt intill

Fysisk kontakt är viktigt i ett hälsosamt förhållande. Vårt kroppsspråk reflekterar vår tillit, så länge det sköts på ett bra sätt. Respekt kommer alltid först; om den andra personen inte är villig att motta någon form av kontakt är det bäst att inte försöka pressa.

Den mest tröstande formen av fysisk kontakt är en kram. En kram kan trots allt förmedla tillit, lycka och göra en på bättre humör om något jobbig har hänt.

2. Var uppmärksam

Det kan låta lite kliché, men det är viktigt när man är med en annan person. När du tar steget in i kärleksvärlden är det huvudsakliga målet att vara lycklig. Denna lycka bör dock delas av båda parterna. För att uppnå det är det viktigt att vara uppmärksam på det icke-verbala språket, för många säger inte alltid allt de tycker och tänker.

3. Samarbete

Händer bildar hjärta

Många brukar säga att förhållanden är som företag, med start i uppfattningen om ansträngning. Det betyder att när alla arbetar mot samma gemensamma mål – ett bra förhållande – kan de uppnå större resultat. Om motsatsen är sann kommer saker och ting kollapsa.

Samma sak gäller förhållanden: om en part anstränger sig och den andra inte gör det kommer förhållandet troligen inte fungera. Därför slutar det med att de bryter upp. Båda parterna måste alltså anstränga sig för att ta ansvar för att saker och ting ska bli så bra som möjligt.

Det gäller i allt, oavsett om det är matlagning, ekonomiska ansvar eller andra saker av vikt. Att dela på uppgifter är ett hälsosamt och stärkande utövande i ett förhållande.

4. Diskutera med respekt

Att gräla och diskutera är inte samma sak; det sistnämnda är oftast en kamp utan egentlig grund och med dålig energi. Om man däremot diskuterar genom att använda argument för att försvara sin position eller idé finns det mer respekt i relationen.

Det är alltid viktigt att komma ihåg att ni som individer alltid kommer ha olika synsätt. Det är därför de måste respekteras om ni ska kunna bygga ett bra förhållande. Framförallt är det viktigt att veta hur man delar dem genom lugna diskussioner.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • The Angry Therapist. Retrieved 18 February 2021, from https://www.theangrytherapist.com/
  • Salgado, C. (2003). El desafío de construir una relación de pareja. Editorial Norma.
  • Escobar Isaza, G. A. (2000). Hacerse pareja: una guía para construir una relación de pareja duradera (No. Sirsi) i9789682461200).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.