4 saker din partner vet om din hälsa innan du gör det

Det kan ske vissa förändringar i din kropp som du inte ser, men som din partner uppfattar direkt. Avfärda inte dessa observationer, lyssna på din partner.
4 saker din partner vet om din hälsa innan du gör det

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Livet som gift är inte bara att dela skratt, äventyr och kanske ett och annat gräl. Det finns så mycket att lära sig om sin partner när du lever med honom eller henne. Som en uppmärksam partner börjar du märka de små linjerna på personens panna när han eller hon inte är glad. Du börjar märka att kinderna blir rosiga när personen överraskas. Du vet exakt var du ska beröra din partner för att få denne att le, och viktigast av allt är att du känner varje del av din partners kropp.

Ni måste ta hand om varandra och lära känna varandra intimt. Det bör dock inte alltid ske med ljusen släckta. Det bör finnas stunder när ljuset förblir tänt så att din partner kan undersöka varje del av din hud. Din partner kanske ser en konstig, oroväckande leverfläck som inte brukade vara där.

Här kommer några varningar som din partner kan ge dig om din egen hälsa.

1. Du har en konstig leverfläck på ryggen

leverfläck på kroppen

Att leva tillsammans dag efter dag är att se varje liten förändring i sin partners hud. Samma gäller för dig. Eftersom du inte kan se din egen rygg kanske du inte märker en ny fläck eller en konstig knöl, men din partner kan det.

Det är det bästa sättet att kolla efter förändringar i huden. Hon eller han ser allt. Om du bränner fingret när du lagar mat kommer din partner fråga “Förresten, vad hände med ditt finger?”, även om du försöker dölja det.

Du kanske har en fläck på insidan av låret, men märket det inte förrän din partner påpekar det. Du kanske till och med har en leverfläck i området runt genitalierna. Din rygg är ytterligare ett område som du inte kan se särskilt bra, och som kan dölja en leverfläck eller ett annat oroväckande märke.

2. Du har en knöl i bröstet som inte fanns där tidigare

Män älskar att leka med bröst. Alla pojkvänner och makar vill ta en närmare titt, så detta utövande bör därför inte vara svårt. Det kan vara hjälpsamt att höra “Hörru, det finns en knöl här som inte brukade vara där”.

Du behöver inte vara gift för att få reda på något sådant. En läkare kan ge dig en bröstundersökning och du kan också undersöka dig själv efter att du duschat. När din partner eller läkare vidrör dina bröst kan de faktiskt hjälpa dig att upptäcka bröstcancer tidigt. Det är ett delat ansvar.

Onkologer rapporterar att många patienter kommit till dem efter att deras makar känt en knöl i deras bröst. Det kan även fungera för män, eftersom man kan upptäcka märkliga knölar i testiklar. Ju tidigare man upptäcker det, desto bättre prognos. Små knölar och liknande på din kropp är lätt att avfärda, men din partner kommer säkerligen informera dig om saker som är oroväckande.

3. Din partner vet om du snarkar

partner som snarkar

Att snarka är inte lika normalt som folk tror. När en partner snarkar finns det alltid någon på andra sidan sängen som inte kan sova alls. Om din partner snarkar kanske han eller hon lider av sömnapné. Det kan öka risken för andra medicinska problem, såsom högt blodtryck och typ 2-diabetes.

När din partner snarkar bör du se det som en varningssignal. Istället för att bli arg ska du prata med din partner. Om problemet kvarstår kanske det är dags att fråga en läkare vad som försiggår.

4. Dina hörselproblem

Kanske har din partner insett att du på senaste tiden behöver få saker upprepade eller sagda med högre röst. Han eller hon har gradvis lagt märke till tecknen och dragit slutsatsen att du håller på att förlora hörseln utan att ens inse det. 

Du höjer konstant volymen och grannarna vet numer exakt vad du tittar på. Lyssna på din partner och boka tid hos en öron-, näsa-, halsläkare.

Denne kommer berätta för dig om det är ett enkelt problem (kanske har du bara för mycket öronvax) eller om det rör sig om något allvarligare (faktiskt hörselförlust), samt vilka möjliga behandlingar som finns.

Var uppmärksam på förändringar hälsan hos din partner

Din partner kan se om något inte står rätt till med din hälsa och varna dig. Avfärda inte dennes observationer; ta istället reda på vad som försiggår. Kom ihåg att det aldrig är en dålig idé att genomgå en undersökning.

Och det går åt båda hållen. Var också uppmärksam på din partners hälsa. Det är sant att fyra ögon är bättre än två och att man ibland inte märker saker förrän andra nämner det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.