Ett enkelt trick för att motverka sömnapné

Lider du eller någon du älskar av sömnapné? Upptäck några hälsosamma, naturliga trick för att motverka denna åkomma.
Ett enkelt trick för att motverka sömnapné

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Sömnapné är en åkomma som hindrar dig från att andas när du sover. Din andning kan upphöra från en till flera sekunder flera gånger per natt. Detta är ett vanligt problem för dem som lider av astma eller andningsproblem. Som du kan föreställa dig så kan detta orsaka olika hälsoproblem. Forskning har bland annat identifierat ökad risk för stroke som en effekt av detta tillstånd.

Ibland kan det hända 30 eller fler gånger per timme. Men efter detta så återvänder allt till det normala. Ibland kan det komma tillbaka som snarkande eller så kan det låta som att personen håller på att kvävas. Sömnapné kan alltså även störa ens vänner och familj.

I denna artikel vill vi ge dig några tips på hur du kan undvika dessa effekter.

Sätt ett sömnschema

Det vanligaste sättet att behandla sömnapné är att använda ett sömnschema. Se till att tiderna är konsekventa. Detta låter din kropp gå in i en “lättare” vila. Kom ihåg att om man inte är konsekvent eller bekväm när man sover så föreligger det större risk för att man lider av oregelbundenheter och andningsproblem.

Försök att sova åtta timmar per natt och sätt upp ett specifikt sömnschema.

Gå ned i vikt för att motverka sömnapné

Övervikt kan påverka apné

Fetma är löst relaterat till sömnapné. Detta är för att kroppen är överbelastad med onödig kroppsmassa. Fett ackumuleras i din hals och nacke. Detta är farligt eftersom det blockerar dina luftvägar. Detta orsakar snarkning och hindrar lungorna från att arbeta bra.

Det bästa du kan göra är att arbeta med din kost. Du bör inkludera naturlig mat och försöka träna så mycket som möjligt. Denna process med att gå ned i vikt kräver möda, speciellt om du har haft dåliga vanor under en lång tid. Det är därför bättre att börja ändra lite i taget.

Sov på sidan

När du sover med ansiktet uppåt är det mycket svårare för dina luftvägar att undvika sömnapné. Detta inkluderar blockerade luftvägar. Din tunga och den mjuka vävnaden i din mun kommer naturligt att falla. Om du sover på ryggen kommer de att falla till baksidan av din mun. Detta blockerar dina luftvägar och orsakar snarkning.

För att sova på sidan, placera en kudde mellan dina knän när du sover. Detta motverkar att du omedvetet ändrar position och det är bättre för din rygg.  Det är viktigt att du aldrig sover på din rygg eller mage. Dessa två positioner orsakar avbruten sömn. Du kommer även att snarka mycket mer.

Lägg till träning i din rutin

Börja träna mer

Som vi sade är det viktigt att gå ner i vikt för att undvika detta problem, och därför måste du göra träning till en del av din livsstil. Träning kommer även att stärka dina luftvägar. Om det inte var tillräckligt så kommer din kropp även ha lättare för att återhämta sig senare. Detta innebär att när du försöker sova så kommer detta att bli mycket enklare.

Se till att du får ordentligt med magnesium

Sömnapné kan påverka musklerna i övre delen av din hals. Detta innebär att du måste se till att de kan göra sitt jobb. Magnesium är ett viktigt mineral som direkt påverkar musklerna i hela din kropp. Därför måste du se till att den har den rätta mängden.

Du kan ta tillskott eller äta mat som:

  • Gröna bladgrönsaker
  • Bananer
  • Bönor
  • Avokado
  • Olika typer av nötter och frön

Vi rekommenderar att du äter tillräckligt med mat som är rik på magnesium. Detta är det bästa sättet att hålla sig frisk utan att behöva äta mycket piller.

Håll dig borta från tobak

Rökning är skadligt

Rökning är en av huvudanledningarna till sömnapné. Kemikalierna i tobak orsakar inflammation och irritation i luftvägarna. Om du vill sluta snarka bör ditt första steg vara att sluta röka. Det bästa du kan göra är att undvika cigaretter och tobak i alla dess former. Om du verkligen måste ha något i din mun, prova e-cigaretter.

Sjung

Du kanske inte förväntade dig detta tips, men att sjunga stärker den mjuka vävnaden i din hals. Genom att öka din muskelkontroll i dessa områden minskar du risken för att dina luftvägar blir blockerade. Detta uppstår p.g.a. lösa eller slappa muskler.

När du nu vet om detta så bör du sjunga ibland. Det spelar ingen roll om du inte har en bra röst. Det enda du behöver göra är att välja din favoritlåt och sjunga i duschen.

Och kom håg: att sjunga hjälper dig att naturligt bli av med stress!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.